Hyper Drive Ultimate USB-C Hub

Sinds Intel een aantal jaar geleden met de ultra-Books specificaties is uitgekomen en hebben we een generatie pc’s gezien die steeds dunner en lichter zijn geworden. Alle grote merken zowel zakelijk als voor de consument hebben wel een ultrabook variant in hun portfolio. Dit geldt natuurlijk ook voor de  Apple MacBooks.

Het nadeel is natuurlijk wel dat het aantal poorten op zo’n ultralichte en vaak ook kleine en platte notebook ook minimaal is. Een eigen laptop heeft bijvoorbeeld geen aansluiting voor een netwerkkabel dat moet ik met een verloop*doen die in de USB-C poort gaat . Als de receiver van mijn draadloze muis en de kabel van mijn externe drive zijn ingeplugd in de USB-poort is het voor mij niet mogelijk om nog een extra bewijs aansluiten bijvoorbeeld een microfoon.

Maar voor ieder probleem is natuurlijk een oplossing!

Op 1 april of daaromtrent kreeg ik een mailtje van Hyper waarin als een aprilgrap een hub was uit gevoel gerust met vrijwel alle poorten die we de afgelopen 30 jaar hebben gebruikt inclusief drieënhalf inch floppydiskdrive. Daarnaast eens dat er nog een powerbank in en kon je ook gebruiken om de kamer te verwarmen.

de 1 April grap van Hyper

Dit was natuurlijk een doorzichtige grap maar het triggert me wel om eens na te denken over het gebruik van een USB C Hub.

Wat mijn probleem bestaat nog steeds. Ik heb geen zin om iedere keer iets te moeten uitpluggen Wolfman muis en dan het het prettig gebruiken als ik drie USB devices wil aansluiten. Daarnaast geeft nog wel eens presentaties op locatie en komt het ook voor dat ik een beamer tegenkomt met alleen een VGA aansluiting.

USB-C Hub

Een USB-C is een bijzondere poort, in die zin dat het ook een port is waarmee je bijvoorbeeld je laptop kan opladen. Het fijne van nu USB-port is ook dat de stekker geen andere bovenkant heeft, het maakt dus niet uit hoe je de stekker in de poort steekt, je zit altijd goed.

Welke poorten zitten dan op? Nou dat is een flinke lijst van in totaal 11 poorten:

  • USB-C met Power Delivery
  • VGA
  • HDMI
  • Mini Displayport
  • Gigabit Ethernet
  • driemaal USB-A 3.1
  • micro SD en SD
  • Audio

Hierbij zijn het er wel een aantal opmerkingen te maken, met betrekking tot de functionaliteit. voor een gedeelte komen deze dingen van de site van Hyper zelf. Zoals bijvoorbeeld de opmerking dat je maximaal een harddisk kunt aansluiten op een van de drie USB-poorten. Dat is handig om te weten omdat je niet altijd in een test alle mogelijke combinaties gaat en kunt uittesten. Ook de  poort voor de SD en de micro SD kaarten kan geen twee kaarten tegelijk lezen, de kaart die als eerste wordt ingeschoven kan worden uitgelezen. het heeft niet zoveel zin om alle punten te gaan benoemen, je kunt deze makkelijk lezen in de product FAQ. Zeker als je wil weten wat wel en niet wordt ondersteund met betrekking tot Mac biedt de link informatie.

Wat me wel opvalt, en dat komt gewoon uit observatie, is dat het apparaat wel warm wordt. Je kan dit omschrijven als een extra feature zodat je ook in de warme winter je handen kunt warmen maar het is gewoon een feit dat door alle elektronica die er in zit de USB-C hub warm wordt.

Het apparaat is uitgevoerd in aluminium en is beschikbaar in twee kleuren: Space Gray en Silver. daarbij is een ontwerp gelijkend op dat van de MacBook Pro/Air. Maar ook bij mijn Dell past de Hub prima. Het kabeltje waarmee de hub naar de PC wordt verbonden is lang genoeg (18.2cm) om makkelijk allerlei devices in te pluggen.

Conclusie

Als je behoefte hebt om op basis van USB-C het aantal poorten op je notebook uit te breiden dan is de Hyper Drive Ultimate USB-C een goeie koop. de vormgeving is goed en de mogelijkheden qua connectie die het apparaat biedt zijn afdoende, met zelfs support voor een VGA aansluiting ((iets wat je niet zo vaak meer tegen komt).

De mogelijkheid om ook op te laden via de USB-C hub zijn ook handig, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een zware powerbank.

Related Posts