Waar let je op bij de aanschaf van je gaming headset? 1

Waar let je op bij de aanschaf van je gaming headset?

Hoe kies je een goede gaming-headset? Dat hangt af van de soort games die je speelt en wat je lekker vindt om te dragen aan type headset uiteraard. Wij zetten alle keuzemogelijkheden op een rij voor je. Wat is trouwens jouw favoriete game?

Een goede headset zorgt ervoor dat je gamebeleving flink toeneemt en bovendien kan het het verschil maken in je scores. Geluid wordt intenser en zelfs te lokaliseren. Daarom is het belangrijk de juiste keuze te maken voor je gaming headset.

In dit artikel gaan we de punten bij langs waar je op moet letten als je een headset gaat aanschaffen. We zetten zowel de technische als de praktische aspecten op een rij.

Praktische punten bij aanschaf

Comfort:
Dit moet je (zeker bij langdurig gamen) niet onderschatten. Het comfort is afhankelijk voor de Ear: valt deze om jouw oor heen, of liggen de schelpen erop? Als je een Over-Ear headphone hebt, hoor je minder geluiden van de omgeving om je heen, omdat dit passief wordt annuleert. Bovendien steunen Over-Ears niet op je oren, waardoor je hem minder voelt.

Het tweede wat van belang is voor je comfort, is het materiaal: schuimrubber of leer voelt prettiger aan dan kunststof. Zie je leer op de foto? Check dan wel goed of dit echt leer is of namaak, want namaak veroorzaakt nogal eens zweetoren.

logitech-gaming-headset

Microfoon:
Je moet niet alleen goed kunnen horen, maar ook gehoord kunnen worden. Om jouw stem te optimaliseren bevatten sommige headphones een noise-cancelling mic. Hierdoor horen jouw medestanders niet jouw omgevingsgeluid. Let wel: deze zijn aardig exclusief.

Bediening:
Met een controller of muis in je hand, heb je verder geen handen vrij voor een lastige bediening van geluid etc. Daarom kies je voor een headset met eenvoudige bediening, die bijvoorbeeld zit in de kabel of op de headset zelf. Ook handig: een mic die zichzelf uitschakelt als je hem omhoog klapt, zodat je medespelers niet geluiden uit jouw kamer horen.

Kabel:
Alleen de kabel vervangen wanneer deze kapot is, is goedkoper dan een hele nieuwe headset kopen. Daarom is het handig te kiezen voor een koptelefoon waarbij je de kabel kunt loskoppelen.

Let daarnaast ook op de lengte van de kabel, of deze niet te kort is (of juist te lang). Een draadloze headset is dan de oplossing. Helaas gaat dit soms wel ten koste van de geluidskwaliteit.

Technische punten bij aanschaf

Rendement:
Andere benamingen voor rendement zijn sensitivity of efficientie, wat aangeeft hoe hard de headphone kan. Stel, je zet de volumeknop vol open op je afspeelapparaat, dan geldt: hoe hoger de
sensitivity, hoe harder het geluid uit de koptelefoon komt.

Frequentiebereik:
Het frequentiebereik is de ruimte tussen de laagste frequenties (voor lage geluiden) en de hoge (voor hoge tonen). Kies een zo groot mogelijk frequentiebereik, zodat alle tonen zo goed mogelijk
gehaald worden. Het menselijk gehoor ligt tussen 20 hertz (Hz) en 20 kilohertz (20 kHz). Alles wat hier buiten valt, zal de klankkleur nog beter uit laten vallen.

Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt en stel ook je maximum budget vast, zodat je gerichter kunt zoeken. Daarnaast kun je ook goed afgaan op reviews van andere gamers en headphone-gebruikers.

Related Posts
Panasonic in de achtervolging op Sonos?! 6
Lees meer

Panasonic in de achtervolging op Sonos?!

"Panasonic kondigt de ALL-serie aan, een nieuw Europees assortiment luidsprekersystemen voor meerdere ruimten." Muziek naar meerdere ruimten via verschillende boxen en een zogenoemde netwerkaudioconnector, lijkt dat niet erg op de Sonos formule die we menigmaal hebben besproken hier op Intogadgets.nl? Ja dat denk ik wel! Maar toch zijn deze speakers het vernoemen waard.