Review: iRobot Roomba 581 stofzuiger 1

Review: iRobot Roomba 581 stofzuiger

Eindelijk een gadget testen waar je wat aan hebt: een robot-stofzuiger! Niet nieuw, want ze bestaan al sinds 2003, maar ze worden natuurlijk steeds iets geavanceerder. Over mijn vloer zoemde de iRobot Roomba 581 (ook niet heel nieuw meer) een aantal dagen rond…

iRobot verkocht sinds 2003 al meer dan 5 miljoen van deze robot-stofzuigers, in meer dan 40 landen. De Roomba 581 is lid van de 5e generatie Roomba’s. Het unieke systeem iAdapt scant de omgeving 67 keer per seconde af en kiest uit 40 gedragspatronen en 3 hoofdmodules om de vloer schoon te houden. Doordat ‘ie slechts 8 centimeter hoog is, komt hij onder de meeste banken en bedden om daar ook alles op te zuigen. Klinkt redelijk indrukwekkend, maar hoe zit dat nou in de praktijk he?

De praktijk

Een volledig opgeladen Roomba ging zo’n 3 stofzuigbeurten mee. En daarbij moest het apparaat dan zo’n 25m2 stofzuigen onder allerlei meubels door. Een beetje beurt duurde al snel een half uur, want, zoals de folder die erbij zat al zei: liever grondig dan snel schoon. En normaal gezien, als je toch niet thuis bent, heb je geen last van het gezoem en is dat half uur niet zo’n probleem.

De Roomba maakte in mijn beleving alles vrij goed schoon, schoon als in: geen haren en losse meuk meer op de vloer, zelfs tussen de naadjes van mijn houten vloer was het resultaat niet heel slecht. De bumper van het apparaat is erg prettig, want niet altijd detecteert de Roomba een obstakel helemaal op tijd. Soms ook wel en dat ziet er dan heel geinig uit, heeeeel voorzichtig gaat de Roomba dan langs het gedetecteerde obstakel. De Roomba werkt zich tevens vrij aardig over drempeltjes heen, het apparaat kan namelijk op en neer bewegen.

Virtuele muur

De virtuele muur ‘torentjes’ helpen goed tegen ongewenst stofzuigen op bepaalde plekken. Je kunt er tevens raar gehoekte huizen iets vierkanter mee maken, waardoor de Roomba misschien net iets efficiënter te werk kan. Wil je dat de Roomba meerdere kamers in 1 keer goed afhandelt, dan stel je het torentje in als baken dat je enigszins zichtbaar (bijvoorbeeld net in de andere kamer na het deurgat) neerzet. De Roomba reageert op het baken en zal ‘beseffen’ dat hij na zijn huidige module het volgende baken moet volgen en daar een nieuwe analyse van een ruimte moet doen. Goed en wel beschouwd ging dat ook best aardig eigenlijk, zolang je (vanzelfsprekend) de deuren openhoudt ;-).

Automatisch zuigen

De Roomba 581 is tevens in te stellen om op bepaalde tijden automatisch te gaan zuigen. Bijvoorbeeld overdag, als je naar je werk bent. Kom je thuis in een schoon huis. En mocht het apparaat onverhoopt een lege accu hebben, dan rijdt het ding vanzelf naar zijn docking station toe voor een goede laadbeurt (mits de docking station aan de stroom hangt). Kom je thuis en je ziet dat het apparaat een plek gemist heeft (kleine kans, maar toch) dan kun je hem zelf op afstand besturen en even naar de goede plek rijden. Er gaan wel erg dikke batterijen in de afstandsbediening, mijns inziens moet dat toch ook eens efficiënter (en ook groener) gaan kunnen (bijvoorbeeld een afstandsbediening docking station OP de Roomba, zodat ze tegelijkertijd opladen).

Praktisch nut?

Ja, het praktisch nut van een Roomba is enigszins te verwaarlozen natuurlijk, zelf kun je met een beetje stofzuiger je huiskamer in 5 minuten stofzuigen en dan is het waarschijnlijk iets grondiger gedaan. Een beetje stofzuiger is trouwens ook een stuk goedkoper dan de Roomba. Deze Roomba 581 gaat weg voor 529,99 euro. Je betaalt dus eigenlijk voor het gemak van het niet-zelf-doen. Het is natuurlijk ook erg lekker om thuis te komen in een ongeveer-schoon huis. Als je dan visite krijgt, hoef je je niet te haasten met de vloer zelf te stofzuigen. En oja, voor huisdieren is zo’n Roomba een erg leuk speeltje 😉

Conclusie

Voor eventjes vond ik het erg leuk om zo’n Roomba in huis te hebben. Nee, een naam heeft ‘ie niet gekregen van mij, maar ertegen roepen dat ‘ie de andere kant op moest heb ik wel gedaan. Maar ik blijf er toch bij dat zo’n Roomba voor luie rijke mensen is. Desondanks zit hij technisch wel heel goed in elkaar en dat verdient dan toch punten. Cijfer? Een 7. Dat is voldoende, vanwege de techniek, maar vanwege het beperkte praktisch nut en de erg (ERG) hoge prijs verliest hij ook weer enorm punten.

Pluspunten

  • technisch erg goed
  • tijden instellen
  • kan overal bij
  • ‘torentjes’ voor virtuele muur en bakens zijn erg fijn

Minpunten

  • de prijs
  • de prijs (dat is 2x inderdaad)
  • beperkt praktisch nut (zelf ben je sneller en grondiger)

Wat denk jij? Vetste stofzuiger ever of doe je het ook liever zelf?

4 comments
  1. Hey wat leuk. Ik heb de 770 begin dit jaar getest. Het is opmerkelijk om te zien hoe de Roomba’s navigeren. Ze gebruiken voor mijn gevoel voornamelijk het stoot-pricipe (boem, auw, andere kant dan maar) om de kamer in kaart te brengen en dat keer op keer. Ik heb nu de Philips Homerun, dat ding maakt foto’s van het plafond om te navigeren. Het nadeel is dat hij moeilijk navigeert op donkere plekken, maar het voordeel is dat hij hele effectieve routes plant. Anyway, dat zal mijn verhaal voor morgen worden.

  2. Hee Arjan, het is inderdaad leuk om te zien hoe ze dat allemaal doen; het stoot-boem principe viel bij deze redelijk mee volgens mij, maar ben wel benieuwd naar andere stofzuigers. Foto’s van het plafond lijkt me wat onhandig met meubels die altijd op een vaste plek staan (kasten bijvoorbeeld) of schuine plafonds. Ben erg benieuwd naar je verhaal!

  3. Hmmm, ik heb toch zoveel opmerkingen over de Home Run dat ze me even een andere toesturen. Kijken of het een exemplarisch probleem was… Review komt dus later.

Comments are closed.

Related Posts
Nexus 9 (1)
Lees meer

Review: Nexus 9

De Nexus 9 is het puike resultaat van de samenwerking tussen Google en HTC.  Deze 8.9” tablet heeft…