Review: Philips PFK7509 SmartTV met 3-zijdig Ambilight

Als reviewmodel kreeg ik een 117cm grote PFK7509 opgestuurd. Al snel was ik onder de indruk. Niet alleen het beeld, ook het geluid kreeg een warm welkom. De TV is een van de nieuwe modellen van Philips waar ook een subwoofer bij geleverd wordt. In de 2,5cm dunne behuizing zit naast alle lampjes voor Ambilight ook nog een fikse speaker verwerkt.

Een review schrijven over een TV, of ik dat wilde doen? Ik dacht altijd: een TV is een TV. HD is HD en veel meer is er toch niet? Toen dit model zich aanbood was ik toch wel nieuwsgierig naar het Ambilight-effect en een 3D TV is ook nooit weg. Om de kwaliteiten aan de kaak te stellen heb ik gekeken naar het beeld (3D), geluid, gebruiksgemak en het Smart-gedeelte van de TV.

IMG_3824

Beeld

Als ik zelf de specificaties lees van een TV dan zegt de helft mij niks. LCD? Plasma? LED? Ik weet dat het verschillende lichtbronnen zijn, net als je in je echte lampen ook verschillende soorten kan hebben. Mijn eigen TV is ook 117cm en heeft een LCD-scherm. De Philips heeft een LED-scherm. Nu werd mij meteen duidelijk waarom je voor een LED-tv een wat hoger prijskaartje kan verwachten. Scherp is het allemaal, elke tv heeft dezelfde resolutie (4K nog niet meegerekend), en als je het juiste formaat koopt voor de afstand die jij thuis hebt voor je TV maakt dat niet uit. Het lichttype maakt echt een verschil. Alle kleuren zijn mooi helder, huiden levendiger en de lucht blauwer. Iedereen die bij mij langs kwam in de periode dat de TV er stond was erg te spreken over de levendigheid van de kleuren. Het beeld is voor mij zeer geslaagd.

3D

Mijn enige ervaring met 3D was in de bioscoop. Hier kan ik altijd erg van genieten, ik word net wat meer meegezogen in het verhaal. Ik was bang dat het niet goed over zou komen op een TV omdat het niet overal is waar je zit. Toen ik voor de eerste keer een 3D-film aanzette kwam ik al snel op dat vooroordeel terug. De diepte kwam juist beter over dan in de bioscoop, misschien juist wel omdat het binnen een kader was en dit een kijkdoos creëert. Ondertiteling zweeft ook zoals je gewend bent, alleen wilde deze nog weleens overmatig trillen waardoor ik hem liever uitzette. Het is erg fijn dat er gebruik wordt gemaakt van de passieve 3D-techniek, de la met brillen die je nog hebt van de bioscoop kan hierdoor opengetrokken worden!

2 Player Fullscreen Gaming

Als je met zijn tweeën een split-screen game speelt kan je tegen de TV zeggen dat je dat aan het doen bent, en of je horizontaal of verticaal gesplitst bent. Iedere speler zet dan een speciale bril op (met twee linker of twee rechter 3D passieve glazen) en je krijgt één helft van het spel over het hele scherm. Ik zette eerst mijn gewone 3D-bril op en zag dus alles door elkaar. Vervolgens kwam ik erachter dat als ik mijn linkeroog dicht hield ik de ene helft van het scherm zag en met rechts de andere helft. Heel apart. Dit werkt goed, je ziet lichtjes het scherm van de andere speler door jouw beeld maar niet zo erg dat je elementen van elkaar kunt onderscheiden. Voor omstanders zit dit er trouwens erg raar uit dus als je met meer dan 2 man bent kunt je dit eigenlijk niet doen, tenzij je brillen bijkoopt. Helaas zag ik nog wel voor beide spelers hetzelfde Ambilight 😉

https://www.youtube.com/watch?v=f5tzKS3RTxw

Ambilight

Ook Ambilight was voor mij nieuw. Dit model heeft 3-zijdig ambilight (links, rechts en boven). Ik heb een licht mintgroene muur waar mijn TV-meubel tegenaan staat en hier kwam de verlichting heel mooi naar voren.

https://www.youtube.com/watch?v=t3oIp14kCNQ

Er zijn verschillende instellingen beschikbaar voor Amblight. Deze bepalen de intensiteit en verversingssnelheid van het licht. Per activiteit vond ik ook echt andere dingen fijn. Voor de meeste programma’s had ik hem ingesteld op comfort, wat inhoudt dat er heel rustig wordt omgegaan met overgangen in kleur. Voor gamers is er de nieuwe gaming mode. Dit houdt in dat de lichten zo goed als meteen meegaan met je camera, om de snelle beelden bij te houden.

Ambilight

Dit is erg irritant om te hebben tijdens het kijken van een film, maar is toch erg rustig voor je ogen tijdens het gamen omdat je echt gefocust naar het scherm kijkt. Dit is anders dan bij een film kijken, dan zit je er toch minder in en valt het meer op dat er een disco afspeelt rond je TV.

Geluid

Het geluid komt vanuit een speaker aan de achterkant van de TV. Dit is voor zo’n dunne kast een flink geluid. Speaker aan de achterkantDit model onderscheidt zich van andere TV’s door een draadloze subwoofer mee te leveren. Deze verbindt draadloos met de TV en is vrij plat en kan goed daardoor weggewerkt worden. Het geluid uit de TV zelf is al erg goed voor ingebouwde speakers, en met de subwoofer erbij komt er ook nog een redelijke bas uit. Voor het gemiddelde oor zeker goed genoeg en best mooi. Hierdoor is dit model zeker een totaal oplossing voor veel mensen, en hoeven zij geen losse geluidsinstallatie te gebruiken. Ben je een liefhebber van goed geluid dan zal een los setje zeker niet misstaan, en deze kan gewoon aangesloten worden via een optische kabel.

Design

Dit kan ik heel kort samenvatten met het woord “gelikt”. Ook als hij uit staat vind ik het een mooie kast. De poot is subtiel en toch eigentijds. Ik denk dat hij is de meeste huishoudens wel zou staan. Om het scherm zit een rand van maar ongeveer een centimeter wat erg elegant oogt. De kast is zelf verder erg minimalistisch gehouden waardoor deze niet teveel afleidt tijdens het kijken.

Smart TV

Een beetje TV is tegenwoordig verbonden met het thuisnetwerk. Philips heeft slim een knop op de afstandsbediening geplaatst naar het Smart TV-menu, wetende dat dit iets is wat veel mensen willen gebruiken. Zo kun je muziek luisteren via Spotify of Deezer, films en series via o.a. Netflix, Pathé Thuis, Videoland en het nieuws lezen op Nu.nl. Zelfs thuisbezorgd.nl kun je gewoon via je TV bedienen. Ook bestanden afspelen vanaf je lokale netwerk is geen probleem.

Wat soms vervelend is is dat hij niet gelijk verbonden is met het netwerk. Als de TV aangaat moet hij nog even verbinding maken, maar geeft hier geen melding van. Dus de TV aanzetten, op de Smart TV-knop klikken en Netflix openen is er niet bij. Dan krijg je een melding: “Dit is een demo. Om gebruik te maken van deze applicaties moet de TV verbonden zijn met het netwerk”. Dit is een gekke melding, Hij zou kunnen weten dat het internet eraan komt, want ik had een kabel erin zitten.

Apps

De apps zelf worden niet gemaakt door Philips, dus daar kunnen ze zelf niets aan doen, en die laten wel te wensen over. Spotify werkt in principe goed en snel, maar snapt soms niet dat als ik een nummer uit een playlist start, ik die hele playlist wil horen. Facebook en Nu.nl zien er gewoon niet uit, en vaak kon ik voor het invoeren van mijn gebruikersnaam en wachtwoord niet het toetsenbord achterop de afstandsbediening gebruiken. Dit zijn kleine afwerkdingen die de andere partijen beter af hadden moeten werken om de ervaring een stukje omhoog te tillen.

Netflix wilde mijn inloggevens niet accepteren. Ik denk dat ik het wel 20 keer opnieuw ingetikt heb (via het schermtoetsenbord, supersnel) om er zeker van te zijn dat ik geen typefouten maakte. Ook na veel googlen wilde het toch nog niet werken. Ik log in op Netflix via Facebook, en op Facebook heb ik een dubbele verificatie ingesteld (na gebruikersnaam en wachtwoord invullen krijg je een SMS met een eenmalige inlogcode voor extra veiligheid). De Netflix-app kon hier niet mee omgaan, toen ik de dubbele verificatie uitzette kon ik probleemloos inloggen. Netflix is voor de rest wel de beste app die ik gebruikt heb.

Remote App

In de app-store van je telefoon kun je een app downloaden om de TV mee te besturen. Deze werkt ook lekker, maar niet zo fijn als de afstandsbediening zelf. Dit is ook logisch, want er is meer ruimte op de afstandsbediening. Ook kan deze app het scherm van de TV delen en bestanden naar de TV sturen om af te spelen (foto, video en muziek). Philips is ook duidelijk tegen filmpjes die staand gefilmd zijn, want deze kantelt de TV voor je en je bent op jezelf aangewezen om je hoofd te draaien.

Vanaf iOS kan ik niet de muziek uit iTunes streamen omdat die codec niet ondersteund wordt.

Foutjes

Het nadeel van een apparaat wat meer kan, is dat er ook meer mis kan gaan. In de zes weken dat ik de 7509 mocht testen is het tweemaal voorgekomen dat hij volledig blokkeerde en ik de stekker eruit moest trekken om weer verder te kunnen kijken. Op zich iets waar over heen te komen is, maar niet iets waar ik vrolijk van word met dit prijskaartje.

Gebruiksgemak

Al met al heb ik de gebruikershandleiding amper hoeven raadplegen. Het verbinden van de subwoofer was het lastigst, maar gelukkig werd ik goed geholpen door de Philips helpdesk (die mij meestal erg goed helpt, los van deze review. Mag gezegd worden.). Vooral de afstandsbediening vind ik goed ontworpen. Er zitten een hoop knoppen op, maar toch kan ik alles vinden wat ik wil en zitten gerelateerde knoppen bij elkaar gegroepeerd. Op de achterkant zit een volwaardig qwerty-toetsenbord, maar helaas kun je deze dus niet bij alle apps gebruiken.

IMG_3842IMG_3845

De menu’s reageren snel als je iets indrukt en zijn goed leesbaar. Van het ene menu naar de andere gaan wil nog weleens te wensen over laten. Zo kan ik als de Spotify-app open is niet het geluidsmenu openen. Dit zou ik toch best handig vinden. Een klein dingetje wat ik niet erg fijn vond is dat het Philips logo onderaan licht geeft. Op zich elegant, maar ook irritant na een TV-avondje. Gelukkig vond ik in de menus een instelling om deze te dimmen.

[bol_product_links block_id=”bol_551a707f3a35c_selected-products” products=”9200000025092925,9200000025092929″ name=”philips PFK7509″ sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts