fbpx
Review of: Smappee
Product by:
Smappee
Price:
€ 199

Reviewed by:
Rating:
4
On 18 januari 2016
Last modified:30 november 2017

Summary:

Als je wilt zien welke apparaten in je huishouden de meeste stroom verbruiken en/of helder inzicht in de opgeleverde zonne-energie wilt is Smappee zeker een aanrader.

Met Smappee kun je je huis energiezuiniger maken door de detectie van je grootste stroomverbruikers. Een perfect voorbeeld van domotica en hoe het ons leven makkelijker gaat maken. Ik testte de Smappee van installatie tot gebruik.

Installatie

Voor ik mijn gebruik kon meten met de Smappee Energiemonitor moest ik de boel natuurlijk eerst installeren. Omdat een adapter voor elke elektronisch apparaat te duur zoSmappee installatieu worden, meet Smappee het verbruik via de inkomende stroomlijn. Hiervoor moest ik een clip-on sensor op deze lijn zetten. Aangezien deze lijn in mijn geval (en vermoedelijk in veel huizen) niet direct benaderbaar is, moest ik alle stroom uitzetten en de stoppenkast openschroeven. Smappee kan middels een extra sensor ook de opgewekte stroom uit zonnepanelen tonen. Nadat ik beide sensoren op de juiste manier om de kabels geplaatst had kon de boel weer gesloten worden en kon ik de sensoren op de Smappee-controller aansluiten. Deze controller is het kloppende hart van Smappee en oogt ook als zodanig. Het is een matte witte case die afhankelijk van de status groen gloeit of pulserend rood in het geval er nog iets ingeregeld moet worden. Inregelen gaat middels de Smappee-app, die cruciaal is voor het gebruik van Smappee, de controller blijft in mijn geval verstopt in de meterkast.

Screenshot_2016-01-16-09-02-27 Screenshot_2016-01-16-09-02-34 Screenshot_2016-01-16-09-04-03

Inzicht

Na het koppelen van de controller aan mijn wifi-netwerk, zag ik in de app al direct mijn huidige stroomverbruik en opgewekte stroom terugkomen. De primaire “pagina” van de app toont groot 3 bollen met daarin het actuele stroomverbruik, het opgewekte vermogen en de always-on-sectie. Deze laatste is het gemiddelde continue stroomverbruik over de laatste 2 dagen. Middels een lange druk op de bollen krijg je een overzicht van het actuele stroomverbruik en welke apparaten allemaal stroom verbruiken. De app geeft ook een duidelijk overzicht van je stroomverbruik per dag, maand of jaar. En ook per individueel (gedetecteerd) apparaat kun je zien hoe vaak dat apparaat gebruikt wordt en wat je dat op jaarbasis kost.

Screenshot_2016-01-16-14-12-59 Screenshot_2016-01-16-14-13-07

Detectie

Na een dag zag ik de eerste apparaten in de app verschijnen. Helaas heeft Smappee geen database van alle apparaten ter wereld waardoor alle gedetecteerde apparaten met een cijfertje in de app verschijnen. Gelukkig zijn veel apparaten eenvoudig te herleiden omdat ze zoveel stroom verbruiken dat je het direct ziet zodra ze aan zijn. Het advies van Smappee is om met de app een keer door je huis te lopen, alles aan en uit te zetten en dan te kijken welk apparaat in de app geactiveerd is. Om het nog makkelijker te maken kun je bij onbekende apparaten ook aanvinken dat deze een notificatie geven als ze aan of uitgeschakeld worden. Desondanks heb ik na een maand nog steeds niet alle gedetecteerde apparaten kunnen labelen. Ook is Smappee niet in staat alle apparaten te labelen, zo verbruikt de huidige generatie tv’s meer of minder stroom afhankelijk van het beeld wat getoond wordt, hier is geen patroon in te ontdekken. Maar sommige apparaten, zoals een microwave, stofzuiger en koelkast, vertonen zulke overeenkomstige patronen dat Smappee deze in de toekomst wel automatisch zal kunnen herkennen, werd me verteld door de COO van Smappee, Hans Delabie. De update hiervoor zal naar waarschijnlijkheid in april uitgebracht worden.

SmappeeControle

Naast het inzichtelijk maken van je verbruik biedt de Smappee ook de optie om apparaten aan of uit te zetten. Hiervoor wordt standaard een stekkermodule meegeleverd van het merk dio en ook compatibel met klikaanklikuit. In de android-app is het overzicht van deze modules moeilijk te vinden, dit zit namelijk niet in het menu. De enige manier om het te bereiken is door naar links te swipen op de startpagina. Hiermee kun je de modules eenvoudig aan- en uitschakelen maar wat veel mooier is zijn de opties om hier een trigger aan te koppelen. Deze triggers zijn uitermate uitgebreid en lopen uiteen van in- en uitschakelen op een schema, afhankelijk van stroomverbruik tot zonsop- en -ondergang. Maar je kunt bijvoorbeeld ook triggeren op basis van het in- of uitschakelen van een ander apparaat of als je op een locatie bent. En uiteraard kun je deze modules ook op afstand schakelen, de zender zit in de Smappee-controller.

Mijn conclusie over Smappee

Al met al geeft Smappee je een goed inzicht in je energieverbruik. Ook als je graag wilt weten wat je zonnepanelen opwekken (en je hebt geen “connected” omvormer) kan het een zinvolle investering zijn. Met de update van april wordt ook de zoektocht door je huis wat beperkter doordat een hoop apparaten automatisch herkend zullen worden. Of je er echt geld mee bespaart is vooral afhankelijk wat je doet met de metingen die Smappee verricht, gekoppeld met de schakelmodules om eventuele stroomverslinders makkelijker te kunnen uitschakelen.

Als je wilt zien welke apparaten in je huishouden de meeste stroom verbruiken en/of helder inzicht in de opgeleverde zonne-energie wilt is Smappee zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*