Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op

Het is geen geheim dat door de mobiele telefoon het aantal foto’s wat we aan het maken zijn, enorm gegroeid is. En dat is logisch, want bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon bij zich. Daarbij komt dat de kwaliteit van de camera die daar in zit is dus danig goed dat je daar echt hele aardige foto’s mee kunt nemen, als je tenminste een beetje kunt fotograferen.

Sommige mobiele telefoons hebben een dus danig hoge resolutie in megapixels dat de foto’s die je maakt al heel snel meerdere megabytes zijn. Je mobiel heeft in veel gevallen een beperkte opslag dus je moet er iets mee. Weggooien kan natuurlijk altijd maar er zijn meer mogelijkheden.

Bewaar mijn spullen

Syncen naar de cloud bijvoorbeeld. iCloud van Apple, Google, Microsoft Onedrive, Amazon Photos, Dropbox; het zijn voorbeelden van cloud gebaseerde diensten om een veilige kopie van je fotos te maken. Nadeel is wel dat er een maximum aanzit bij veel van deze diensten voor de gratis service, meestal 5 GB. En, die zit redelijk snel vol. Als je een betaald abonnement hebt dan betaal je iedere maand weer dat bedrag. De kans op een hack van zo’n dienst is er ook nog, hoewel die kans (als het goed is) bij professionele bedrijven niet zo groot is.

Lokaal opslaan kan natuurlijk ook, verbind je mobiel met je PC en je kunt daar een backup maken. Maar de meeste mensen houden wel van automatisch uploaden. Even op een USB drive of schijf zetten. Maar daar zitten ook nadelen aan. Om maar een spreekwoord naar deze tijd te brengen: als de schijf gecrashed is, denkt men aan een backup!

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 1

Vandaar het review van Amber X. Amber X is een eenvoudige opslag mogelijkheid, te vergelijken met bijvoorbeeld een NAS (Netwerk Attached Storage) maar dan niet zo moeilijk en uitgebreid als bijvoorbeeld een Synology NAS.

Amber X en Pro

Maar laten we eerst eens naar de specificaties kijken. Amber X is het kleine broertje van Amber Pro. Op een later moment doen we misschien nog wel een review van de Pro (daar zitten best gave features in, zoals de mogelijkheid om Docker applicaties te draaien maar nu is het Amber X waar we op focussen.

Allereerst de dimensies. Amber X is 12,4 cm bij 12,4 cm en heeft een dikte van 3,4 cm. Als dat je weinig zegt, iets groter dan een bierviltje wat meestal zo rond de 9,5-10 cm is.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 3

Aan de zijkant zit een SD lezer en aan de achterkant de aansluiting voor stroom, USB 3.1 aansluiting netwerk poort, HDMI aansluiting en aan/uit knop. Bovenop de statusindicator die door middel van kleur aangeeft of Amber aanstaat (wit) en/of verbonden is (blauw). Met een gewicht van 300 gram is het een lichtgewicht device. Amber kan veel opslaan, met 512 GB intern SSD (snel) geheugen en de mogelijkheid om een externe USB drive aan te sluiten via de blauwe USB 3.1 poort.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 5

Je hoeft echter niet een verbinding met je netwerk te maken want het kan gewoon via WiFi. Als je toch bedraad wil sluit je Amber aan via de router op het netwerk. De PC moet dan ook aan het netwerk verbonden zijn via de router.

Amber X verbruik naar eigen zeggen weinig stroom: in standby 3-4 W, oplopend tot 17-18 W. Iets wat je met een gerust hart aan kan laten staan, echter is het natuurlijk wel zo dat een paar watt hier en een paar watt daar echt wel toevoegen aan sluipgebruik.

Amber iX op de Desktop

De app, gek genoegd Amber iX genaamd, die erbij hoort is er voor Android en iOS terwijl de desktop app er voor Windows en Mac is, helaas geen linux app. Windows werkt met een installer. De mobile app is in staat om vanaf je mobiel fotos en videos te syncen.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 7
Windows installatie

De installatie is vrij simpel en daarna krijg je de mogelijkheid om data naar Amber to kopiëren en te delen.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 9

Inloggen doe je met je amber cloud id (email adres) en password. Als je dat vergeten bent kan je altijd een reset doen.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 11

Als je bent ingelogd kan je ook via de desktop app afbeeldingen op Amber X opslaan. Je kunt via de ingebouwde explorer in de Desktop App foto’s selecteren (of andere dingen) en die syncen met Amber. Dat gaat per 100 die in een queue worden gezet. De desktop software is niet geweldig. Dat merk je onder andere aan het proces van uploaden via een queue. Je kunt niet zien wat er wordt geupload op dat moment en wat de bestandsgrootte is. Je kunt wel zien wat er geselecteerd is maar niet welke op dit moment wordt geupload.

Dit kan beter, want nu moet je met veel bestanden iedere keer per 100 selecteren en een backup maken.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 13

Wat wel handig is, en dat werkt natuurlijk alleen als de Amber iX app op de PC draait is het automatisch backup maken van een folder als daar een nieuw bestand in komt of als een bestand gewijzigd is. Qua ondersteunde talen is het beperkt tot de grote talen: Engels, Duits (in Beta), Spaans, Frans, Italiaans en ik gok Chinees. Maar gelukkig staat in het menu ook deze hulp als je op een taal staat die je niet kent:

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 15

Amber Cloud

Daarnaast krijg je ook nog 2GB opslag ruimte in de cloud. Dit is een beperkte opslag en voegt niet veel toe. Wat zou kunnen is dat je dit gebruikt wanneer je Amber X niet aan staat en je toch toegang wilt hebben tot bestanden. De hoeveelheid ruimte kan niet worden uitgebreid of bijgekocht.

Amber iX op iOS

Op je mobiel draait de app natuurlijk anders dan op Windows of Mac. Je moet via wifi verbonden zijn aan je netwerk om de backup te kunnen maken. Via 5G of 4G wordt er geen backup gemaakt, dat is ook logisch want dan kan je snel door je bundel voor data heen gaan. Tenzij je de optie aanvinkt “Backup over Cellular (4G/5G)” in de configuratie settings.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 17

De APP heeft ook nog een voorzichtige AI functionaliteit ingebouwd. Daarmee bedoel ik dat net zoals bij Google fotos gezichten en objecten kunnen worden gedetecteerd. De modellen waarmee getraind wordt zijn in staat om een algemene indeling te doen met hier en daar een misser. Deze foto werd onder sport opgeslagen, en daar zit eigenlijk weinig sport in. Aardig idee maar nog niet echt handig. Ook omdat de functie niet in de Windows / Mac app zit alleen in de mobiele app.

Opslag

Als je op je eigen netwerk zit kan je een verbinding maken met Amber en de data gaan overzetten. Zoals je kunt zien heb ik al een behoorlijke hoeveelheid foto’s en video’s overgezet naar Amber. Een klein puntje, er blijven een tweetal bestanden over die ondanks aan en uitzetten en APP op iOS opnieuw opstarten niet gebackupd worden, dit zijn waarschijnlijk twee bestanden van nul bytes. Ik heb hiervoor nog geen oplossing gevonden en de helpdesk is nog aan het kijken hoe dit kan worden opgelost en wat er aan de hand is.

Amber X review: deze NAS slaat het lokaal op 19

Conclusie

Amber X geeft je een opslag mogelijkheid voor EUR 199. Dat is een relatief klein bedrag maar duurder dan bijvoorbeeld een externe SSD drive maar Amber werkt zowel met je mobiele telefoon om foto’s daarvan op te slaan als ook de mogelijkheid om een Windows PC of Mac aan te sluiten. Daarnaast is er ook nog een optie om met een web interface die er ook nog is via Windows Netwerk bijvoorbeeld Amber X van buiten het thuis netwerk te benaderen, echter is daar weinig over te vinden behalve in de community files.

Vergeleken met een NAS is Amber X simpeler in het gebruik maar biedt ook minder mogelijkheden. Voor een beginnende gebruiker is Amber eenvoudiger in het gebruik hoewel de beide apps (mobiel en PC) nog wel wat kunnen winnen aan gebruiksvriendelijkheid. Ook een beter vindbare handleiding zou helpen waarin duidelijke de vele apps, schermen en mogelijkheden in worden gedocumenteerd.

Wil je meer qua functionaliteit dan kan je naar een instap model van bijvoorbeeld Synology gaan maar dan ben je meer geld kwijt. Wil je met name zorgen dat je foto’s en video’s van je mobiel ergens veilig staan en in beperkte mate ook de bestanden op je PC dan is Amber X misschien iets voor jou!

Related Posts
synology-ds216-plus-right-45
Lees meer

Nieuws: Synology introduceert DS216+

Blogger Joost Slager testte DiskStation DS216+. Synology heeft zijn range van NAS (Network Attached Storage) systemen uitgebreid met de DiskStation DS216+. De DS216+ is een krachtige 2-bay NAS bedoeld voor consumenten en kleine kantooromgevingen.