Review: AOC's nieuwe monitor oplossing voor slechte ogen of klein scherm 1

Review: AOC’s nieuwe monitor oplossing voor slechte ogen of klein scherm

Rob testte een 4K-monitor van AOC en is een beetje verdeeld over zijn bevindingen. Nieuwsgierig? Lees de review!

Het is een dilemma, de grootte van het scherm van bijvoorbeeld je notebook. Een groot scherm is mooi maar neemt onhandig mee. Een klein scherm is praktisch maar dan mis je weer het overzicht. AOC heeft daar een oplossing voor gevonden, de 24″ 4K monitor.

De monitor biedt een UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels op een scherm van net iets minder dan 24″ (23,6″).

Als je kijkt naar de monitor dan heeft deze een industriële uitstraling door het geborsteld metaal op de voet in combinatie met veel zwart. Naast de voet kan de monitor ook op een wandsteun (VESA 10×10) worden geplaatst. Het installeren van de monitor is een peuleschil, de voet draai je handmatig aan (zonder schroevendraaier) en de monitor wordt met 4 schoeven op de steun vastgeschroefd.

AOC Monitor met 4K Video
Monitor met 4K Video

Er zitten een viertal aansluitingen op de achterkant: SUB-D (VGA), HDMI, DVI en Display Port. Daarnaast is er een aansluiting voor externe audio (mini jack), de monitor heeft geen ingebouwde speaker. Bij het gebruik van HDMI-kabel moet het geluid terug gezet worden naar de speakers van de computer.

Het scherm is 4 x Full HD. Het gevolg is dat op de hoogste resolutie de iconen bijna niet te lezen zijn van enige afstand. Een foto gemaakt met een smartphone van 13 megapixels wordt op goed formaat op de monitor getoond. Ook een 4K video speelt goed (zij het soms haperend af), dit heeft te maken met de snelheid van de transfer, niet zo zeer de monitor. Voor een 4K display is 24″ wel aan de kleine kant.

PIP

Omdat er meerdere ingangen aan de monitor zitten voor input is het mogelijk om ook PIP (Picture in Picture) te doen. Dit kan helaas alleen maar door dit in te stellen via de drukknoppen op de monitor zelf. De applicatie die op de CD wordt meegeleverd ondersteunt dit namelijk niet. Hiermee kan met name het beeld in het algemeen ingesteld worden.

Resolutie en kleuren

De hoogste resolutie is met name voor beeldbewerking geschikt. Als tweede scherm voor tekstverwerking merkte ik dat ik toch de resolutie terugbracht om het leesbaar te maken. Maar voor bijvoorbeeld het maken van Power-points, het overzicht op een excelsheet en andere grote zaken is de monitor heel handig. Dat is het dilemma waar ik mee begon – een klein scherm is te klein om goed te kunnen lezen en met 24″ wordt het leven van de zakelijke gebruiker of de serieuze thuisgebruiker toch een stukje makkelijker.

De kleuren zijn helder en goed, zoals je kunt zien op de foto met de bijen. De monitor kan 16.7 miljoen kleuren weergeven op de hoogste resolutie.

Oordeel over de AOC 24″ 4K monitor

AOC 24" 4K monitorAls je een tweede monitor zoekt en je wilt een 4K resolutie hebben dan is de AOC een goede keuze. De monitor heeft een stijlvol uiterlijk en een goede inkijkhoek. De monitor draait makkelijk op de voet (omdat er een draaiplateau onder zit). De verschillende aansluitingen maken het mogelijk om zowel nieuwe als oude apparaten aan te sluiten.

Wat wel een nadeel is, is dat niet alle instellingen via de app kunnen worden gedaan, zoals PIP. Als laatste ‘nadeel’ is er de prijs, voor de monitor moet de beurs relatief wijd open worden getrokken, de monitor heeft een (advies) prijskaartje van bijna 500 EUR.

Prijs

De AOC U2477PWQ (‘whats in a name’) heeft een adviesprijs van 499 EUR.

Related Posts
HaierPad
Lees meer

Review: HaierPad 971

Haier introduceerde een jaar geleden de HaierPad 971 een tablet in het lagere prijssegment en ik mocht hem…