fbpx

Zo’n beetje in de lente introduceerde Eminent de EM8102 Web-TV Box. Een mediaspeler met hippe webfuncties. Zo heb je de keuze uit 500 kanalen en web-tv apps. En er kan ook een harde schijf in. Klinkt hip?

Uiterlijk

De Eminent EM8102 (details en specs) is echt letterlijk een box. Nogal vierkant, zwart, glimmend, eigenlijk niet heel bijzonder, maar wel strak. Aan de voorkant zit een indicatielampje, wat rood of blauw is (en behoorlijk fel! Wat is dat toch met blauwe lampjes de laatste jaren?), aan rechterzijkant zit een slot voor een sd-card en een usb-poort (3.0). Aan de achterkant zitten alle andere aansluitingen.

Kanalen en web-tv

De belangrijkste feature van deze mediaspeler is dus het feit dat je de beschikking krijgt over 500 kanalen of web-tv apps, zoals YouTube, Uitzending Gemist en NOS. Overigens zijn die niet allemaal meteen beschikbaar, ze zijn verdeeld over de 14 landen die worden ondersteund, dus als je de speler instelt op Nederlands heb je alleen specifieke apps voor Nederland. Je moet voor de andere apps eerst een ander land selecteren. Over de web-tv apps heb ik weinig te melden. De meeste werken zoals het hoort, voor sommige moet je eerst een account aanmaken of toestemmig verlenen voor toegang tot een bestaand account, zoals voor Facebook en Twitter. Kwestie van lekker mee spelen dus.

Opslag

Je hebt de mogelijkheid om een 1TB harde schijf in te bouwen. Daarmee kun je via BitTorrent bestanden downloaden om te bekijken of beluisteren. Verder kun je er een sd-card instoppen, of een externe harde schijf of usb-stick op aansluiten. De EM8102 kan tevens optreden als Samba Server en doet het leuk met UPnP zodat je ook via je netwerk bestanden kunt afspelen. Mijn NAS pakte hij zonder problemen.

Firmware

Er is op 21 augustus nieuwe firmware uitgekomen. Met de oude bleken er wat problemen met de file manager, en de nieuwe firmware heeft het meteen opgelost. Sommige bestanden werden niet gelezen of herkend en dat probleem lijkt nu te zijn verholpen. Ook zijn er nog wat andere kleine verbeteringen doorgevoerd. Mocht je de EM8102 al hebben en op zoek zijn naar nieuwe firmware, kijk hier bij Drivers/Software.

Interface

De portal oogt wat druk. Alle thumbnails van de web-apps en eigen bestandsbrowsers staan hier. Ze zijn vrij klein, ik heb nog niet kunnen ontdekken of ik ze kan vergroten. Als ze groter waren geweest was het wellicht overzichtelijker. Desalniettemin komt het wel lekker binnen. Echter, als je een bestandsbrowser opent, oogt het wel wat saai. Alles is grijs. Wel heb je de keuze uit een lijst, thumbnails of lijst met preview. Ikzelf vond de lijst met preview wel handig bladeren.

Wat verder opvalt in de interface is dat de achtergrond donkergrijs is, met in het midden een soort lichtgrijze ‘zon’. Dat kun je in één van de foto’s hieronder wel zien. Het lijkt nu echter alsof mijn tv een lamp op de verkeerde plek heeft zitten of dat de flits van mijn camera aan stond en dat is niet zo. De letters in het menu worden hierdoor minder goed leesbaar en dat is wel storend.

Standaard zit op de Web-TV Box ook de mogelijkheid om te browser via internet. Dit gebeurt met Opera. Gek is wel, dat je bij het intikken van de url’s een snelkeuze kunt maken voor .de, .com, .org en .net, maar niet voor .nl, terwijl ik de instellingen op Nederlands heb staan. Nederlanders browsen toch best vaak naar een .nl-website zou je denken? Ik plaats dit even bij het kopje ‘interface’ omdat het intikken van url’s daar eigenlijk bij hoort.

De interface is verder ook wel wat traag af en toe. Het laden van het portal duurt vrij lang, je zou denken dat dit beter gebufferd kon worden. Het opstarten van het hele apparaat duurt niet veel langer dan ik gewend ben.

Smartphone app

Stiekem het leukste aan deze Web-TV Box van Eminent is dat er een Smart Remote Control app voor is. In feite werkt deze met meerdere mediaspelers, maar dus ook met deze. De app herkent automatisch je mediaspeler als je verbonden bent met je thuisnetwerk. Vervolgens verschijnt er een één op één kopie van de ‘echte’ remote control in beeld. Groot zat, zodat je nooit naast de knoppen drukt, maar nadeel is dat je de remote dan wel heen en weer moet schuiven in je beeld. De Smart Remote Control app is er voor Android en iOS.

Conclusie

De Eminent EM8102 Web-TV Box is een strak vormgegeven apparaat met op zich geen slechte interface, maar er zitten nog veel kleine dingen in die voor verbetering vatbaar zijn. Zo is de leesbaarheid niet altijd even goed en is het portal erg druk door de kleine pictogrammen. Met de nieuwe firmware update van augustus zijn er wat problemen met de file manager opgelost, waardoor nu alle bestanden herkend worden. Als toevoeging op de echte remote control is een de Smart Remote Control app voor iOS en Android, een fijne bijkomstigheid. Browsen via Opera gaat goed, maar in de voorselectie van extensies zit .nl er niet bij in de Nederlandstalige interface. Jammer. Uiteindelijk een heel prima apparaat met veel toffe opties, maar ietwat rommelig nog.

Pluspunten:

 • Web-tv apps
 • Strak vormgegeven
 • Ondersteunt alle gangbare formaten audio en video
 • BitTorrent download
 • Smart Remote Controle app
 • Veel aansluitmogelijkheden (hdmi, composiet, etc)
 • usb3.0

Minpunten:

 • Portal oogt heel druk
 • File manager oogt saai
 • Lijsten niet goed leesbaar wegens grijze ‘zon’ op achtergrond
 • Geen voorselectie .nl in NL-talige interface bij browsen
 • Nogal een fel blauw lampje op de voorkant

18 comments

 1. In deze zit inderdaad een behoorlijk ventilator, die je best goed hoort zoemen, maar met geluid op normaal niveau aan merk je van dat zoemen weinig meer. Mijn NAS staat ernaast en die maakt ongeveer evenveel herrie. Harde schijven moeten nu eenmaal gekoeld worden en een ventilator is daarbij de makkelijkste oplossing denk ik.

 2. Dat klopt, maar het betekent niet dat het de meest ideale oplossing is. Het is nuttig om in een recensie even te melden hoe het apparaat gekoeld wordt, en wat daarvan de consequenties zijn voor de plaatsing. Passieve koeling is duurder, maar gunstiger in een woonkamer. Zo’n ventilator zuigt stof aan, en de lagertjes zijn na een paar jaar op. En dan ga je ze pas goed horen.

 3. Klopt, had ik inderdaad moeten vermelden, ik ben me bewust van de nadelen van actieve koeling, maar ben het simpelweg vergeten op te schrijven. Note to self: niet meer ’s avonds bloggen (verlaagt wel het aantal blogs op deze site). Bedankt voor je toevoeging in elk geval, het is inderdaad iets om rekening mee te houden. Overigens vraag ik me af of je na een paar jaar niet sowieso een nieuwe wilt of moet, de meeste fabrikanten ondersteunen maar een paar jaar actieve updates, daarna is het wel klaar. En je kunt uiteraard ook kiezen voor een exemplaar zonder schijf en dan gewoon alles van een netwerkschijf streamen.

 4. Je recensies zijn helemaal niet slecht. Ik was niet eerder op deze site geweest, zag alleen de samenvattingen op OBA, en ik verwachtte dat er een groepje TU studenten achter zat. Grappige naam dacht ik, klinkt beter dan Tim, Bob en Harry.
  Dat van die "zonder harddisk heb je de ventilator niet nodig" klopt niet. Ik heb een variant van dit kastje met een DVB-T tuner, en er zit geen harddisk in. Je hoort de ventilator, zodra die blauwe lamp aan gaat. Een NAS kun je overal opbergen, maar dit apparaat moet naast de TV.

 5. Ah, dus er zijn wel mensen die via die site komen ;-). Toch vraag ik me af hoe heet een DVB-T tuner wordt, dat ze daar een ventilator instoppen, alsnog. Wat vind je trouwens van die blauwe lamp? Om maar even van de discussie over ventilators af te gaan, want daar zijn we het verder wel over eens geloof ik.

 6. OBA is een toevluchtsoord voor bezoekers van 2 min of meer ingestorte blogplatforms : VKblog en weblog.nl Ik was een van de eerste leden en ik doe de techniek. ( de webserver staat in mijn slaapkamer ) Jouw blog valt in een categorie waar nog niet veel van die bezoekers naar kijken, denk ik. Als je de PuSH plugin installeert, komt je blog meteen bij publicatie op de voorpagina ( dus bovenaan ) en dan worden plaatjes meegenomen en het aantal reacties wordt geteld, wat soms ook weer mensen nieuwsgierig maakt.

  Die tuner ( het is maar een chipje zo groot als een dubbeltje ) wordt niet heet. Het is de processor. Eminent gebruikt een "system on a chip". Dat is een RISC processor met ge

 7. Bij mij ( mijn versie heeft een tuner ) zorgt het apparaat dat ik tv-ontvangst heb ( maar 3 netten ), want ik heb geen kabel en de schotel moest weg. Een prettige eigenschap ( als je een oude tv hebt ) is dat hij het beeld kan vergroten, zodat je de zwarte balken onder en boven het beeld kwijt raakt. Helaas zit er geen decoder in, dus meer dan 3 netten tv zit er niet in. Ooit ga ik een schotel kopen die wel aan de welstandseisen voldoet 🙂

 8. Na een week knutselen best wel content over de werking van em 8102 echter een HDD word niet herkend na inbouwen, na meerdere keren contact te hebben gehad met eminent geen oplossing.
  Heb meerdere schijven en nog een mediaplayer en al de schijven worden wel herkend in de andere mediaplayer maar totaal niet in de eminent .

 9. Ik denk dat het niet de ambitie van Anneliesje is om een helpdesk te zijn. Ik kan me voorstellen dat de Eminent na het herkennen van de disk even kijkt of er wat op staat, en of dat zijn eigen formaat is. Indien nee, dan is er kennelijk wat mis, en negeert hij de disk, om verdere schade aan de data te voorkomen. Zo zou een verstandige ontwerper zo’n apparaat maken. Als hij zelfs een nieuwe, lege disk niet herkent, is hij kapot, en daarvoor heb je garantie.

 10. @Knutselsmurf: Het was mijn bedoeling ook niet om advies te vragen maar meer om een min puntje te plaatsen richting Eminent over de snelheid van reageren op vragen en de te dure helpdesk waar je ook niet al te snel word geholpen…

  Als de nieuwe disk overal herkend word maar niet in de eminent lijkt het mij duidelijk dat er iets mis is met de em8102 …

 11. Ja, het is overduidelijk dat je wilde klagen over de dure helpdesk van Eminent, hoe kon ik dat over het hoofd zien.
  Als je verstand hebt van Linux ( Eminent mediacenters zijn in feite kleine computertjes met embedded Linux aan boord ), je Eminent hangt in je netwerk en je weet zijn ip-adres, dan kun je met een terminal-emulator als Putty een telnetsessie starten en inloggen op het kastje. De userid is "root" en er zit geen password op.

  telnet 192.168.3.101
  Trying 192.168.3.101…
  Connected to 192.168.3.101.
  Escape character is ‘^]’.
  EM7282 login: root
  warning: cannot change to home directory

  BusyBox v1.1.3 (2011.06.17-12:34+0000) Built-in shell (ash)
  Enter ‘help’ for a list of built-in commands.

  / # df
  Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
  /dev/root 65408 65408 0 100% /
  /dev/mtdblock/2 40960 1440 39520 4% /usr/local/etc
  /dev/rd/0 40 40 0 100% /mnt/rd

 12. Ingelogd en gekeken resultaat:

  Filesystem 1k-blocks Used Available Use Mounted on
  /dev/root 75072 75072 0 100% /
  /dev/mtdblocks/2 24512 24512 0 100% /usr/local/resource
  /dev/mtdblocks/3 20480 1708 18772 8% /usr/local/etc
  /dev/rd/0 40 40 0 100% /mnt/rd

  Er hoort een 500GB schijf in te zitten

  Ron

 13. ik heb een 8102 maar ik krijg hem niet zichtbaar in mijn netwerk ??
  en ik geen apps te zijn zoals van nos en bittorent ??

 14. De eminent is teruggeweest naar de leverancier en voorzien van een nieuw moederbord.
  Hierna werkt alles prima
  Op zich prima opgelost door eminent

 15. @Leek :
  Zie je dat gat, ongeveer boven de letters CE ?
  Daar moet iets in, en het is niet je duim.
  Je kan er ook een draadloze netwerkadapter bij kopen, en die moet dan via instellingen worden geconfigureerd met je SSID en WPA password.

 16. Nog even een vraagje:
  Met de 8102 zou het dus mogelijk moeten zijn om torrents de downen. Nu las ik dat er daarvoor een interne schijf in moet zitten. Maar is het al ooit iemand gelukt torrents te gebruiken met de 8102? Ik las hoe ik de torrent module zou moeten kunnen benaderen. IP gevolgd door :1010 (meen ik). Maar dat werkt bij mij dus niet. De speler is wel zichtbaar in het netwerk en heeft zelfs standaard al een mapje BT (Bittorrent). Ik hoor het heel graag. BVD. Vreemde is dat er veel naar gevraagd wordt maar nergens een antwoord te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*