Internet in je hele huis, hoe doe je dat? 1

Internet in je hele huis, hoe doe je dat?

Internet in je hele huis, hoe doe je dat? Jorg legt uit welke opties je hebt.

Je kent vast wel een plek in je huis waar je geen internet hebt. Op zolder, in de kelder of in de tuin: bijna altijd is er wel een plekje zonder wifi te vinden. Of je hebt wel wifi, maar geen internet. In dit artikel geven we een aantal opties om dit te veranderen.

8437956869_05a4e887b0_k

Om je bereik te verbeteren, zijn er vijf opties:

  • Andere plaatsing van je router
  • Kabels trekken
  • Powerline
  • Access points
  • Extender

Andere plaatsing van je router

Vaak is dit de moeilijkste optie. Je router wordt vaak geleverd door je internetprovider of naast het modem geplaatst. De kabel van je internetprovider komt meestal aan de voorkant van je huis binnen en dus zal ook daar je router staan. Bij gescheiden modem en router, kun je een lange netwerkkabel kopen en de router zo veel mogelijk in het midden van het huis zetten. Bij bijvoorbeeld een huis met drie verdiepingen, betekent dat in het midden op de eerste verdieping.

Kabels trekken

Dit gaat uit van bekabeld internet, voor je PC die met een kabel verbonden kan worden. Heeft het minste uitleg nodig: trek een kabel vanaf je router naar de plek waar je PC staat, zet er eventueel een switch achter en je bent klaar. Let hierbij wel op dat de kabel minimaal Cat 5e is of nog beter: 6. Dit garandeert dat je ook in de toekomst de hoogste snelheid kunt gebruiken.

Powerline

Niet iedereen heeft zin om gaten te boren en kabels te trekken. Een alternatief hiervoor is een Powerline: deze maakt gebruik van je elektriciteitskabels om op een andere plaats in je huis bedraad internet te krijgen. Sommige van de adapters hebben ook nog een wifi access point. Het grote nadeel is de lagere en instabielere snelheid. Geloof vooral niet wat de fabrikanten op hun verpakkingen zetten: alleen in een ideale situatie zul je de snelheden halen die zij beweren. Zolang de snelheid niet zo belangrijk is, is een Powerline wel een goede optie.

Access points

Als je een kabel getrokken hebt en op dat punt ook wifi wilt hebben, dan gebruik je een access point. Deze sluit je aan op de kabel, geeft hem dezelfde naam, wachtwoord en beveiliging als je andere wifi-netwerk en je kunt aan de slag. Let wel op dat je verschillende kanalen gebruikt, anders krijg je storingen.

Extender

Oftewel: breid je wifi-netwerk uit. Een extender is een soort versterker: hij verbindt met je wifi en zorgt dat deze weer verder verspreid wordt. Daarvoor heeft hij natuurlijk wel een goed signaal nodig. Stel je voor dat je wifi het beneden en op de eerste verdieping het goed doet, maar op de tweede is de ontvangst matig. Dan zet je een extender op de eerste verdieping, zodat hij nog een goed signaal heeft. Het nadeel van een extender, is dat je snelheid gehalveerd wordt. Het is wel een snelle en makkelijke manier om je netwerk uit te breiden.

Samenvatting

Er is een aantal manieren om je netwerk thuis te verbeteren. Welke voor jou het beste werkt, ligt helemaal aan jouw situatie. Er is dan ook geen beste oplossing. Kijk eerst naar wat je eisen zijn, bij een stabiele verbinding is bijvoorbeeld kabels trekken de beste optie. Voor een snelle oplossing kun je dan weer een extender gebruiken.

Related Posts
TP-Link introduceert router met touchscreen #IFA2015 17
Lees meer

TP-Link introduceert router met touchscreen #IFA2015

Met de TP-LINK Touch P5 wordt het mogelijk om je router direct middels een touchscreen te bedienen. Geen laptop of pc meer nodig om hem in te stellen dus! En hij is volgende week beschikbaar in Nederland. Check het uit!