Review: Sony DSC-HX60V 1

Review: Sony DSC-HX60V

De Sony DSC-HX60V compactcamera is een krachtpatser op zakformaat. Met 20.4 megapixels, 30x optische zoom en een prima beeldstabilisator ben je gegarandeerd van hoge kwaliteit foto’s.  De eenvoudig te bedienen camera mag wel wat kosten: maar liefst €379,-. Voor mijn eerste review voor intogadgets heb ik Sony’s camera twee weken uitvoerig getest om te kijken of deze het geld waard is.

Sony DSC-HX60V (1)

Design

Ik was wat verrast toen ik de HX60V gretig uitpakte en de eerste indrukken van het toestel op mij liet inwerken, want was dat een ruimte voor een fotorolletje…? Het design van de HX60V heeft namelijk veel weg van de oudere camera’s die je wellicht in een stoffige lade vindt bij je ouders (inclusief fotorolletje en uitklapbare flitser). Persoonlijk hou ik van een strak, modern design wanneer ik een nieuw stukje elektronica in huis haal. De camera ligt overigens wel prima in de hand en de robuuste behuizing doet het toestel stevig aanvoelen.

Fotokwaliteit en zooooom

De foto’s die ik met de HX60V heb gemaakt zijn stuk voor stuk erg mooi geworden. Het toestel laat je door de 30x optische zoom en 20.4 megapixels op korte en lange afstanden foto’s maken die stuk voor stuk van een prima kwaliteit zijn. Zelfs bij weinig licht lijkt de HX60V weinig moeite te hebben om scherpe foto’s te produceren zonder korrelige texturen. De Optical SteadyShot doet goed zijn werk en heeft, zelfs wanneer er volledig is ingezoomd, de techniek om het beeld te stabiliseren. Zo zijn foto’s over 200 meter niet lastig te maken en van waardige kwaliteit (zie afbeeldingen hieronder).

DSC-HX60V (2)    DSC-HX60V (3)

Draadloos via WiFi en NFC

De HX60V heeft de mogelijkheid om gemaakte foto’s en video’s te versturen via een draadloze verbinding. Je kan er voor kiezen om foto’s automatisch te laten synchroniseren via WiFi met PlayMemories, of om deze via NFC naar je smartphone te zetten. Zodra je de HX60V verbindt met WiFi zal deze automatisch de nieuwe foto’s uploaden. PlayMemories had in de dagen dat ik aan het testen was meerdere keren een storing (en op het moment van schrijven onderhoud), maar op de momenten dat deze een tijdje storingsvrij bleef was het een prettig programma om foto’s op te slaan en te bewerken. En eenmaal geïnstalleerd op mijn smartphone kwamen ook de foto’s die hier gemaakt waren netjes in het programma terecht. Enige nadeel is dat het synchroniseren van de foto’s redelijk lang duurde en dat het toestel niet opgeladen kan worden tijdens dit proces.

DSC-HX60V (4)

Gebruiksvriendelijk

Bedieningsgemak is voor mij altijd belangrijk als ik een nieuw stukje elektronica in mijn handen krijg en met de HX60V kon ik eigenlijk gelijk uit de voeten. Geen touchscreen, maar gewoon fysieke knoppen waarmee je het toestel kan bedienen en daarnaast geen verwarrende interface. Ik ben geen echte expert op het gebied van (digitale) fotografie, maar ik heb de camera zonder problemen kunnen gebruiken mede door de automatische modi iAuto en Superior Auto. Daarnaast reageert het toestel snel, zijn functies gauw te vinden en is PlayMemories een welkome toevoeging op de gebruikservaring van de HX60V.

DSC-HX60V (5)

HD video-opname

De video-opnames van de HX60V worden vastgelegd in een resolutie van 1920×1080 (Full HD) en worden wederom gesteund door de beeldstabilisator van Sony. Zelfs bij een wiebelende filmmaker moet het geen probleem zijn om na een dagje kermis thuis te komen met goed beeldmateriaal. De geluidskwaliteit tijdens het afspelen via de HX60V is niet geweldig, maar wanneer deze wordt afgespeeld via de laptop of televisie wordt het geluid helder en duidelijk in stereo afgespeeld.

Specificaties

Hieronder de belangrijkste specificaties:

  • 20.4 megapixel backlit CMOS sensor
  • 30x optische zoom lens (24-720mm)
  • Optical SteadyShot
  • 3 inch scherm (921k dots)
  • Fysieke knoppenbediening
  • Exposure compensation dial
  • WiFi en NFC
  • Full HD video opnames met stereogeluid
  • GPS (niet kunnen testen)
  • Batterijduur ca. 350 foto’s/190 min.

Voor de liefhebber zijn de volledige specificaties te vinden op de website van Sony.

DSC-HX60V (6)

Conclusie

Overall is de HX60V goed bevallen en dat komt voornamelijk door de fotokwaliteit en de immense zoomfunctie van het toestel. Foto’s komen geweldig uit de verf en zelfs in donkere omgevingen doet het toestel zijn ding. De beeldstabilisator tijdens het fotograferen en opnemen werkt zelfs over grote afstanden goed. Jammer genoeg heb ik mij, door de voordurende storingen, niet verder kunnen verdiepen in de bijbehorende software en de GPS-functie. Voor €379,- (adviesprijs) haal je met de HX60V een krachtige camera in huis. Is de HX60V dit geld waard? Kijkend naar de concurrentie zouden ze bij Sony wel iets mogen zakken met de prijs. Dit neemt niet weg dat ik heb genoten van mijn avontuurtje met de HX60V en wanneer de prijs iets zou zakken deze camera zeker het overwegen waard is!

Related Posts
De Oppo Reno4 Z 5G 9
Lees meer

De Oppo Reno4 Z 5G

Oppo heeft onlangs een nieuwe smartphone aan haar Reno4 serie toegevoegd, namelijk de Reno4 Z. Dit is een…