Robotstofzuigers zijn een jaar of 20 al beschikbaar. In eerste instantie misschien gezien als een speeltje voor mensen met te veel geld, maar het is eigenlijk wel zo dat de robot zijn plaats heeft gevonden in de Nederlandse huishoudens.
Het is niet alleen de robotstofzuiger natuurlijk ook de draadloze stofzuigers en natuurlijk de stofzuigers met snoer worden nog steeds verkocht. De robotstofzuiger is daarbij wel in de minderheid, ik heb geen harde cijfers maar onderzoek wijst op ongeveer 10% van de huishoudens die een robotstofzuiger heeft.
Als je kijkt naar de robotstofzuigers, dan zie je eigenlijk twee modellen, de traditionele robotstofzuiger die alleen zuigt en de robotstofzuiger die niet alleen zuigt maar ook kan dweilen.
Sterker nog, een stofzuiger die zichzelf leegt en die ook zichzelf schoonmaakt. Is dit de droom van iedere huisvrouw of huisman? Of is dit een stuk overbodige luxe?
Het antwoord althans wat ik ervan vind vind je in dit review maar voor jou kan het heel anders zijn.
Het hangt er ook vanaf wat voor ondergrond je hebt. Heb je een woning met tapijt dan heeft een dweilende robot niet zo ontzettend veel zin. Heb je daarin tegen gladde vloer bijvoorbeeld pvc, laminaat, hout of tegels dan kan een dweilende robot wel zeker een bepaalde mate van extra gemak bieden.
Dreame X50
Wie Dreame niet kent, dit is een Chinese leverancier die sinds 2017 bestaat en zich focust op huishoudelijke apparatuur. Is voor mij ook een onbekende leverancier (tot voor kort) want ook op CES was Dreame aanwezig. Toen ik weer thuis kwam vanuit Las Vegas voor CES stond de X50 klaar voor review. Alleen, er stond nog een verbouwing op de rol inclusief nieuwe vloer. Vandaar dat het even langer duurde.


Uitpakken
De Dreame komt in een flinke verpakking binnen. De installatie is een fluitje van een cent (maar kost wel een minuut of 20) , uitpakken en installeren en via de app activeren. Er worden diverse reserve onderdelen geleverd, zoals je hier kunt zien. Je moet een account aanmaken voor je aan de slag kunt.



Een plek in de kamer
Waar ga je de stofzuiger neerzetten? Want, om heel eerlijk te zijn, het is best een gevaarte wat je neerzet. In kleinere woningen, kamers of appartementen is het mogelijk een uitdaging om het ergens neer te zetten zodat de robot makkelijk zijn gang kan gaan. Aan de andere kant wil je ook niet dat de stofzuiger een prominente plaats krijgt, want een stofzuiger is geen design object.

Want als je kijkt naar de manier waarop de robotstofzuiger is gemaakt, dan vind je aan de aan de onderkant het dock waar de robot zichzelf in oplaadt. De robot rijdt zichzelf erop tot de contacten verbinding maken met het laadstation.
De robot zelf lijkt qua uiterlijk op de normale robotstofzuiger, dat wil zeggen rond niet al te hoog zodat ie makkelijk onder allerlei kasten en banken kan schoonmaken en voorzien van allerlei sensoren. De sensor gaat automatisch naar beneden als de stofzuiger onder een bank of kast gaat. De robot heeft een hoogte van 8 cm, dus kan makkelijk onder lage objecten.
Het docking station ja dat ziet er eigenlijk uit om het maar even om in te zeggen als een soort vuilnisbak, maar dat is niet wat zit er in achter het glimmende compartiment zit het reservoir voor de schoonmaak vloeistof en de stofzak. Als je het deksel openmaakt dan zie je het vuil water en schoon waterreservoir.
Deze soort robotstofzuigers doen het goed in wat grotere woningen. Ik sprak op CES met mensen van Dreame en zij geven ook aan dat met name in kleine appartementen in binnensteden een robotstofzuiger iets minder makkelijk te plaatsen is. Gelukkig maakt Dreame ook andere stofzuigers.


Tapijt of een kleed wordt natuurlijk niet gedweild maar de vloer wel. Afhankelijk van de instellingen droger of natter. We hebben geen test gedaan met ingedroogde en moeilijke vlekken die moeten worden gedweild, alleen de normale huis-, tuin- en keuken vlekken.
Dreame App
Alles gaat eigenlijk via de Dreame app qua besturing. De app is niet super intuïtief maar je went er wel snel aan. Als je op Go to Device klikt, dan kom je op het scherm waar je de meeste instellingen kunt doen.
In de afbeeldingen hieronder zie je de opties. Als je op Go to device klikt, kom je in het overzicht in het midden, met het map kijk icoon kom je in de map weegave, je hebt de keuze tussen 2D en 3D en of je het meubilair en vloer type wilt weergeven.



Het icoon er onder geeft je de mogelijkheid om de map aan te passen zoals je kunt zien op de meest linkse afbeelding, Clean Genius en Custom zijn de opties die je ook kunt aanpassen. Clean Genius zoekt zelf de beste opties / instellingen, custom geeft je de optie om zelf aanpassingen te doen.



Als laatste set screen shots is er de instellingen die te vinden zijn onder de drie puntjes rechtsboven aan het scherm. Een hele set met opties over het inplannen van een reiniging tot het instellen van de tijd voor het drogen van de Mop (de roterende schijven). En, eerlijk gezegd nog veel meer. Ik ben gestart met een Clesan Genius instelling, want dat is het makkelijkst maar sluit niet uit dat wanneer ik merk dat om wat voor reden dan ook niet goed schoonmaakt, bijvoorbeeld ingelopen vuil op tapijt, ik toch zones ga maken en of de map ga aanpassen.



Geautomatiseerd
Want ik ben in zekere zin lui. Dat wil zeggen dat ik de test heb gedaan in het begin met de standaard instellingen en daarna pas custom. Ook heb ik eigenlijk de kamer minimaal voorbereid. Wat wil zeggen de stoelen onder de tafel laten staan, want de Dream x50 Ultimate kan over drempels heen tot 6 cm. Soms gaat het goed, soms loopt de robot vast. Je kunt eigenlijk beter de kamer opruimen, de robot kan dan niet of minder snel vastlopen en het is ook beter voor het schoonmaak proces.
Een van de dingen die ik heel prettig vindt is de mogelijkheid om een schema te maken, bijvoorbeeld alleen de keuken van het eten even zuigen en dweilen. De mapping doet de robot zelf. Het enige wat je moet doen is zorgen dat er voldoende water in zit, het vuile water afvoeren en ook zorgen dat de robot de ruimte heeft en niet bijvoorbeeld vast loopt op een theedoek.
In gebruik
Ik moet zeggen dat de Dreame X50 Ultimate echt een heel prettig apparaat is dat ook duidelijk goed schoonmaakt. Het zuigen en dweilen is iets wat veel tijd scheelt en de app laat duidelijk zien waar deze geweest is. Je kunt zelfs multifloor werken. Ik heb hem in mijn werkkamer aangezet, gewoon via de knop en de robot heeft de kamer schoongemaakt. Omdat de kamer op zolder is kon het basestation niet vinden (die staat op de begane grond, en zo geavanceerd is geen enkele schoonmaak robot).
Om 19:00 gaat automatisch de robot aan om de keuken (gedetecteerd door de robot) en in zes minuten wordt de keuken gezogen en gedweild. Als we later zijn met koken, zetten we de automatische schoonmaak uit of stoppen het via de app. In principe moet de robot het trapgat vermijden, als je dat niet vertrouwt en zeker wil zijn kan je ook zones instellen waar de robot niet moet komen of niet overheen mag. Een drempel is geen obstakel, en een open deur is een gewoon een doorgang naar een nieuwe ruimte.
Conclusie
De Dreame X50 Ultimate is de eerste robotdweil- en stofzuiger die ik test. Ik kan dus niet zeggen of deze beter of slechter is dan anderen, uit eigen ervaring dan. Andere reviews plaatsen het wel bij de top.
Het vermogen om over drempels (tot 6 centimer) te gaan (en stoelpoten) is echt een voordeel. Je went echt snel aan het gemak van een stof en dweil robot, zo erg zelfs dat toen de robot weer werd ingepakt na het review het wel ‘erg jammer’ werd gevonden. Volgens de leverancier kan alleen de meegeleverde schoonmaakvloeistof gebruikt worden en ben je natuurlijk afhankelijk van navullingen en reservoir onderdelen / nieuwe stofzakken. Bij dit review nemen we dit niet mee, omdat ook gegevens over hoelang je in de praktijk met schoonmaak middel doet / wanneer de pads moeten worden vervangen.
Want, om de vraag te beantwoorden van het begin: is de Dreame X50 Ultimate alleen voor luie mensen is het antwoord: NEE. Het is met name het gemak waarmee je in een druk gezin toch kan zorgen dat het huis schoon blijft. Dat wil niet zeggen dat soms nog even de steel stofzuiger wordt gepakt, met name in plekken die klein zijn, zoals de hal waar zand en stof moeilijker is op te ruimen voor een robot stofzuiger.
Maar een goed ingestelde stofzuiger kan een aantal keer per week, afhankelijk van het gebruik en de noodzaak van stofzuigen echt een heel stuk werk uit handen nemen.
Zijn er dan geen minpunten? Ja hoor die zijn er wel. De grootte is wel een ding en in een kleiner huis is het toch minder makkelijk te plaatsen. Een ander ding: multifloor kan, maar het is iets meer werk. Dan koop je er toch twee?
En daar heb je het laatste nadeel: de prijs. De Dreame X50 Ultimate is niet goedkoop. Bij Bol staat deze voor EUR 1499 te koop, CoolBlue heeft dezelfde prijs. Daarmee zit de stofzuiger aan de bovenkant van de markt.
Is de Dreame X50 het geld waard? Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar voor het geld krijg je een top apparaat dat je veel werk uit handen neemt.

