Shoppen bij Alibaba: Goedkoop of duurkoop? 1

Shoppen bij Alibaba: Goedkoop of duurkoop?

Alibaba is een Chinese webwinkel waarbij meer dan een miljoen leveranciers aangesloten zijn. Via de webshop bestel je rechtstreeks bij de leverancier in China. Maar hoe werkt dat en is het goedkoop of duurkoop? Thijs deelt zijn ervaring.

Het speelgoedboek van Intertoys viel onlangs op de deurmat, de pepernoten liggen in de winkel. Dus de feestdagen komen eraan. En die kadootjes kan je halen in die goede oude winkel of bestellen bij een van de grote online shops als Bol.com, Fonq of Coolblue. Of je bestelt rechtstreeks in China, bij Alibaba. Maar is dat echt voordelig? 

Wat is Alibaba?

Alibaba Group is een holding maatschappij met een beurswaarde van zo’n 220 miljard. Van de tien dochtermaatschappijen zijn Alibaba.com en AliExpress de bekendste. De eerste is meer gericht op groothandel en de tweede op consumenten. Om een beeld te geven van de omvang van de internetdiensten van Alibaba groep, bedenk dan dat deze bij elkaar groter zijn dan Amazon en eBay gezamenlijk. In dit blog bespreek ik AliExpress.

AliExpress is een marktplaats waar met name Chinese groothandelaren en fabrikanten hun producten aanbieden. Dit zijn allerlei soorten producten, van voor de hand liggende producten als telefoonhoesjes, usb-sticks, sexproducten, auto-accessoires en schoenen tot bijzondere als pruiken, nummerplaatframes en trouwjurken. Bij Alibaba Group zijn meer dan 1 miljoen gekwalificeerde leveranciers aangesloten, die met elkaar voor een enorm uitgebreid assortiment aan producten zorgen.

Alibaba AliExpress pakketje ontvangen Alibaba AliExpress pakketje ontvangen achterkant

Hoe werkt Alibaba?

Alibaba (in dit specifieke geval AliExpress) biedt groothandelaren en fabrikanten (van groot tot klein) een online marktplaats om hun producten aan te bieden. Het aanbod is hierdoor enorm, maar het betekent ook dat er voor één artikel vele aanbieders kunnen zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bol.com of Coolblue heeft Alibaba geen eigen magazijn. Zodra je je bestelling hebt geplaatst worden de orders doorgegeven aan de verschillende leveranciers. Iedere leveranciers houdt jou, via het Alibaba netwerk (mail en app) op de hoogte van de voortgang. Het is meestal dus ook zo dat je één bestelling met meerdere producten in meerdere pakketjes geleverd krijgt. Gratis verzending via de post is handig, tenzij je haast hebt. Mijn ervaring is dat het tussen de 1 en 4 weken duurt (waarbij 1 week echt een uitzondering is).

Gelukkig geldt voor het betalen van je bestelling dat dit niet bij iedere leverancier afzonderlijk gaat. Met behulp van de Alipay betaaldienst wordt je bestelling in een keer afgerekend. Alipay ondersteunt vele betaalmogelijkheden waaronder MasterCard, Visa en iDeal.

Als test voor dit blog bestelde ik op 2 oktober een handige Bluetooth GPS Locator tag. Hieronder zie je het order verloop. Op 6 oktober werd de order afgerond en verstuurd.

Alibaba AliExpress order 1 Alibaba AliExpress order 2 Alibaba AliExpress order 3

Omdat Alibaba / AliExpress niet zelf de verzending verzorgt, maar wel een betrouwbaar orderproces nastreeft, wordt je gevraagd de ontvangst van je product (per product) te bevestigen in de app of de online klantomgeving. Deze bevestiging is voor Alipay het sein om de leverancier te betalen.

Indien het ontvangen product niet naar wens is, biedt AliExpress ‘Buyer Protection’. Hierbij is een volledige of gedeeltelijke terugbetaling mogelijk. In sommige gevallen moet je het product hiervoor terugsturen en daar zijn kosten aan verbonden.

Na ontvangst van je bestelling wordt je gevraagd dit te bevestigen. Dit is voor Alibaba / AliExpress het signaal om de leverancier te betalen en daarnaast geldt het als bewaking voor de kwaliteit van de levering en de leveranciers. Na de bevestiging wordt je ook gevraagd om de bestelling te beoordelen. Deze beoordeling is voor de leverancier erg belangrijk. Na een wat mindere beoordeling van een van mijn bestellingen werd ik dagen achtereen gestalked met de vraag wat ze konden doen om mijn beoordeling een vijf-sterren beoordeling te maken.

Alibaba AliExpress order 4 Alibaba AliExpress order 5 Alibaba AliExpress order 6

Invoerrechten en btw

Als je goederen buiten de EU koopt, betaal je in principe invoerrechten en btw. Hoeveel invoerrechten je moet betalen, is afhankelijk van de douanewaarde, het soort goed en het land van herkomst. De douanewaarde is een optelsom van de aankoopprijs, verzendkosten en de verzekeringspremie tot aan de grens van Nederland. Het percentage invoerrechten kan oplopen tot 12% (bijvoorbeeld voor kleding). (bron: MKB Servicedesk)

Voor commerciële zendingen, waar jouw bestelling onder valt, geldt een limiet voor de douanewaarde van € 22. Daarboven moet je invoerrechten en btw betalen. Voor kleine goederen geldt dat deze via de post worden verstuurd en is de verkoopprijs bij Alibaba ook de prijs die je als douanewaarde kunt hanteren.

Tip: Omdat iedere leverancier zijn producten zelf verzendt, geldt iedere zending apart als in te klaren goederen. Slim je leveranciers kiezen, kan je dus een hoop geld besparen.

Kwaliteit is wisselend

De kwaliteit van de producten is wisselend. Ik heb het afgelopen jaar zo’n 20 verschillende artikelen besteld, variërend van een heerlijk zittend wielrenshirt en een prima werkende Go Pro-achtige actioncamera voor de mountainbike. Anderzijds ook smartphone-hoesjes waar na 2 weken de afbeelding al afslijt en een houder voor een voorlicht voor op de mountainbike die na één rit compleet losgestuiterd was. Ook de kwaliteit van twee afzonderlijke bestellingen kinetische tape was wisselend; de ene bleef prima zitten, de andere liet snel los.

fietsshirt Go Pro actioncam High Quality 360 Rotation Cycling Bicycle Bike MTB Flashlight LED Torch Bracket Mount Holder DL-Brand-Kinesiology-tape-5cmx5m-Kintape-box-Manual-Elastic-Medical-Adhesive-Bandage-Physio-MuscleTherapy-tape-Sports.jpg_350x350

Voordelen & Nadelen Alibaba of AliExpress

Aan het bestellen via Alibaba of AliExpress kleven voor- en nadelen, zoals je hebt kunnen lezen. Kort samengevat komt het hierop neer.

Nadelen:

  • Zoeken kost tijd. Hetzelfde artikel wordt door meerdere aanbieders aangeboden.
  • Gratis verzending duurt lang.
  • De kwaliteit van de producten is wisselend.
  • Retourneren of geld terug is niet zo makkelijk als bij Zalando.

Voordelen:

  • De producten zijn ronduit goedkoop. Vergelijk de Go Pro-kloon maar eens met een soortgelijke. De kloon kostte € 26,75, het goedkoopste model Go Pro Hero € 135.
  • Als je tijd hebt om te zoeken, kan je dit nog wat geld besparen.
  • One-Stop Shop, het assortiment is reuze.

Mijn conclusie over Alibaba

Alibaba en AliExpress bieden een interessant en goedkoop alternatief voor de westerse one-stop-shops als Coolblue, Bol.com, eBay en Amazon. Het enorme assortiment en het goed ingerichte bestel- en betaalproces zijn sterke pluspunten. Het belangrijkste nadeel is de wisselende kwaliteit en je moet geduld hebben.

Kortom, om antwoord te geven op de vraag in de titel van mijn blog:

Goedkoop? Ja. Duurkoop? Ja, soms ook.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met Alibaba, AliExpress of soortgelijke Chinese bedrijven. Laat een reactie achter.

Related Posts
DJI Phantom R
Lees meer

DJI Phantom R geteased

Oplettende kijkers zagen het al in de video van de DJI Goggles Racing Edition die we gisteren hebben geplaatst: een…