Montar QI – draadloos opladen in de auto

Draadloos opladen kan met steeds meer telefoons. Dan heb je wel een handige houder nodig in de auto. Rob testte de Montar Qi wireless charger…lees de review!

Draadloos opladen is niet nieuw, sterker nog het bestaat zeker al een jaar of 5, 6 en er zijn (om het nog erger te maken) zelfs meerdere standaarden voor (Qi en Rezence / A4WP). De belofte van draadloos opladen is gemak met een minimaal hoger verbruik ten opzichte van bedraad opladen. Ik heb zelf het meeste ervaring met Qi, ook omdat er een belangrijke Nederlandse rol bij Philips lag bij de totstandkoming van deze standaard. Sterker nog, ook bedrijven als Zens in Eindhoven ontwikkelen Qi opladers. Qi spreek je trouwens uit als tjie (als in cheese).

Wireless met Qi

Je kunt namelijk een mobiele telefoon eenvoudig op een Qi oppervlakte leggen, of in het geval van de Montar QI vastklemmen om zo, zonder kabeltjes, je mobiel op te laden. Samsung heeft het in enkele modellen ge├»ntegreerd, net zoals de Windows Phone toestellen van Microsoft. In veel gevallen kan je, als alternatief wanneer jouw mobiel Qi niet ondersteund, vaak een Qi sleeve kopen die om je telefoon gaat en deze zo oplaadbaar maakt.

Opladen in de auto

Jaren geleden liet Fulton Innovations al concepten zien van integratie in nieuwe auto’s maar natuurlijk kan je met een universele lader ook je Qi toestel opladen. Ik testte de Montar QI oplader. Dit is, zoals gezegd een universele lader die geschikt moet zijn voor alle autotypes. Dat is natuurlijk moeilijk omdat nou eenmaal het ene model het andere niet is.

Het werkt met een suction cup (je kent ze wel van o.a. je navigatiesysteem). Op een glad oppervlak plak je de zuignap en trekt het vervolgens vacu├╝m zodat het allemaal blijft zitten.

Plaatsing op het middenconsole
Plaatsing op het middenconsole

Nou is dat prima bij een raam wat natuurlijk glad is, maar een dashboard of middenconsole is dat heel vaak niet. Vandaar dat er een plakschuif van ongeveer de grootte van een bierviltje bij wordt geleverd die wel een glad oppervlak oplevert. Plaatsing op het raam blijft natuurlijk altijd mogelijk. Wel zit er, in tegenstelling tot een navigatiesysteem, een laagje kleefspul op (bij gebrek aan een beter woord) waardoor het verwijderen van de charger even een beetje gepiel wordt. Als je niet oppast dan loop je het risico om de plakschuif los te trekken en bij plaatsing op het raam is het zaak om dit rustig te doen, omdat ook hier de plaklaag wel heel goed plakt. Het beste is een keer plakken en laten zitten.

Plaatsing op het raam
Plaatsing op het raam

De spanning krijgt de charger van de sigarettenaansteker in de auto, deze wordt met een microUSB-kabel verbonden met de charger zelf. Dit maakt het mogelijk om ook de charger te gebruiken om een niet Qi telefoon (want daar zijn er heel veel van) op te laden.

Maar de vraag is altijd: waar plaats ik de oplader. Ik heb gekozen voor een plaatsing op het middenconsole. Dit is niet optimaal omdat als je achteruit wilt rijden (en bij Nissan zit achteruit tegen over de 5e versnelling) je tegen je telefoon aantikt. De kabel die naar de sigarettenaansteker gaat is ongeveer een meter lang, dus dat geeft op zich voldoende mogelijkheid.

Kwaliteit

De kwaliteit van de charger is redelijk,  een  probleem is (bij mijn testmodel) dat als ik een andere (niet Qi) telefoon wil opladen en ik de stekker lostrek het plastic omhulsel iets naar achteren schuift.  Zoals eerder gezegd, de kleeflaag is te sterk om de oplader te verplaatsen zodat bijna geldt: eens geplakt, blijft geplakt.

Er kunnen toestellen tot 6″ worden gebruikt, je knijpt gewoon de zijkanten in om het toestel in klem te zetten met de rug naar het rode vlak toe.

Opladen met Qi

Opladen is in principe er in doen en klaar. Meer is het niet. Natuurlijk moet wel jouw telefoon geschikt zijn om opgeladen. Als je toestel niet standaard geschikt is om draadloos op te laden kan je misschien met een aparte z.g. sleeve je telefoon geschikt maken.

Al met al heeft de Montar Qi een aantal sterke punten maar is het ontwerp zoals het nu te koop is toch een paar minpunten die hopelijk in volgende versies wordt opgelost.

 

Montar QI universele autolader
Montar QI universele autolader
Related Posts