D-Link 845L: prima router, die er wat apart uitziet 1

D-Link 845L: prima router, die er wat apart uitziet

Ondanks dat je bij de meeste internetproviders een router meegeleverd krijgt bij je abonnement, is het soms interessant te kijken naar je eigen router. Tijd om de D-Link 845L router te testen.

Het lijkt een beschuittrommel, maar het is toch echt een router met wifi: de D-Link 845L. Of je het design mooi vindt of niet, het belangrijkste bij een router zijn de functies en de snelheid.

Functies

De functies zijn in ieder geval zeer uitgebreid. De meest recente wifi-standaard, 802.11ac, ontbreekt, maar het aantal apparaten dat daarvan gebruik kan maken is nog redelijk klein. Het is wél een punt voor de toekomst. 802.11g, 802.11n zitten er wel op, net als bedrade snelheden tot 1000Mbit. Indrukwekkender is het aantal extra mogelijkheden. Verbind je printer, camera of opslagapparaat met de router en deze zijn vanuit de hele wereld te bereiken. Daarnaast blaast D-Link hoog van de toren over de ‘mydlink Cloud Services’. Het enige wat ik daarmee heb kunnen doen, is de router herstarten en bepaalde apparaten blokkeren van m’n netwerk. Ik zie het nut hiervan niet in, maar wellicht jij wel.

Performance

Eén van de belangrijkste punten van een router is de wifi-performance. Dat is prima in orde. Ik haal bij een afstand van zo’n 3-5 meter gemiddeld 80% van de maximale snelheid. Daarbij heb ik slechts één apparaat verbonden. Omdat wifi een gedeeld medium is, gaat deze snelheid uiteraard omlaag als je het met meer apparaten moet delen.

DIR_845L_Image_LFront
Dan een groot probleem dat ik ontdekt heb. Mijn internetprovider, Ziggo, verhoogde de snelheid van 120 naar 150 megabit. De router stelt zichzelf af op de maximale snelheid om op die manier ‘Quality of Service’ te kunnen bieden: je kunt bijvoorbeeld aangeven dat Skype-verkeer altijd voorrang heeft op al het andere. Prima systeem, maar dan moet je wel kunnen aangeven dat je snelheid veranderd is. Drie keer resetten hielp niet, uiteindelijk heb ik de router moeten resetten naar fabrieksinstellingen en hem opnieuw ingesteld.

Instellen

Dat instellen is overigens eenvoudig. D-Link is geen liefhebber van vele icoontjes, zij houden het al jaren op teksten om de opties uit te leggen. Mij bevalt dat wel. Voor beginnende gebruikers zijn er verschillende wizards, voor de meer gevorderden kun je alles handmatig instellen. Een belangrijk punt voor een router voor mij, is het gastnetwerk: ook bij de 845L kun je een gescheiden wifi-netwerk opzetten, die je eventueel zonder wachtwoord kunt uitvoeren, en die je gasten kunnen gebruiken. De gebruikers hiervan kunnen dan niet op je interne netwerk, alleen gebruik maken van het internet. Ook is de D-Link voorbereid op ipv6.
dlink1
Een vermeldenswaardig punt: het helpsysteem. Ik ken geen fabrikant van routers die zo uitgebreid elke optie uitlegt. Ideaal voor de momenten dat je zit te twijfelen hoe iets precies werkt.

Conclusie

Hij ziet er apart uit, maar doet wat hij belooft. Vele opties, waarvan je het gros waarschijnlijk nooit zult gebruiken, betrouwbare snelheden en simpel in te stellen. Jammer van het probleem met de upgrade van mijn internetsnelheid, maar op zich een prima router. Zeker gezien de prijs een aanrader!
Related Posts