3D-printen

3D-printen: doe-het-zelf (deel 2 van 3)

In het vorige deel legde ik uit wat 3D-printen voor ons kan betekenen. En hoe de weg van massaproductie naar gepersonaliseerd 3D-printen nog maar een kleine stap verder is in ons dagelijks leven. Onze hele toekomst zal zich toespitsen op wat de consument zelf wil. Think big, think self-made en op maat gemaakt.

Out with the old, in with the new world

Dat heeft een grote impact op het bedrijfsleven, want sommige functies zullen verdwijnen waarvoor nieuwe banen worden gecreƫerd. Men zal door de verkoop van product files customizable products aanleveren.

3D-printen
Bron afbeelding: Bluebay’s / FreeDigitalPhotos.net

Bovendien heeft dit ook zo zijn weerslag op ons bewustzijn, wat weer positieve consequenties voor recycling heeft en wat dat voor het milieu betekent.

3D-printing in de medische wereld

Stel je eens voor dat wetenschappers al jaren werk maken van kunstmatige organen. Zelfs stamcellen worden gebruikt om weefsel te ‘printen’ in drie dimensies. Uiteindelijk kan dat een geweldige revolutie – want weg met het proefkonijn – betekenen voor het testen van medicijnen en zelfs levens redden.

3D-print je eigen huis binnen 20 uur

En ooit gehoord van dat indrukwekkende bouwwerk genaamd VULCAN, dat is ontwikkeld door het Chinese Laboratory for Creative Design (LCD)? Dat is dan tevens een indicatie hoe makkelijk het in de toekomst moet zijn je eigen huis te 3D-printen, en dat binnen het korte tijdsbestek van zo’n 20 uur. Plus helemaal uitgedost naar eigen smaak. Ga maar vast aan de slag met je CAD-applicatie.

3D-printen: van zoet naar gezond voedsel

Er komt een dag dat je je huishoudrobot instrueert pannenkoeken voor het avondeten te 3D-printen, als je die dag geen zin hebt in gezond voedsel. Je moet je voorstellen dat die vorm van 3D-printen lijkt op een geautomatiseerde slagroomspuit. En daarmee kun je koekjes, schuimpjes en gebakjes tevoorschijn toveren. En denk je eens in, dat je met eiwitten uit algen – nee, ik zie het ook nog niet voor me – een biefstuk kunt prepareren. Who needs a masterchef?

Hoe en wat dat 3D-printen zal betekenen voor de wereld in 2050 zie je in onderstaande film.

Related Posts
Review: Nuon E-manager 5
Lees meer

Review: Nuon E-manager

Early in the year I was asked if I wanted to try the Nuon E manager. This allows…