fbpx
Review of: Trials Rising

Reviewed by:
Rating:
4
On 11 april 2019
Last modified:2 oktober 2019

Summary:

Er zijn van die spellen die enorm verslavend zijn. Op de iPad is dat zeker mijn grote favoriet: Trials Frontier. Dit 2D spel (2D in de zin dat alles van links naar rechts over het scherm scrollt), speel ik al maandenlang en heb me ondertussen tot de top 3% van de spelers opopgewerkt. Wat is er zo leuk aan? En misschien nog eerder, wat is dat eigenlijk voor een spel?

Trials Frontier is een racespel waarbij je met de motor zo snel mogelijk een bepaald parcours moet opleggen. Je speelt tegen een andere speler of alleen tegen jezelf afhankelijk van de spelmodus. Hoe verder je in het spel komt, des te meer geld verdien je en gaat je rang omhoog zodat de tegenstand en de levels ook steeds moeilijker worden. Gelukkig natuurlijk kan je motor, upgraden met al het geld dat je verdient zodat je een steeds snellere en wendbaarder een motor kunt maken.

Soms zit je op een punt dat je denkt ik kom niet verder en toch is er de volgende dag weer het moment dat je de tablet pakt om te kijken of het alsnog lukt. Een echt verslavend spel dus!

Van 2D naar 3D (of 2.5D)

Groot was mijn vreugde dan ook toen ik eind vorig jaar Bright Day de eerste demo kon spelen van Trials Rising,  de 4e editite van het spel nu op Xbox, PlayStation 4, PC en Nintendo switch. Zoals je wel vaker ziet bij dit soort ports is het spel niet met 2D maar nu  2,5D  ( dit zag je ook bij Plants vs Zombies, echter was dat echt 3D). De 2.5D is omdat je geen 2D meer hebt maar ook geen 3D, je kijkt als het ware van schuin achter de rijder. Het systeem is natuurlijk veel te krachtig voor om dit niet te doen en zoals je ook kunt zien bij dit spel zijn de graphics nog spectaculairder en de stunts nog radicaler.

Wat gebleven is zijn spectaculaire eindes aan ieder level waarbij net zoals op de iPad de speler met zijn Motor keihard onderuit gaat iets op zijn kop krijgt of het andere manier in de kreukels geraakt. Spelen met het gas en zorgen dat je uiteindelijk goed landt zijn de kernwoorden.

Zoals bij de iPad-versie kost het een behoorlijke hoeveelheid tijd om het spel onder de knie krijgen. De mogelijkheid om snel te restarten is dan in het begin ook de meest gebruikte functie van het spel. Gelukkig is er de university of trials waar je kunt leren wat de basis moves zijn van een game, zoals de bunnyhop.

Je rijdt daarbij het parkoers af en moet op een bepaalde positie eindigen om verder te komen. Uiteindelijk win je medialles op basis van je tijd, zoals brons, zilver, goud en platinum.

Nooit alleen

Je rijdt in Trials Rising nooit alleen, maar altijd tegen andere spelers. Computer tegenstanders de eerste keer en daarna echte spelers die in jouw league zitten. IN de Stadium races (Zie video hierboven) rijdt je tegen 7 anderen en moet je eerst bij de eerste vier komen, dan bij de eerste twee en uiteindelijk ook winnen om verder te komen.

Maar, hou er wel rekening mee dat het een spel is waar een hoop tijd in gaat zitten. De video hierboven duurde ongeveer een half uur totdat ik hem min of meer goed had opgenomen waarbij constant restarten een onderdeel is. Eigenlijk ben je, stukje voor stukje het parcours aan het spelen waarbij je stap voor stap die ideale strategie maakt. Daarbij en dat zie je ook in bovenstaande video is het duidelijk dat langdurige vluchtelementen niet noodzakelijk een betere tijd opleveren. Met name het stuk waar ik horizontaal in kwam en in een looping naar beneden moest kwam ik erachter dat het handiger is om een kort bochtje te maken en dan de motor naar beneden toe te sturen omdat het eenvoudigweg sneller is, op deze manier ga je stap voor stap door het spel heen.

Naast het verschil tussen 2D en 3D is er ook het verschil in de scènes. De sprongen zijn groter en ook absurder. je springt letterlijk ergens naartoe zonder dat je weet waar je gaat eindigen, iets wat je bij Trials Frontier op de iPad wel ziet. Dit is niet zozeer een probleem omdat het een heel veel gevallen in kwestie is van op het laatste moment de auto zo richten  dat je op twee banden neerkomt. Hoe verder je komt des te moeilijker het wordt. Beide videos zijn gemaakt op makkelijke parkoersen.

Wat bijzonder is is dat je ook de tweeën kunt spelen dit is dan niet in vorm van een splitscreen waardoor het rijden op een tandembike waarbij als je allebei dezelfde handeling uitvoert de snelheid met een kwart verhoogd wordt waardoor je sneller het parcours kunt afleggen of wat ook heel vaak voorkomt snel onderuit gaat.

Kopen, Kopen, Kopen

Naarmate je verder komt het spel,  upgrade je je  motor om zo steeds sneller het parcours te kunnen afleggen en beter te worden. de wereld is groot waarin je speelt. Hiermee bedoel ik dat je op een wereldkaart de circuits en chalet je ziet die je kunt doen in Amerika maar ook in Azië en Europa. Het is mogelijk om je  motorfiets te pimpen met extra parts zoals de speciale wielen in video 1 in dit artikel. Ook de berijder is te customizen, ik koos voor het stars en stripes thema. De loot boxes die je  krijgt geven je stickers en andere zaken om te pimpen maar voor de betere zaken moet je (als je wilt) (in game) geld uitgeven.  Er is ook een online multiplayer mode,ik heb deze echter niet geprobeerd.

Met sponsorcontracten krijg je nieuwe uitdagingen. Je hebt ook de mogelijkheid om eigen parkoers te maken met de editor wat natuurlijk een extra dimensie geeft aan het spel mocht je het op een gegeven moment allemaal hebben uitgespeeld.

Conclusie

Ik ben nog maar aan het begin  van het spel omdat het veel oefening vraagt om Als je een liefhebber bent van het genre  Arcade Motorcycle dan is Trials Rising zeker iets voor jou. Met hele vette graphics en verslavende Gameplay waarbij je letterlijk geen in date waar je gaat landen kan je aan het spel een hoop plezier hebben. Maar er gaat wel een hoop tijd in zitten, wat op zich zelf niet slecht is voor een game maar het kan ook wel eens leiden tot een hoop races moeten doen om een level up te kunnen doen.

Trials Rising voor PC, PS4, Xbox One en Nintendo Switch. Prijs 24.95 EUR voor de standaard editie, 39,95 voor de Gold Edition. De GOLD EDITION, bestaat uit de game en de uitbreidingspas. De uitbreidingspas biedt toegang tot aanvullende motoren, parcours en meer extra’s die binnenkort bekend worden gemaakt.