Philips 498P9 monitor voor wie het breed wil zien

Als je een grote monitor wilt hebben, dan heb je verschrikkelijk veel keuzes. Zo is er de grootte van de monitor, maar ook de resolutie. Niet te vergeten: ook de keuze met betrekking tot de vorm: curved of niet. Natuurlijk is er ook de kwestie welk merk je kiest. Er zijn een hoop leveranciers, bij Coolblue telde ik al zo’n 15 leveranciers. Philips is wat mij betreft een van de belangrijke leveranciers die ook een historie heeft op dit gebied. Philips heeft het merk in licentie gegeven, een Philips monitor wordt dan ook niet meer door Philips gemaakt maar door MMD /onderdeel van TP Vision. Is dat erg? Nee, dat is het niet want het is gewoon goede kwaliteit voor een heel goede prijs.

Testing

Voor dit blog ging ik op zoek naar een echt grote monitor en ik kwam uit op de Philips 498P9 die 5K1K aan kan. Dat had minder te maken met het feit dat Flight Simulator ook uitkwam en dat wel heel gaaf is om te spelen, maar door het feit dat het lekker is om twee volle schermen naast elkaar te kunnen hebben. Een voor Word en een voor Excel of een voor mijn ontwikkelomgeving (Eclipse) en een voor de documentatie. Of iedere andere combinatie natuurlijk.

49″

Flight Simulator in volle breedte

De monitor heeft een 49″ beeld diagonaal in de verhouding 32:9. Het is dus geen grote TV maar meer een monitor van meer dan een meter breed. Je kunt zeggen dat het eigenlijk twee 27″ schermen naast elkaar is. En dat is ook de toevoegde waarde.

5K1K

Het is een vreemde resolutie, 5K of te wel 5120×1440. Sowieso is er iets geks aan de hand met al die resoluties want er zijn er een hoop:

  • 1280×720 — HD
  • 1920×1080 — FHD (Full HD)
  • 2560×1440 — QHD/WQHD (Quad HD of HD x 2)
  • 3840×2160 — UHD (Ultra HD of 4K)
  • 7680×4320 — FUHD (Full Ultra HD)

De 5K1K standaard is dus 2 x QHD. Kan je het nog volgen? Ik moet zeggen dat het echt een warboel is met al die resoluties.  Zoals je ziet komt FUHD er aan (ook wel bekend als 8K). Dit is meer een formaat voor heel grote TVs omdat als monitor 4K op een 32″ monitor al bijna niet te lezen is. Maar voor een game kan een hogere resolutie wel werken, echter moet je dan ook serieuze hardware aanschaffen. Maar, we dwalen af.

Dell

Vol verwachting klopte mijn hart toen ik de monitor op mijn Dell Inspiron laptop aansloot. Helaas bleek de resolutie niet ondersteund, waardoor ik of zwarte balken aan de zijkant kreeg, of een volledig verwrongen beeld. Mijn collega met een oude Macbook lukte het wel en hij kon moeiteloos het scherm gebruiken in de volledige breedte.

Macbook ondersteunde wel de 5K1K standaard
Flight Simulator aan de ene kant en Word aan de andere kant van twee verschillende apparaten.
Hier zelfs vier monitoren / beelschermen te gelijkertijd op twee apparaten (PC / Laptop)

Ik ben niet voor een gat te vangen en testte thuis op mijn zware gaming PC de monitor. Dat lukte prima en met name Flight Simulator 2020 ziet er prachtig uit op deze resolutie.  Nu zitten er op de monitor meerdere aansluitingen zoals DisplayPort en HDMI waardoor je de keuze hebt welke je gebruikt. Maar het is ook mogelijk om twee apparaten aan te sluiten en zo twee separate monitoren te gebruiken.

Monitor

Alle instellingen gaan via de knopjes op de monitor en het On Screen Display (OSD). Je hebt echt een goed breed bureau nodig want de monitor neemt ruimte in, niet alleen in de breedte (meer dan een meter) maar ook in de diepte door de kromming. Mijn  standaard 160cm brede bureau was door alle andere zaken erop toch te vol waardoor ik bijvoorbeeld mijn laptop moest verschuiven om bij de knoppen van het display te komen. De monitor heeft een VA paneel, wat gemiddeld is qua kleurweergave in vergeljk tussen ips en TN schermen. Contrast en zwartwaarde zijn dan weer beter dan gemiddeld. Er is een inegbouwde speaker wat handig is.

Het is een zakelijke monitor, zeker geen ultieme gaming monitor voor heel erg veeleisende spellen (je hebt echt zware hardware nodig om zoveel pixels vloeiend aan te kunnen) maar het kan wel.

Conclusie

Kijk je naar de prijs van de monitor dan ben je voor dit type meer geld kwijt dan twee losse monitoren. Voor twee 32″ Phlips monitoren (315E) ben je ongeveer 515 EUR kwijt. Mar dat zijn twee losse monitoren wat een oplossing kan zijn voor sommige situaties maar niet voor bijvoorbeeld mijn oorspronkelijke idee dat ik mijn ontwikkelomgeving naadloos op de monitor kon zetten.  Je moet van te voren zeker weten dat je apparaat deze resolutie van 5K1K ondersteund, anders heb je er weinig aan. Met googlen of dit kan  of zelfs met de leverancier contact opnemen zou je deze vraag moeten kunnen beantwoorden. Hou ook rekening dat de monitor veel ruimte in beslag neemt, ik moest mijn 32″ monitor wegzetten want de twee monitoren pasten niet te gelijkertijd op mijn bureau.

De monitor voldoet heel goed en zou mijn laptop de resolutie ondersteunen dan zou het een perfecte werkmonitor zijn waarin ik drie windows kan tonen (2 op de Philips, 1 op mijn laptop). De 2 x QHD resolutie is prima voor software ontwikkeling omdat het overzicht biedt maar niet te klein wordt.

Al met al, een prima monitor voor een goede prijs voor zakelijk gebruik in je home office. Het voordeel is dan ook dat je ook nog eens een keer lekker met Flight Simulator aan de gang kunt.

Prijs

De Philips 498P9 is bij diverse leveranciers al te koop voor zo’n 799 EUR. Hiermee is het zover ik weet de goedkoopste ultrawide monitor die je kunt kopen. Het is trouwens het goedkopere zusje van de 499P9 die veel meer functionaliteit heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts