Review: Sony Xperia Z3 Compact 1

Review: Sony Xperia Z3 Compact

Een maand lang heb ik mogen rondlopen met de Orange Edition van de Sony Xperia Z3 Compact. Dit kleinere broertje van Sony’s vlaggenschip, de Xperia Z3, laat zien dat je niet groot hoeft te zijn om sterk te wezen. Deze David onder de Goliaths biedt high performance op een klein(er) scherm dan zijn concurrenten en heeft mij als kritische smartphonegebruiker de hectische feestmaanden doorgekregen. Knap!

Sony Xperia Z3 Compact - 1

Lichtelijk in paniek – waar is mijn telefoon?!

Dat krijg je dus als je van een HTC M8 (146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160g) naar de Sony Xperia Z3 Compact stapt (127.3 x 64.9 x 8.6 mm, 129g) – paniek!. Aan de ene kant een verademing om weer eens een smartphone in mijn broekzak te hebben die de bewegingsvrijheid niet beperkt, maar ook erg wennen om er niet constant van bewust te zijn dat deze veilig vastgeplakt zit in mijn spijkerbroek. Je leest het al: de Z3 Compact is licht en, zoals de naam al doet vermoeden, compact in formaat. Meestal betekent dit voor smartphones dat er flink wordt ingeleverd op de specificaties, maar niets is minder waar!

Specificaties zijn high-end

Sony heeft er dus voor gekozen om een klein(er) toestel uit te brengen en deze te voorzien van de specificaties (en prestaties) van een high-end model. Zie hieronder de belangrijkste specs:

  • Display: 4,6″ HD-scherm (1280 x 720 pixels)
  • Processor: Quad-core 2.5 GHz Krait 400
  • Geheugen: 2GB RAM / 16GB opslag
  • OS: Android OS, v4.4.4 (KitKat)
  • Camera: 20.7 MP, 5248 х 3936 pixels, video-opname in 4K-resolutie
  • Batterij: 2.600 mAh
  • Netwerkverbinding: t/m 4G Cat4
  • NFC + Bluetooth

Foto’s kunnen beter – video’s zijn awesome

Een van de meest opvallende specificaties, sinds het begin van de Xperia Z-lijn van Sony, is toch wel de luxueuze camera die in de smartphones aanwezig is. Zo ook bij de Z3 Compact, waar ik heb mogen spelen met de 21 megapixel camera (ISO 12800) en video-opnames in 4K-resolutie. De opnames in 4K zijn werkelijk verbluffend! Haarscherpe beelden bij wisselende belichtingsomstandigheden worden moeiteloos vastgelegd. De fotocamera daarentegen viel mij tegen. Nou ben ik door de HTC One M7 & -M8 de laatste jaren nou niet echt verwend op het gebied van fotografie, maar des te meer hoopte ik op een wow-effect bij Sony’s camera in de Z3 Compact. De camera doet er naar mijn inzien tamelijk lang over om scherp te stellen en de foto’s hadden soms een lichte (rode) waas over zich heen.

Twee dagen zonder opladen

Het is een heel fijne ervaring om een smartphone volop te kunnen gebruiken en er zeker van te zijn dat deze niet op driekwart van de dag met verlof gaat. De Sony Z3 Compact is voorzien van een 2.600 Li-Ion accu, die mij met gemak twee dagen kon voorzien van een actieve telefoon. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de STAMINA-modus of de Ultra STAMINA-modus. Deze modi sprokkelen nog meer extra accutijd bij elkaar door batterijsnoepende processen uit te schakelen. Waar de STAMINA-modus zelf te tweaken is neemt de Ultra STAMINA-modus het heft in eigen handen en blijven alleen de basisfuncties van het toestel actief. Ideaal voor diegenen die tijdens de dag hun toestel niet hoeven te gebruiken of juist telefonisch bereikbaar moeten blijven.

Sony Xperia Z3 Compact - 3        Sony Xperia Z3 Compact - 2

Stofbestendig & waterdicht

Ik moet eerlijk zeggen: ik krijg er nog er nog steeds de kriebels van om een smartphone te gebruiken die stofbestendig (IP65) en waterdicht (IP68) is, maar ja de Z3 Compact is dit nu eenmaal en dat moet getest worden. Het is tegen al mijn natuurlijke instincten in om een stukje elektronica bloot te stellen aan regen, stof, glaasjes water die te dicht in de buurt staan, vochtige ruimtes, zandstrand, rondvliegend kroegbier of iets anders willekeurigs wat normaal niet ten goede komt aan de gezondheid van mijn smartphone – ja ik ben een nogal zuinige aap als het om gadgets gaat ;). Toen ik eenmaal mijn natuurlijke angsten had overwonnen, en de Z3 Compact in de stortregen erbij durfde te pakken, werd mij uiteraard duidelijk wat de voordelen van een waterbestendige smartphone zijn.

De vrijheid en het gemak die je voor jezelf creëert door het gebruik van de gemiddelde smartphone vallen, op een zonnige dag, letterlijk in het water zodra de eerste regendruppels op ons kikkerlandje neerdalen. Niet meer even rustig een berichtje typen in WhatsApp, navigeren via Google Maps of op het gemak een mailtje beantwoorden in Gmail, want het water uit den hemelen zou jouw smartphone weleens onherstelbaar kunnen beschadigen. Het was op natte dagen dus prima vertoeven met de Z3 Compact. Wat ik wel vervelend vind is dat het touchscreen waterdruppels soms als aanraking ziet. Hierdoor neemt de regen, in sommige gevallen, het toestel over door op allerlei delen van het scherm te ‘klikken’. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend tof om onderwater te kunnen filmen in de 4K-resolutie en heeft Sony al geruime tijd een bescheiden scala aan onderwaterapplicaties.

http://youtu.be/rIu0C6uz7Ug

Remote Play voor de PS4-bezitter

Een van de features die ik graag had willen testen, maar waar ik helaas geen gebruik van heb kunnen maken, is de Remote Play van de Z3 Compact. Voor diegenen die een Playstation 4 in bezit hebben bestaat er namelijk een speciale Remote Play Holder. Deze houder is te bevestigen aan een PS4-controller en maakt het mogelijk om games te continueren op de Z3 Compact wanneer jij dat wil! Je hebt hierdoor dus geen PS Vita of iets dergelijks nodig, maar speelt jouw favo PS4-games gewoon via WiFi op je smartphone.

http://youtu.be/AyCgxo4tNJ8

Conclusie

De Z3 Compact doet eigenlijk alles wat je van een high end smartphone mag verwachten. Van de snelheidsprestaties, video-opnames en de accuduur ben ik dan ook zeer onder de indruk. Het is jammer dat de foto’s niet altijd goed uit de verf kwamen, maar daarmee is de algehele beleving van dit toestel niet per se minder. Het is jammer dat ik de Remote Play niet kon testen in verband met de gelimiteerde testexemplaren, maar voor PS4-bezitters is dit een heel toffe en unieke feature. Sowieso een goede aankoop voor diegenen die een wat kleiner toestel willen, maar niets willen inleveren op prestaties. Daarbij heerlijk om je geen zorgen meer te hoeven maken om de geregelde regenval in ons landje 😉

[koopgids product=”Sony Xperia Z3 Compact”]

[bol_product_links block_id=”bol_551a80f8835ab_selected-products” products=”9200000032103955,9200000032103939,9200000032103935,9200000032323680,9200000035976233,9200000032457677″ name=”z3compact” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts
Review: LG Hom-Bot Square 9
Lees meer

Review: LG Hom-Bot Square

Mijn god, weet je hoe geweldig het is om een robotstofzuiger in huis te hebben? Ik ben denk…