Review: HE Mouse Large, de verticale, anti-RSI muis

Het werken met een muis is één van de oorzaken van RSI. Daarnaast is bekend dat er aan de werkplek weinig aanpassingen worden verricht ter preventie van RSI. De ergonomische muis HE van R-Go Tools heeft een awardwinnend ontwerp waarbij een andere stand van de hand RSI voorkomt.

HE Mouse Large verticale muis IntoGadgets

Probeer dit eens: ga aan tafel zitten en leg je handen plat op tafel. Alsof je ze op een toetsenbord legt. Doe je ogen dicht. Draai nu je handen zo dat je duim omhoog staat en je hand rust op je pink. Leg ze nu nog eens plat. Voel je de spanning in je polsen en onderarm toenemen? Dan snap je dat een gewone muis zorgt voor een onplezierige stand van de hand en dat kan RSI veroorzaken.

In meer medische termen zorgt een traditionele muis enerzijds voor een constante belasting van de onderarmspieren. Anderzijds zorgt het werken met een dergelijke muis voor een beweging van alleen de hand en de vingers wat het ‘carpaal tunnel syndroom’ kan veroorzaken.

Gezondere muisbewegingen met een verticale muis

Het idee achter de HE Mouse van R-Go Tools is ervoor te zorgen dat de hand tijdens het werken met een muis in een natuurlijke stand wordt geplaatst. Een beetje zoals je ook iemand de hand schudt. De verticale muis neemt de belasting in de onderarmspieren weg en stimuleert een beweging van de hele arm en niet alleen hand en vingers.

Er zijn diverse varianten van deze muis beschikbaar:

  • Medium bedraad (rechts en links);
  • Medium draadloos (rechts en links);
  • Large bedraad en draadloos (rechts).

De draadloze varianten werken met een oplaadbare Li-ion batterij.

Mijn mening over de HE Mouse Large

De HE Mouse ligt lekker in de hand. Ondanks dat mijn hand maar net aan voldoet aan het criterium voor ‘grotere handen’ (minimaal 185 mm – gemeten vanaf de polsrand tot het topje van de middelvinger) ligt de Large-variant lekker in de hand.

De linker- en rechtermuisknop en het scrollwieltje zitten rechtsvoor en zijn goed bereikbaar. Onder de muisknoppen zit een klein knopje waarmee je de dpi kunt instellen. Het duurde even voordat ik doorhad waar deze voor diende. De handleiding gaf aan dat hiermee de resolutie aan te passen is in 500-1000-1800-2500 dpi. Daarmee was de functie mij nog niet duidelijk. Al proberend kwam ik erachter dat dit bepaalt hoe snel cq nauwkeurig de muiscursor zich over het scherm beweegt, waarbij 500 het langzaamst is. De leverancier gaf aan dat met name bij het werken met technische tekenprogramma’s een hoog dpi belangrijk is.

Een mogelijkheid die standaardmuizen niet hebben is de Voorwaarts- en Terug-knoppen. Al surfend spring je met deze knoppen makkelijk terug naar de vorige pagina. Het is mogelijk om de functie van de diverse knoppen aan te passen. Hiervoor moet je een driver voor het aansturen van een muis met vijf knoppen downloaden, bijvoorbeeld X-Mouse Button ControlLeuke feature, tot slot, vind ik dat het logo van R-Go Tools, indien gewenst, in diverse kleuren oplicht.

Mijn eindconclusie: de HE Mouse Large is een fijne muis waarvan ik zeker de ergonomische voordelen zie. De muis ligt goed in de hand, de knoppen zijn goed te gebruiken en de extra duimknoppen kan je, indien gewenst, iedere functie geven die je wilt. En de muis smoelt ook goed, met als premium feature het oplichtende logo. Het enige minpunt kan de prijs zijn. Een gewone draadloze muis koop je al voor eentiende van de prijs van de HE Mouse. Maar als je allerlei muis gerelateerde klachten kunt voorkomen, dan is het deze prijs meer dan waard, toch?

Prijs en beschikbaarheid HE Mouse

Related Posts