Welke gadgets zijn meeverzekerd bij je autoverzekering? 1

Welke gadgets zijn meeverzekerd bij je autoverzekering?

Niet alleen je auto zelf kan schade lijden, maar ook de techniek die erin zit. Auto’s hebben tegenwoordig steeds meer accessoires en steeds meer techniek aan boord. Bij pech kan het voorkomen dat je accessoires niet meer werken. Kun je die schade dan verhalen bij de autoverzekering?

Schade is duur

Wanneer je schade hebt aan auto-accessoires, zoals een navigatiesysteem of airbag, kun je voor aardige kosten komen te staan. In sommige gevallen kun je een vergoeding krijgen van je autoverzekeraar, maar het kan ook zijn dat de accessoires verzekeringstechnisch al waardeloos waren.

De vergoeding hangt dan ook af van hoe oud het accessoire is, de verzekeringsdekking en de uitkeringsregeling van de verzekering. Je vindt veel informatie hierover terug in de voorwaarden van je polis. Deze voorwaarden bestuderen is altijd de moeite waard.

Is je accessoire ‘af-fabriek’?

Verzekeraars maken een onderscheid tussen accessoires die door de fabrikant van je auto zijn ingebouwd, en spullen die je zelf toevoegt. De accessoires die standaard bij je auto worden meegeleverd, noemt men in de verzekeringswereld ‘af-fabriek’. Deze technische hoogstandjes zijn standaard meeverzekerd wanneer je een auto gaat verzekeren.

Heb je zelf nog accessoires ingebouwd na de koop van de auto, dan moet je die apart verzekeren. Een trekhaak of een audio- en navigatiesysteem is bijvoorbeeld niet standaard meeverzekerd. Losse accessoires in je auto zijn nooit gedekt onder je autoverzekering. Die vallen onder je inboedelverzekering of onder je reisverzekering.

Goed om te weten: als je schade claimt bij je autoverzekering, speelt de oorzaak van de schade mee voor het verlies van schadevrije jaren. Schadevrije jaren verliezen kan uiteindelijk duurder zijn dan zelf de schade aan de accessoires vergoeden. Bereken daarom eerst of het loont om toch zelf de schade te betalen, of het op te geven bij je verzekering.

Aanvullende verzekering afsluiten

Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor je accessoires. Die zal van pas komen als je relatief dure apparatuur in je auto hebt. Denk aan geïntegreerde audiovisuele apparatuur en het navigatiesysteem. Daarom kan het lonen om eerst na te gaan welke regelingen en aanvullende dekkingen je verzekeraar heeft. Vaak kun je tegen een meerpremie ook dure accessoires meeverzekeren. Bij Univé kan dat bijvoorbeeld.

Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jou past? Dan is het een goed idee om autoverzekeringen te vergelijken. Je leest in dit artikel veel over de voorwaarden van de polis: die zijn zeker de moeite waard om met elkaar te vergelijken. Door meer dan op alleen de premie te letten, kun je een betere keuze maken.

Related Posts
lenovo-ideapad-100-14-zwart
Lees meer

Lenovo onthult 3 nieuwe laptops

Lenovo heeft 3 nieuwe - op consumenten gerichte - laptops aangekondigt namelijk de Lenovo Z41. Z51 en de ideapad 100. Lenovo doet dit op de vooravond van Lenovo Tech World, haar eerste en exclusieve technologie-innovatie evenement.
Bugbuster: schiet het raak? 8
Lees meer

Bugbuster: schiet het raak?

Ik ken niemand die de zoemende muggen of vliegen wel graag ziet komen… tot ik dit onschadelijke geweer…