Review: NUC, de kleine krachtpatser van Intel 1

Review: NUC, de kleine krachtpatser van Intel

500px-Intel-logo.svgDe tijd dat onder je bureau een zogenoemde tower model computer stond is al een lange tijd geleden. Eigenlijk zijn computers over de jaren steeds kleiner geworden. Na het tower mode kwamen de midi- en mini tower en natuurlijk de desktop modellen. Enige tijd geleden introduceerde Intel de Next Unit of Computing (NUC), een revolutionair klein kastje waar toch een volledige computer met Intel Core processor in zit.

Hoe klein dan?

De NUC zelf is ongeveer 10 x 10 cm en ongeveer 3 cm dik. In de geteste NUC zit een complete Intel Core i3 processor, 4GB intern geheugen en een mSata SSD-disk van 120 GB. De grafische kaart is op het moederbord geïntegreerd. Verder nog vier USB-aansluitingen (twee voor en twee achter), aansluitingen voor twee beeldschermen (mini-DisplayPort en mini-HDMI), netwerk en koptelefoon. Al dat in een kastje net iets groter dan een bierviltje en niet veel dikker dan een pakje sigaretten.

De specs nog even op een rijtje:

Intel Core i3-4010u 1.7Ghz
Kingston 4Gb DDR3 1600Mhz
120Gb mSata Solid State
HD5000 Onboard Graphics
Inclusief VESA beugel
Usb3.0 Wifi & Bluetooth
Windows 7 of 8 naar keuze

nuc4-a schuin

We zij het natuurlijk wel gewend van Intel. Al jaren werkt Intel aan de ultrabook specificaties, het lichter maken van laptops die ook kleiner zijn en langer met de batterij omgaan. Onder andere door deźe miniaturisatie (componenten voor een ultrabook zijn substantieel kleiner dan reguliere componenten). Voor harddisks, vaak een solid state disk is een 2.5″ drive al standaard. Ook in een NUC zit zo’n snelle harddisk, het nog kleinere mSata model. Qua capaciteit zijn er nu al mSatat drives tot 1TB mogelijk. WD heeft zelfs al een dual drive met zowel ssd als reguliere HD in dezelfde vormfactor als een reguliere SSD.nuc4-b achterkant

Uitbreiden

Natuurlijk kan je via usb een externe harddisk aansluiten en via het internet zijn opslagmogelijkheden feitelijk onbeperkt. Dus de beperkte capaciteit hoeft geenszins een probleem te zijn, zeker niet als er een snelle USB3.0 harddisk wordt aangesloten. Ook qua geheugen is uitbreiding mogelijk, tot maximaal 16GB intern.

Klein en fijn

Wat opvallend is, mijn minitower onder het bureau heeft een enorme ventilator om de processor te koelen en daarnaast ook nog een ventilator bij de kast en in de voeding. Allemaal om te zorgen dat de pc niet te warm wordt. Met speciale pasta wordt de ventilator direct op de bovenkant van de processor gezet. De ventilator in mijn PC is bijna groter dan de hele NUC bij elkaar. Echter is het niet zo dat een NUC zonder ventilator werkt. Onder het moederbord zit een kleine ventilator die de overtollige warmte afvoert. Door het terugbrengen van het energieverbruik van de nieuwe iCore processoren komt er ook minder warmte vrij en hoeft er dus ook niet te  hoeven worden afgevoerd.

Open de NUC

Als we de NUC openmaken zien we hoe dicht alles bij elkaar zit. De NUC is ongeveer 10 x 10 cm en daarin is men in staat geweest alles er in te proppen. Je zit duidelijk de 120GB mSata SSD zitten.

NUC van binnen v01 klein

Het is wel van belang om te weten dat Intel alleen de kast met moederbord, vesa bracket en power adapter en stroomkabel levert. Leveranciers zoals RealPC, maken er een compleet werkend systeem van door geheugen, harddisk en besturingssysteem toe te voegen.

Hoe snel is de NUC?

De NUC die ik testte had Windows 7 geïnstalleerd. Deze versie heeft nog de Windows Prestatie index die enig inzicht geeft in de prestaties. De laagste score (in dit geval van de onboard grafisch kaart) bepaalt de overal score. De andere componenten scoren significant hoger, met name de SSD scoort het hoogst.

windows index

Een test met 3D mark (een bekende tool om PC’s te testen, met name op grafisch gebied) geeft een score voor de NUC, ongeveer gelijk met een standaard zakelijke PC. Dit is geen verrassing omdat dit volgens mij het type PC is wat de NUC is.

Knipsel

Hoe bevalt het?

Het is een enorm verschil om opeens een NUC op je bureau te hebben staan in plaats van een minitower eronder. Het scheelt enorm in geluid. Mijn minitower maakt een enorm lawaai met zijn drie ventilatoren ten opzichte van de NUC.

In eerste instantie was is wat sceptisch, hoe kan zo’n klein kastje een volledige computer bevatten? Maar sinds we steeds meer online zijn hoeven we ook niet echt meer al die ruimte te hebben voor harddisks, floppydisks, dvd branders en grafische kaarten.

Natuurlijk is dit geen supersnelle gamers-PC maar meer een krachtige PC voor consument en/of kleinzakelijk gebruik. Wil je meer mogelijkheden qua uitbreiding of een zwaardere grafische kaart kies dan vooral voor een andere PC. Gebruik je de computer voor tekstverwerking, surfen en mailen en van tijd tot tijd wat eenvoudige videobewerking dan is de NUC echt een aanrader. De prijs is ongeveer vergelijkbaar met een standaard consumenten / zakelijke PC. Echter natuurlijk wel met minder grote harddisk, je betaalt ook voor de (geringe) omvang.

Het mooie van de NUC is dat er een vesa bracket bij wordt geleverd (10x10cm) waardoor het mogelijk is om de hele NUC achter de monitor te plaatsen (mits de monitor dit ondersteunt). Hierdoor is de computer eigenlijk onzichtbaar geworden en het ook minder een lelijk in het oog springend element in je (studeer)kamer.

Klein is fijn en krachtig in dit geval.

Kosten voor de geteste NUC: vanaf  € 519 (zonder besturingssyteem) bij RealPC.
In andere variaties ook te koop bij bijvoorbeeld Alternate, Centralpoint, Conrad, Misco, Paradigit en Neckermann

Related Posts