fbpx

De opkomst van streaming, de mogelijkheid om audio- en videobestanden af te spelen op desktops en mobiele devices: de ontwikkelingen op muziekgebied gaan razendsnel. Welke trends kunnen we dit jaar verwachten?

Streaming

Diensten zoals Spotify en Deezer waardoor je online een immense muziekbibliotheek tot je beschikking hebt, worden steeds gewilder. Ook internetradio wint steeds meer aan populariteit. Fabrikanten van audiovisuele apparaten passen hun producten aan op deze diensten door wireless streaming mogelijk te maken. Zo kun je eenvoudig de muziek die je op je smartphone hebt staan in een hoogwaardige geluidskwaliteit afspelen. Denon verwacht dat in 2014 steeds meer huishoudens voor het streamen van muziek gaan kiezen.

Video On Demand

Ook televisie kijken verandert: we kijken steeds vaker films op het moment dat we dat zelf willen. Met Video On Demand bestaat de mogelijkheid om video te streamen of deze eerst volledig te downloaden en daarna te kijken. Het gebruik neemt ook toe doordat het aanbod van video streaming bij aanbieders als Netflix en Pathé Thuis uitgebreider en actueler wordt. Video On Demand zal daarnaast het komende jaar nog populairder worden doordat nieuwe Smart TV’s en Blu-ray spelers vaker standaard voorzien zijn van Video On Demand-toepassingen.

4K Televisies

Televisies waarbij de resolutie vier maal zo hoog is als ‘normaal Full HD’, ook wel ‘Ultra HD’ genoemd gaan in 2014 meer verkocht worden en de trend zetten in televisieland. Er zijn steeds meer fabrikanten die Ultra HD-schermen aanbieden. Daarnaast is er steeds meer content beschikbaar voor 4K. Veel AV-ontvangers worden bovendien uitgerust met een 4K upscaling feature, waardoor je HD materiaal door de speler kunt laten omzetten naar een 4K resolutie.

Soundbars

Met een soundbar heb je geen last meer van losliggende kabels door je woonkamer en boxen die in de weg staan, maar wél een kamervullend geluid. Soundbars zorgen voor een goede geluidskwaliteit die moderne LED-televisies niet kunnen leveren. Meestal wordt het geluid van soundbars ondersteund door een bijgeleverde subwoofer zodat ook de lage tonen weergegeven worden. In combinatie met de ontwikkelingen op visueel gebied is de verwachting dat de soundbar het aankomende jaar steeds vaker gezien gaat worden.

Vinyl

De verkoop van elpees is in 2013 al fors toegenomen, maar de verwachting is dat in het volgende kalenderjaar de verkoop van de ouderwetse langplaatspeler zal blijven groeien. Steeds meer artiesten kiezen er daarom ook voor om hun albums ook op vinyl uit te brengen.

Gemak, kwaliteit en streamen zijn de kernwoorden voor 2014 als het gaat om home-entertainmenttrends,” aldus Paul Haex, Product Manager Benelux bij Denon. “Een goede audioweergave is nog steeds heel belangrijk voor veel muziek- en filmliefhebbers. Door diensten als Spotify en Netflix zijn alle soorten muziek en films binnen handbereik, maar we genieten er nog net iets meer van als we een goede geluidsinstallatie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*