Contactspray, waarvoor gebruik je het (niet)? 1

Contactspray, waarvoor gebruik je het (niet)?

Contactspray, een wondermiddel of niet? Laat je echter niet zomaar verleiden door de omschrijving op de verpakking. De omschrijving vertelt je namelijk dat je met de contactspray gevoelige elektrische componenten schoon kunt maken. 

Zo zou je moeiteloos zowel condensatie als vuil, stof, en flex residu kunnen verwijderen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat jouw elektrische apparaten mooi schoon blijven en dus langer meegaan. 

Wanneer kun je contactspray beter niet gebruiken?

Voor bijvoorbeeld een schakelaar of relais kan het soms een oplossing zijn, maar als een geconsumeerde schakelaar echter moeilijk begint te doen, is vervangen vaak beter. Helaas zijn sommige oude modellen niet eenvoudig te verkrijgen. 

Waar een schakelaar is, is soms ook een potmeter en contactspray is te agressief voor potmeters. Op de koolbaan van een potmeter is namelijk een glijmiddel aanwezig en dat middel wordt door het gebruik van contactspray helaas opgelost en verwijderd. 

De schakelaar lijkt misschien na het gebruiken van contactspray eventjes enorm goed te werken. Maar wat er daarna gebeurt, dat wil je waarschijnlijk liever niet horen, maar is wel logisch. De schakelaar begint vaak te kraken en kan zelfs vast komen te zitten, want de koolbaan wordt compleet afgeschraapt nu er geen glijmiddel meer op zit. 

Waarvoor kun je contactspray wel goed gebruiken?

Contactspray is wel geschikt voor bijvoorbeeld printplaten en bougies. Hier kan de spray ervoor zorgen dat vuildeeltjes worden verwijderd. Deze spray helpt ook om condensatie te verdrijven en kan een efficiënter elektrisch contact creëren. Het is dan ook ideaal voor bougies en elektrische aansluitingen in auto’s.

Gebruik contactspray bij voorkeur in de volgende situaties:

  • Om condensatie te verwijderen
  • Om printplaten schoon te maken
  • Bij het reinigen van printers en kopieerapparaten 
  • Bij het schoonmaken van vuile kabels

Gebruik van contactspray stapsgewijs 

Als je dus toch aan de slag wil met contactspray, dan adviseren wij je een mildere versie te gebruiken: de zogeheten contactspray Tuner 600. Je gaat dan als volgt te werk:

  1. Spuit de Tuner 600 spray op de potmeter
  2. Laat de spray vijf minuten inwerken 
  3. Droog het geheel met wat perslucht uit een spuitbusje of een compressor
  4. Spuit een klein pufje Kontakt WL op de potmeter 
  5. Droog het geheel wederom met wat perslucht uit een spuitbusje of een compressor
  6. Spuit vervolgens een beetje Kontakt 61 op de regelbare weerstand 

Beschouw dit wel als een laatste redmiddel. Waar contactspray wel goede diensten kan bewijzen is – zoals eerder gezegd – bij bijvoorbeeld kabels die regelmatig ‘ontplugd’ worden, want daar komt vaak snel vuil op. 

Audiofiele contactspray

Er blijkt ook een echte audiofiele contactspray op de markt te zijn. Deze spray ruimt blijkbaar nano-koolstofdeeltjes op en vult haarscheurtjes op. De prijs van deze specifieke spray ligt maar liefst rond de €150 voor slechts 200 ml.

We weten niet zeker of de audiofiele spray nu echt beter werkt dan een reguliere contactspray. We kunnen stellen dat het toch een lapmiddel is en blijft. Je kunt er ook voor kiezen om het betreffende onderdeel te vervangen.

Vervangen of insprayen

Veel ervaren klussers en techneuten vinden het beter om een onderdeeltje te vervangen dan het in te spuiten met contactspray. 

We kregen een tip van een ervaren klusser: ‘Reinig een aanwezig koolbaantje met een wattenstaafje waar je wat contactspray op hebt gespoten en maak het meteen daarna droog. Metalen onderdelen maak je voorzichtig schoon met een glasfiber borsteltje.’

Hoe dan ook, contactspray doet de geleidende laag en de kunststof loper van een potmeter op lange termijn geen goed. Op een gegeven moment scheurt het kunststof namelijk.

Conclusie

Contactspray kan in sommige gevallen handig zijn, maar is niet de ideale oplossing om al jouw apparaten te reinigen. Als je een mildere contactspray met beleid gebruikt, bij het reinigen van potmeters, kan het goed gaan. Maar pas heel goed op bij potmeters die bijvoorbeeld te vinden zijn in volumeregelaars.

Twijfel je om een contactspray te gebruiken? Je kunt altijd eerst nog het ‘apparaat’ openmaken om hem te reinigen en te smeren, zonder overtollig residu. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts