Honor Band Z1: betaalbare smartwatch

De meest bekende smartwatches zijn de Apple Watch en de Moto 360 van Motorola. Dat zijn dan ook meteen de prijziger smartwatches op de markt. Honor, onderdeel van Huawei, probeert ook een deel van de markt te pakken met de Honor Band Z1. Lukt het ze om een goed alternatief in de markt te zetten tegen een fractie van de prijs?

Huawei Wear en de Honor Band Z1

De Band Z1 wordt in een mooie doos geleverd, waardoor het lijkt of je een sieraad gekocht hebt. In de doos vind je het laadsnoer, natuurlijk het horloge zelf en een handleiding… in het Chinees. Noch op de site van Honor, noch bij Huawei, is een manual in een andere taal te vinden. Groot minpunt in mijn ogen.

honor-band-z1

Dan de installatie. Ik gebruik een iPhone, dus op zoek naar Honor. Daarna naar Band Z1. Honor Band dan? Of alleen Z1? Nee. Voor wie thuis meedoet met raden: het antwoord komt er nu aan. De app heet namelijk… Huawei Wear. Goed, zodra dat geïnstalleerd is, is de koppeling tussen telefoon en horloge snel gedaan. Oh, kijk! In de app zit wél een handleiding in het Engels. De app geeft je sinds de laatste update een stuk betere informatie over je activiteiten dan de oude versie: die was redelijk waardeloos. Nu kun je per dag precies zien hoeveel stappen je gedaan hebt en hoeveel calorieën daarbij horen.

IMG_9945 IMG_9943

(dit is niet mijn meest actieve dag in m’n leven)

Licht, kleine karakters en veel scrollen

Dan het gebruik. Het horloge is lekker licht, zeker vergeleken met het analoge horloge dat ik tot nu toe gebruikte. Door de koppeling met mijn telefoon, krijg ik ook op m’n pols een trilling te voelen als ik een bericht binnenkrijg. Jammer is dat er geen communicatie is tussen beide apparaten welk bericht ik al gelezen heb. Ik moet dus zowel op m’n telefoon als op het horloge er doorheen bladeren. Gezien het kleine aantal karakters op de Band Z1, is dat niet erg comfortabel. Zeker niet, aangezien hij het eerste bericht (van de laatste 5) telkens laat zien, ook als ik deze al gelezen heb. Ik moet dan dus door de 5 berichten scrollen om pas bij de laatste te zien wat ik wilde.

Watch faces op de Honor Band Z1

Je hebt de keuze uit een aantal ‘watch faces’: design van het horlogescherm. Je kunt een klokje zonder cijfers laten zien, zoals in de foto, maar ook een digitale variant, met de tijd en datum in beeld. Jammer is daarbij dat er de Amerikaanse datumnotatie gebruikt wordt, 13 april wordt dan 04.13. Ik heb geen optie kunnen vinden om daar een wijziging in aan te brengen. Het is niet mogelijk om apps te installeren op het horloge, je zult het moeten doen met het kleine aantal wat erop zit.

De activiteiten laat hij op twee manieren zien: het aantal stappen van de dag en het aantal calorieën. Als je je horloge ‘s nachts om houdt, krijg je ook nog te zien hoelang je geslapen hebt. De app geeft daarbij aan hoe vaak je wakker bent geworden en hoelang je gewoon en diep geslapen hebt.

Geen Micro USB-kabel

Bij het horloge wordt een specifieke laadkabel geleverd, je kunt dus niet gebruik maken van een standaard USB-kabel. Het opladen is in een uurtje of twee gedaan en daarna gaat hij een dag of drie tot vier mee. Wat mij betreft prima cijfers.

Conclusie: Voor een leuke prijs een simpele smartwatch kopen

De Honor Band Z1 is totaal geen concurrent voor een Apple Watch, daarvoor ontbreken veel te veel mogelijkheden. Aan de andere kant: de prijs is vele malen lager. Wil je een simpel horloge, dat je stappen bijhoudt en daarbij je een notificatie geeft van berichten of telefoontjes die op je mobiel binnenkomen: daarvoor is het een prima optie. Verwacht alleen niet teveel van het apparaat.

Related Posts