Filmen in 4K doe je met deze toestellen 1

Filmen in 4K doe je met deze toestellen

Camera’s en schermen worden steeds beter, ook die op je smartphone. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om in 4K te filmen met een mobiele telefoon, een hogere resolutie dan ooit. Maar met welke smartphone kun je dat het beste doen?

4K is een resolutie waarin je kunt filmen en video’s kunt bekijken. De naam verwijst naar de horizontale dimensie van een video, die rond de 4000 pixels ligt wanneer dit 4K is. Deze resolutie is hoger dan de voorgaande varianten, wat betekent dat er meer pixels in je beeld zitten. Waar HD een resolutie van 1920 x 1080 pixels had, zit 4K op 3840 x 2160. Door de grotere hoeveelheid pixels wordt het beeld scherper en levendiger. Een nadeel van 4K is echter dat de grotere hoeveelheid pixels ook meer ruimte inneemt op je smartphone, tablet of computer.

4K gebruiken

In 4K filmen levert je dus scherper beeld op dan wanneer je dit niet doet. Maar wanneer wil je dit gebruiken? Wanneer je alles in 4K filmt, heb je al snel geen ruimte meer vrij op je smartphone, wat jammer is. 4K is ideaal om te gebruiken wanneer je het filmpje later op een groter scherm gaat afspelen. Als er weinig pixels, en dus weinig detail, in een video zitten, ziet het beeld er immers lelijk uit wanneer je hem uitvergroot op een groter scherm. 4K heeft zoveel pixels dat dit prima kan, waardoor je een prachtig gedetailleerd beeld hebt op ieder scherm. Maar ook wanneer je op een bepaald deel van de video wilt inzoomen, bijvoorbeeld door het middelste gedeelte van het beeld eruit te knippen, is 4K een goede optie. Want ook hier verlies je geen details door het hoge aantal pixels.

4k-resolutie

Het maken van een 4K-video

Tegenwoordig zijn er vrij veel apparaten beschikbaar waarmee je in 4K-resolutie kunt filmen. Niet alleen professionele camera’s zijn hier geschikt voor, maar ook diverse smartphones kunnen die aan. Verstandig is wel om je telefoon horizontaal te houden. De meeste schermen zijn immers ook horizontaal, dus is het logisch als de video dit ook is. Doe je dit niet, dan moet je een stuk van de video afhalen (de boven- en/of onderkant) wil je het gehele scherm ermee vullen.

De meeste smartphones hebben een 4K-optie in het video-menu zitten. Wil je in 4K-resolutie filmen? Dan moet je deze dus eerst selecteren.

De beste smarthpones om in 4K te filmen

Zoals gezegd kun je tegenwoordig zelfs met je smartphone in 4K filmen. Maar welke smartphones zijn hier het meest geschikt voor? Wij geven je de vijf beste opties.

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung’s nieuwe paradepaardje heeft de 4K-optie en deze is erg degelijk. Zoals verwacht worden je beelden scherper dan ooit, maar dat is niet het enige prettige aan deze smartphone. Zo start de camera erg snel op en je kunt ook foto’s maken in donkere omstandigheden. Bovendien laadt de smartphone snel op: in tien minuten tijd kun je hem ver genoeg opladen om vier uur vooruit te kunnen.

iPhone 6S

Apple introduceerde onlangs haar nieuwe iPhone 6S, welke nu ook in Nederland te verkrijgen is. Deze smartphone laat je met gemak in 4K-resolutie filmen, maar maakt ook haarscherpe foto’s. De iPhone 6s (Plus) komt met drie varianten qua opslag: 16, 64 en 128GB. Wil je graag video’s met 4K-resolutie maken? Dan heb je zeker meer nodig dan 16GB aan opslag en raden we je aan om voor een duurdere variant te kiezen. Prettig is dat je nu ook gebruik kunt maken van een stabilisator, waardoor je beeld niet trilt wanneer je een video maakt met je smartphone. Maar het is ook mogelijk om te filmen wanneer het donker is, zonder veel extra licht nodig te hebben. Na het filmen kun je de video meteen bewerken op je iPhone en deze vervolgens delen op social media.

Sony Xperia Z5

Sony biedt met de Xperia Z5 naast het filmen in 4K nog een ander voordeel: de smartphone is waterdicht. Dus ook tijdens een stevige regenbui kun je de mooiste video’s maken, en in sommige gevallen zelfs onderwater. De camera heeft een hybride autofocus, waarin contrastdetectie en fasedetectie worden gecombineerd. Hiermee is je camera in 0,03 seconden scherpgesteld, waardoor je snel mooie video’s en afbeeldingen kunt maken. Daarnaast kun je tot vijf keer inzoomen met deze smartphone, zonder dat je foto’s en video’s onscherp worden. Ben je ‘s nachts aan het werk? Geen probleem, de Xperia Z5 staat ook dit toe met haar beeldsensor. Zo maak je ook ‘s nachts de mooiste video’s.

Motorola Droid Turbo

Misschien mis je ze een beetje op het straatbeeld, maar de smartphones van Motorola doen het nog steeds prima. En ook deze fabrikant gaat met zijn tijd mee en biedt je de ongelofelijke details van een 4K-resolutie! Maar ook met de camera aan de voorkant kun je goed filmen, deze levert je een resolutie van 1080p. Ook erg handig is dat de smartphone te besturen is met je stem en gebaren, waardoor je niet zit te klooien op je scherm wanneer je snel iets wilt filmen. Ook deze smartphone kan tegen water, maar dankzij het kevlar dat verwerkt zit in de behuizing kan hij ook tegen een stootje.

LG G4

De opvolger van de G3 komt met een hele mooie nieuwe optie – je raadt het al -, namelijk in 4K filmen. Prettig is dat je deze camera volledig met de hand kunt bedienen als je dit wilt, wat bij de meeste smartphones niet mogelijk is. Zo kun je jouw opname volledig afstellen naar je eigen smaak en bijvoorbeeld de witbalans aanpassen. Ook worden de kleuren met deze camera levensecht, waardoor ze uit het beeld lijken te komen. Voordeel van deze smartphone is dat je de opslag kunt uitbreiden tot 2TB met een microSD-kaart, waardoor je nog wel even kunt filmen met dit toestel! De beelden kun je overigens direct naar je televisie verplaatsen, zodat je alles meteen kunt zien.

Met welk toestel film jij in 4K?

Related Posts
Review: Nokia Lumia 920 4
Lees meer

Review: Nokia Lumia 920

At the end of January, the Nokia Lumia 820 and Lumia 920 were available in stores. Although that…