Review: Logitech Z600 Bluetooth Speakers 1

Review: Logitech Z600 Bluetooth Speakers

Beautiful. Effortless. Wireless. Dat staat op de doos. Mooi, moeiteloos, draadloos. Logitech heeft bluetooth-speakers geïntroduceerd met een strak ontwerp en een aantal handige eigenschappen.

Met de Z600-speakers wil Logitech het je zo gemakkelijk mogelijk maken te genieten van beter geluid op je Macbook, Ultrabook of ander Bluetooth enabled device. Dit zonder hierbij je speakers steeds te moeten aansluiten.

De looks

Het “mooi” van de doos gaat over de looks. De speakers zien er goed uit en misstaan zeker niet. Ze zijn strak vormgegeven, licht gebogen en bekleed met een soort stof. Er zitten geen onnodige “frutsels” op, waardoor ze erg rustig ogen. De achterkant is voorzien van een witte strook, waarin onder andere de aan/uit schakelaar en de knop om Bluetooth te pairen “onzichtbaar” zijn weggewerkt. Deze wil je niet zien, en dat hoeft dus ook niet.

Onderling zijn de speakers verbonden met platte kabels, waardoor je geen wirwar van kabels kunt krijgen, maar de snoeren netjes weg te leiden zijn. Deze kabels zijn overigens noodzakelijk, je kunt de speakers niet met bijvoorbeeld een accu gebruiken. Daarom zijn de Z600’s niet geschikt voor mobiel gebruik.

Gemak

“Moeiteloos” gaat over het gebruiksgemak. De set is netjes voorzien van een handleiding, maar deze heb ik niet hoeven gebruiken om alles te laten werken. Het aansluiten, pairen en bedienen spreekt voor zich. Een gave “touch” is de mogelijkheid het volume in te stellen door middel van aanraakbediening op de rechterspeaker. Veeg je met de klok mee, dan gaat het volume omhoog en andersom.

Bluetooth met 3 apparaten tegelijk

“Draadloos” slaat op de verbinding met je computer. De speakers zijn via Bluetooth 2.0 verbonden. Daarbij is het mogelijk 3 apparaten tegelijk te verbinden, dus je kunt bijvoorbeeld je laptop, je tablet en je mobiele telefoon tegelijk verbonden houden. Wisselen tussen deze bronnen is vervolgens simpelweg het ene apparaat pauzeren en de volgende laten afspelen. Dit werkt erg prettig, ik vind het erg slim en heb ik eerder nog niet op die manier gezien. Het voorkomt gerommel met Bluetooth disconnecten, opnieuw pairen, etc.

Aan mensen zonder Bluetooth is ook gedacht. De speakers zijn aan te sluiten met een bijgeleverd kabeltje of een bijgeleverd Bluetooth USB-transceiver.

Geluidskwaliteit

Bij speakers gaat het natuurlijk niet alleen om de looks, het gemak en de features. Het gaat uiteindelijk om het geluid. De Z600-speakers geven een mooi helder geluid. Er zit echter weinig bas in, wat vooral opvalt als je ze wat harder zet. Er zit geen losse subwoofer bij, dus het is logisch dat het wat aan bas ontbreekt.

Deze speakers zijn bedoeld als verbetering ten opzichte van ingebouwde speakers van laptops. Daarmee vergeleken is het een gigantische vooruitgang en bieden ze zeker toegevoegde waarde. Als je het echter vergelijkt met speakersets voor desktopgebruik die wél over een subwoofer beschikken, dan is het geluid mager.

In de doos

Voor €149,99 (adviesprijs) krijg je deze erg complete set. In de doos zitten niet alleen de speakers en voeding (ook voor de Engelse markt), maar ook een aux-kabeltje voor bedraad gebruik en de USB-transceiver voor computers met USB, maar zonder bluetooth.

Conclusie

De Logitech Z600’s zijn mooi vormgegeven speakers. Ze bieden draadloos comfort en flexibiliteit. Je hoeft ze niet steeds aan te sluiten, ze zijn “altijd beschikbaar” en dan ook nog voor meerdere verbonden devices tegelijkertijd. Ze bieden helder geluid, maar wel met wat weinig bas, zeker als je ze hard zet. De prijs vind ik redelijk hoog voor sec speakers met deze geluidskwaliteit. Je betaalt duidelijk ook voor de functionaliteit, de bluetooth-verbinding, de innovatieve “touch” manier van bedienen en het ontwerp.

Pluspunten

  • Mooi ontwerp
  • Handig meerdere apparaten verbinden
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Minpunten

  • Weinig basgeluid
  • Relatief duur voor speakers met deze geluidskwaliteit
  • Stiekem niet draadloos, omdat je de speakers met elkaar en stroomtoevoer verbindt. Daardoor niet geschikt voor mobiel gebruik.
Related Posts