ikea draadloos opladen

Ikea draadloos opladen Review

Draadloos opladen is overal. Vrijwel elke moderne telefoon ondersteunt het. Met Ikea draadloos opladen klinkt veelbelovend. Voor ons dus de hoogste tijd worden om deze eens stevig aan de tand te voelen. We schreven al eerder over de beste Qi draadloze oplader. De Ikea Nordmärke en Livboj zijn een interessante optie, maar wat ons betreft nog niet goed genoeg om zich met de beste draadloze opladers te kunnen meten.

We zien Ikea al een tijd flink aan de weg timmeren als het gaat om smart home toepassingen. Niet voor niets heet hun Tradfri-systeem inmiddels Smart Home. Als je wereldwijd wilt doorbreken met is een maffe naam misschien niet de beste manier lijkt Ikea te denken.

Ikea Nordmärke draadloze oplader

De Ikea Nordmärke is afgezien van de naam een simpel apparaatje. De verpakking is gemaakt van simpel wit karton, met daarin niets anders dan de draadloze Qi-oplader en de vaste USB-A kabel mét een adapter. De behuizing is van plastic met daar omheen een ring van kurk. Die ring heeft meerdere functies. Zonder de ring kan je de lader in een meubel verwerken. Daarnaast ligt een telefoon wat steviger op kurk dan op het gladde plastic van de Nordmärke zelf.

Plussen en minnen

Zoals we in de inleiding al aangeven is onze ervaring met de Ikea draadloze oplader niet geheel positief. Het werkt allemaal prima en je hebt geen extra usb-kabels of adapters nodig. Het uiterlijk is een punt van smaak, dus daar zullen we niet teveel op in gaan. Het is typisch Ikea, dus je krijgt wat je verwacht.

De reden dat we niet helemaal positief zijn heeft te maken met het lage voltage van de Ikea Nordmärke. Net zoals veel andere voordelige draadloze Qi-laders kan de lader van Ikea maximaal 5 watt aan vermogen leveren. Draadloos laden is altijd wat langzamer dan laden via een kabel. In de praktijk is dat niet zo erg, je krijgt er immers veel comfort voor terug. Omdat het draadloos opladen altijd wat langzamer gaat, is het wel belangrijk om in ieder geval zo snel mogelijk te laden.

Omdat de Ikea draadloze oplader maar 5w levert gaat het laden niet zo snel als we graag zien. Een iPhone kan met 7,5w laden, terwijl Android-telefoons met wel 10 watt kunnen laden. Laden met 50% is dan ook niet echt wat je wilt. De beste draadloze opladers leveren dat wél.

Ikea Livboj draadloze oplader

De Livboj is een nieuwe draadloze oplader van Ikea. Ze hebben de term draadloos in dit geval echter wel heel letterlijk genomen. Er zit namelijk geen enkele draad in de verpakking. Die moet je er dus los bij kopen. Toch is de Ikea Livboj best een goede optie want hij is spotgoedkoop: voor €4,99 heb je een draadloze Qi lader in huis die prima werkt. Net als de Nordmärke gaat opladen met slechts 5w. Leuk als je je telefoon alleen ‘s nachts wilt opladen. Voor naast je bed heb je hiermee wel veel voor weinig.

Conclusie

Met Ikea draadloos opladen klinkt leuk, maar heeft in de praktijk een nadeel in het beperkte vermogen. Je telefoon opladen op 50% van het vermogen is nou eenmaal niet ideaal. Toch zijn de draadloze opladers van Ikea leuke apparaten die prima werken en veel mensen bekend zullen gaan maken met draadloos laden. Toch zijn er voor de veeleisende gebruiker betere apparaten te vinden die niet eens veel meer kosten.

Related Posts