Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 1

Magic Lan 2 Triple – de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo

Wifi is een van de mooiste uitvindingen van de afgelopen 30 jaar. We vinden het heel normaal dat we in huis overal verbinding kunnen maken en vaak lukt dat ook. Maar er zijn situaties te bedenken dat wifi in huis  niet goed werkt. En dat kan natuurlijk niet want iedereen wil overal goede verbindingen hebben.

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 3

Bijvoorbeeld als je ver van je router af zit of bij meerdere verdiepingen en dikke (bijvoorbeeld betonnen) muren). Je kunt natuurlijk een repeater installeren of door je huis  kabels trekken maar er is een alternatief. Dat alternatief is Powerline.

Powerline

Maar wat is dat, Powerline? Om het eenvoudig te houden, het versturen van data over het elektriciteitsnetwerk in jouw huis.  Zoals je in het onderstaande schema kunt zien.

Vanaf het modem waar de internet verbinding binnenkomt maak gaat een netwerk kabel naar de powerline adapter die het signaal daarna (met encryptie) via elektriciteitskabel door stuurt naar een ontvanger ergens in huis. He

Ik testte de Devolo Magic Lan 2 Triple voor dit review. Dit is een nieuwe generatie van de Powerline adapters met 3 netwerk kabel aansluitingen op de adapter.

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 5
De Powerline setup met drie adapters, een vanaf het modem en twee op andere locaties in het huis

Installatie

De installatie is binnen een paar minuten uit te voeren. In de starterkit  zitten de volgende onderdelen:

  • 1x devolo MAGIC 2 LAN triple Adapter
  • 1x devolo MAGIC 2 LAN Adapter
  • 1x Installatiehandleiding
  • 2x Ethernetkabel (2m)

Je stopt de Lan Adapter in het stopcontact,wacht tot het lampje wit knippert en verbindt deze met de ethernetkabel met de router of modem. Zorg wel dat de adapter direct op het stopcontact zit, zoals op de foto hieronder.

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 7
Adapter direct aan de router

De andere adapter gaat in het stopcontact waar de verbinding moet komen. Wacht tot het witte lampje op beide adapters stopt met knipperen, de verbinding wordt nu geencrypt opgezet. Dit duurt maximaal drie minuten. Zorg ervoor dat er geen andere stekkers in het stopcontact zitten (bij twee of meer stopcontacten zoals op de fotos).

De tweede adapter zit in dit geval in dezelfde kamer. De tv en PS4 zijn direct bekabeld aangesloten.

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 9

Setup

Mijn setup is wat uitgebreider met een MAgic Lan 2 Triple en een aantal Magic Lan 2 WiFi adapters. Dit is geen enkel probleem om te koppelen. Je drukt eenvoudig op de knop aan de zijkant van de adapter die op de router is aangesloten en binnen een minuut op de knop aan de zijkant van de niuewe adapter. Zoals je zit in het cockpit overzicht heb ik in totaal vier adapters aangesloten. Drie daarvan hebben ook nog een WiFi node erin dus kan je ook nog  via WiFi naar de adapter (en het netwerk connecten).

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 11

De cockpit is voor de configuratie van de dLan Adapters maar werkt ook met de Magic adapters. Dit is een download voor Mac, Linux en Windows. Voor iOS en Android is er de Home Network app waar je dit ook kunt doen op je mobiele device.

Waarom gebruiken?

Ik begon, lang geleden, met de Powerline om Interactieve Tv van KPN op twee decoders te krijgen zonder kabels door het huis te hoeven trekken. Daarna kwam de behoefte om op alle drie verdiepingen zonder kabels aansluitingen te realiseren, sommigen naast een al bestaande switch of router. De laatste adapter wordt gebruikt om twee NAS  bekabeld aan het netwerk te hangen.

Performance

Wat is nou het verschil tussen een directe verbinding en een via Powerline? Ik heb gemeten via Speedtest in twee situaties:

  • direct op de router
  • via de Powerline adapter bekabeld

De verschillen zijn significant. Direct aangesloten kom ik op uit op een verbinding van (glasvezel 200/200 KPN) van een maximale snelheid van dicht tegen de maximum snelheid uit.

Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 13

Wanneer ik dit  doe op een adapter dan kom ik uit op iets minder dan de helft. Dit is natuurlijk vanwege de extra stappen om het signaal over het net te sturen, maar voldoende voor het kijken van FullHD, gaming en zo voort.Magic Lan 2 Triple - de nieuwste generatie powerline adapters van Devolo 15

Uitval

Eens in de zoveel tijd verliest de adapter even de verbinding, iets waarbij de TV verbinding het meeste last heeft. Het lampje wordt dan rood. Dat zou te maken kunnen hebben met storingen op het elektrische net of interferentie van andere elektrische apparaten. Zelfs een storing op het net zelf (het lijkt ook erger te worden met slecht weer) zou de oorzaak kunnen zijn. Daarna kan het weken niet voorkomen. Dit is niet alleen een issue met deze adapters, ook andere adapters hebben daar last van. Het probleem is dat het niet makkelijk te onderzoeken is, ook omdat je voor een gedeelte gebruik maakt van een bestaand netwerk (elektriciteit). Als daar een dipje opkomt kan dat ook de  oorzaak zijn. Het is wel storend (letterlijk) als dit voorkomt omdat de tv verbinding stilvalt of zelf een foutmelding geeft. Het gaat om een verbinding met KPN.

Ik heb contact gehad met de helpdesk van Devolo voor het probleem (goede service van Kaj en Andreas) maar uiteindelijk was het een probleem wat aan de box van KPN lag. Na vervanging is het probleem (tot nu toe) niet meer opgetreden.

Oordeel

De setup van de Poweline Magic 2 Triple is een fluitje van een cent. Ook het koppelen van meerdere adapters (ik had nog een set Magic 2 Wifi) aan de  Magic 2 Triple starterkit is simpel.  Als je op een eenvoudig manier je netwerk wilt uitbreiden zonder kabels te trekken dan is een Powerline adapter een prima oplossing. Neem bijvoorbeeld interactieve tv waarbij een stabiele verbinding belangrijk is. In ieder geval op Full HD (de standaard nu). Ik heb beperkt getest met 4K tv omdat er nog eigenlijk geen content is daarvoor (anders dan een paar zenders).

Maar ook om bijvoorbeeld een NAS op zolder aan het netwerk te koppelen kan heel goed met een Powerline Adapter.

Kortom, als je internet wilt hebben binnenshuis en kunt  geen kabels trekken of  WiFi komt niet overal dan is de Magic 2 Triple een goede oplossing,  Je kunt  tot  drie netwerk kabels aansluiten en als je meer adapters wilt toevoegen dan kan dat heel makkelijk.

Getest: Magic Lan 2 Triple starter Kit. Adviesprijs EUR 139,95, additionele adapters adviesprijs EUR 79,95. Te koop onder andere bij Coolblue en andere retailers.

 

Related Posts
Review: Sonos Play:1 20
Lees meer

Review: Sonos Play:1

Als fervent muziekliefhebber maakt het wel degelijk verschil uit welke speaker mijn favoriete muziek komt. Ik ben al…