Linn 530 Butterscotch_DayLounge Web Res

Linn komt met nieuwe speakers, ga maar alvast sparen!

Blogger Rob bezocht een audio-speciaalzaak om naar de nieuwe Linn speakers te luisteren. Het geluid is uitmuntend, maar je moet wel een volle beurs meenemen. Dus begin maar vast met sparen.

Het Schotse speakermerk Linn introduceert een nieuwe lijn speakers alleen bedoeld voor echte audiofielen. Het is niet zozeer de functionaliteit maar meer de prijs die hier het onderscheid maakt.

Nee, ik praat niet over 500 euro per speaker maar meer over de echte high-end speakers met een (vanaf) prijs van 16.200 euro per paar voor de 530. Voor de kleinere beurs is er de 520, die je voor (vanaf) 12.400 euro kunt kopen.

Het bijzondere aan de speakers is, volgens Linn, dat zij de enige zijn die een stoffen ‘jasje’ om de speaker hebben geplaatst. Waarom dat dit zo speciaal is? Als je een speaker omhult zal dit normaal het geluid beïnvloeden en gemoffeld doen klinken. Linn heeft een algoritme ontwikkeld waardoor de stof geen invloed heeft op het geluid.

De speakers worden met een CAT-5-kabel aangesloten vanuit de bijgeleverde DSM. Hiermee kan een 24bits-studio-master, kwalitatief het hoogst haalbare, zonder kwaliteitsverlies naar de speakers worden gestuurd.

Het geluid is goed, heel goed. De speakers worden dan ook zo ingesteld dat de interferentie van de kamer wordt geminimaliseerd. Dit doe je niet zelf, het wordt gedaan door de Linn-specialist die de speakers levert. De beste plaats voor de speakers is niet altijd de meest handige en met een softwareprogramma wordt de optimale positie geplaatst waardoor je er niet over struikelt en toch heel goed geluid hebt.

Linn 530 Butterscotch_DayLounge Web Res
Linn 530 Speakers

De stoffen bekleding wordt daarmee ook een accessoire. Omdat je deze speakers niet ieder jaar vervangt kan je, bij een wisselend interieur, een andere cover kiezen. Op dit moment zijn er een aantal soorten, onder andere natuurlijk een Harris Tweed (het blijft een Schots bedrijf, Linn). Een nieuwe cover kost ongeveer 700 euro. Dat is niet goedkoop, maar geeft wel de mogelijkheid om de speakers meer te integreren. Binnenkort kan je zelfs je eigen patroon kiezen en laten printen.

Linn speakers zijn natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet echt een liefhebber zijn met een ruime beurs wil je dit soort speakers aanschaffen. Het is geen product dat je bij een grote retailer zult tegenkomen zoals MediaMarkt. Nee, Linn verkoopt via een aantal kleinere zaken zoals bijvoorbeeld Concerto Audio in de Utrechtsestraat in Amsterdam waar ik ook naar de speakers luisterde.

Linn zit echt op de high-end markt en heeft met deze speakers een mooi product voor de echte audiofiel. Ben jij dit? Loop dan eens langs bij een Linn specialist en/of begin maar met sparen. Kwaliteit, dat kost best wat geld.

Related Posts