De beste bordspellen - Top 10 1

De beste bordspellen – Top 10

Laatste update: May 2024

Bordspellen waren lange tijd een beetje uit de mode geraakt, maar tegenwoordig neemt de populariteit ervan weer behoorlijk toe. En dat vinden we eigenlijk niet gek; het spelen van bordspellen is ook gewoon een hartstikke leuke bezigheid!

De voordelen van bordspellen

Het spelen van bordspellen brengt mensen dichter bij elkaar en versterkt de onderlinge relatie. Een bordspel is geschikt voor twee of meer spelers en is de perfecte manier om je tijd in een prettig gezelschap door te brengen.

Het spelen van bordspellen is niet alleen maar gezellig; ook verhoogt het de hersenfunctie. Het stimuleert namelijk de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de geheugenvorming en de complexe denkprocessen voor alle leeftijden. Door dit soort spellen te spelen, oefen je essentiële cognitieve vaardigheden, zoals besluitvorming, geavanceerd strategisch denken en probleemoplossing.

Verder leer je hoe je doelen stelt en om geduldig te zijn, want een spel winnen vereist strategie en kalmte. Ten slotte is het spelen van een bordspel geweldig om mogelijke stress te verminderen en om vooral veel te lachen. Door bordspellen te spelen komt er namelijk endorfine vrij, je weet wel; dat natuurlijke ‘voel-je-prettig’ stofje dat je lichaam produceert. Dit ‘geluksgevoel hormoon’ heeft de kracht om een persoon een opgewekt, medelevend en uiteindelijk tevreden gevoel te geven.

Dit waren slechts een aantal van de vele voordelen die bordspellen met zich meebrengen. Wil je graag weten welke de beste 10 bordspellen voor volwassenen (en ook de kids) zijn? Lees dan gauw verder!

Ticket to Ride

De beste bordspellen - Top 10 3

Ticket to Ride is een populair en bekroond spel waarbij je flink vooruit moet denken alvorens je een zet doet. Het doel van het spel is om treinen te laten rijden en routes tussen iconische steden te bepalen. Hierbij geldt: des te langer de route, des te meer punten je verdient.

Dit klinkt allemaal heel simpel, maar het is toch echt een stuk complexer dan je denkt. Ticket to Ride is er in vele uitvoeringen en aanvullingen verkrijgbaar. Er is zelfs een Nederlandse versie die het speelavontuur dwars door Nederland voert.

Catan

Eén van de meest gewaardeerde strategiespellen van het moment is Catan. Dit is een perfect spel voor 3 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Er zijn verschillende Catan edities verkrijgbaar, alsook complete , uitgebreide pakketten voor de echte superfans.

Bij Catan breiden spelers hun territorium uit op nederzettingen, wegen en steden met middelen zoals tarwe, hout, baksteen, schapen en steen die al dan niet een rendement op hun investering opleveren. Succes in het spel hebben is afhankelijk van het handelen en onderhandelen met andere spelers. Alle regeltjes lijken in de eerste instantie een beetje intimiderend, maar de gameplay is in de praktijk gelukkig heel eenvoudig, duidelijk én leuk!

Pandemic

In overeenstemming met de bijzondere tijd waarin we momenteel leven, dwingt dit coöperatieve spel de spelers om hun intellectuele krachten te bundelen om zo een wijdverspreide ziekte uit te roeien. Elke speler neemt hierbij een rol aan, zoals wetenschapper of medicus, en samen werk je aan het bedenken van nieuwe behandelstrategieën. Je vindt in dit spel unieke spelkaarten met steden van over de hele wereld zodat je uitbraken op verschillende hotspots kunt behandelen.

Risk

Breng een groepje van maximaal zes personen samen en ga met z’n allen op een langdurige veldslag totdat er één gelukkige speler overblijft die een totale wereldheerser is geworden. Ondanks dat veel mensen dit een leuk spel vinden, wordt er gewaarschuwd dat het lang kan duren om het uit te spelen. Al met al is het een fantastisch bordspel waar flink van genoten kan worden.

Carcassonne

Dit is, in tegenstelling tot vele andere bordspellen, een snel spel dat ongeveer 45 minuten duurt.

Geïnspireerd op het Franse middeleeuwse fort met dezelfde naam, is Carcassonne een zogenaamd tegel legspel waarbij spelers het platteland rondom de stad moeten vullen. Spelers kiezen hierbij uit tegels die steden, wegen, kloosters en velden uitbeelden. Elke nieuwe tegel die hierbij geplaatst wordt, creëert een steeds groter wordend speelveld waarop de betrokken spelers een horige (zoals een struikrover, ridder, monnik of boer) kunnen plaatsen. Door horigers te hebben, kunnen spelers aan het einde van het spel extra punten scoren. Plaats de tegels en horigers daarom ook zeker op de meest strategische plaatsen en win daarmee het spel!

Azul

We sluiten ons lijstje af met het bordspel Azul, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2018. Azul is een tactisch spel waarbij je prachtige, kleurrijke tegels op de muren van het Portugese koninklijke paleis moet plaatsen. De spelers strijden om de meest complete sets en esthetische patronen, want daar scoor je punten mee. Heb je materialen verspild? Dan verlies je punten.

Azul is een geweldig strategiespel voor een kleine groep. Het speelt lekker vlot en is voor het grootste deel van de speeltijd behoorlijk in beweging. Het is een boeiend spel waarbij het visuele ontwerp prachtig is. Voor velen is dit spel dan ook al snel één van de familie favorieten geworden!

Beste bordspellen

Natuurlijk is het beste bordspel een heel persoonlijke keuze. Wil je bijvoorbeeld een tactisch kaartspel, een partyspel of juist een dobbelspel waarbij geluk het belangrijkst is. We hebben hier geprobeerd een goede mix te maken van onze persoonlijke favorieten, klassieke familiespellen en nieuwe bordspellen om zo tot een top 10 van de beste bordspellen te komen.

Leukste klassieke bordspellen

Trivial Pursuit

Als jij van trivia houdt, dan zal je dit klassieke bordspel, die jouw kennis over van alles en nog wat test, geweldig vinden. Trivial Pursuit test namelijk je kennis in allerlei verschillende categorieën, waaronder sport, entertainment, popcultuur en geschiedenis.

Je moet zeker in elke categorie een vraag goed kunnen beantwoorden om te kunnen winnen, iets wat eenvoudig kan zijn als je vele feiten kent. Er zijn ook allerlei speciale (Engelstalige) edities verkrijgbaar die zich op specifieke onderwerpen richten, bijvoorbeeld ‘Star Wars’ films. Een fijne bijkomstigheid van dit geliefde bordspel is dat zelfs als je verliest, je toch nog nieuwe inzichten hebt opgedaan!

Scrabble

Voor jong en oud is Scrabble zonder meer één van de meest bekende woordspellen. Het is een uitdagend kruiswoordpuzzel spel waarbij iedere letter telt. Kom als vrienden of gezin gezellig samen en vorm om de beurt woorden op het bord.

Na het leggen van een woord (of woorden), tel je de waarde van iedere letter in dit woord of deze woorden. Vergeet hierbij uiteraard de bonuspunten niet voor het plaatsen van letters op speciale bonusvakjes. Als je elkaar écht wil uitdagen, kun je altijd een woordenboek bij de hand houden!

Doolhof

Het doolhof lijkt wel betoverd! Weet jij ondanks de betovering toch de voorwerpen en schatten te vinden? Doolhof is eveneens een bordspel die vrij snel gaat en waarbij elk spel iedere keer weer een beetje anders is. Om deze reden zeggen recensenten dat het gemakkelijk keer op keer gespeeld kan worden. Het is een spel die vooral voor gezinnen geschikt is, omdat het uitdagend en erg leuk is.

Doolhof is waarschijnlijk één van de leukste (kinder-)spelen die je kunt vinden die alle (kleine) hersencellen prima in werking zetten.

Monopoly

Monopoly is een ander klassiek spel dat vele uren kan duren. De kracht van Monopoly is dat het spel diverse elementen creëert, zoals strategie, onderhandeling, geheimhouding en manipulatie, wat het spel ontzettend interessant maakt. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een super leuk spel dat vrienden en familie bij elkaar brengt. Het is dan ook niet voor niets één van de best verkochte bordspellen ter wereld.

Related Posts
Razer Forge TV Bundel nu te pre-orderen 26
Lees meer

Razer Forge TV Bundel nu te pre-orderen

Op de CES werd de Razer Forge TV al aangekondigd. Het is inmiddels mogelijk de "Forge TV Bundel" te preorderen. De bundel bestaat uit de console inclusief een premium controller.