Review: Nokia Lumia 1020 1

Review: Nokia Lumia 1020

De eerste smartphone met zo gigantisch veel megapixels in een camera. De Nokia Lumia 1020 heeft er 41 op de sensor. En sceptisch als ik dan ben (wat moet je in godsnaam met zoveel pixels op een telefooncamera) noopt dat tot enige testerij. Knap lastig nog, want ik ben geen pro qua fotografie.

nokia-lumia-1020

Dus, ik heb wel wat vergelijkende foto’s gemaakt met Sony Xperia Z1, omdat die 20 megapixels heeft (ook veel, en next in line qua hoeveelheid als ik dat correct heb), maar ik ben dus niet zo’n typetje dat van die crops gaat zitten doen op foto’s en dan pretendeert te kunnen adviseren of je hem nou wel of niet moet kopen. Punt is: ik ben van mening dat je die 41 megapixels in de praktijk bijna nooit gebruikt.

41 megapixel?!

Hier is waarom: de échte 41 megapixelfotobestanden (de foto wordt eigenlijk 38MP trouwens) zijn ongeveer 10MB per stuk. Het idee daarvan is dat je ze kunt gebruiken om posters van te laten drukken of iets anders ‘groots’ mee te doen. En er zullen best mensen zijn die dat leuk vinden, en ik heb ook echt geen inzicht in hoe vaak er nog posters of grote foto’s op canvas of iets worden afgedrukt. Maar, in mijn beleving gebruik je een smartphone de hele dag door om allerlei dingen snel vast te leggen, en daarna te delen via sociale netwerken. Nog los van het feit dat je daar helemaal niet zulke grote foto’s heen mag uploaden, en je internetbundel er daarmee ook supersnel doorheen is, is het voor de mensen die het moeten bekijken ook geen pretje om zulke grote foto’s te moeten downloaden (als je ze dus al mocht versturen). Edit: en je kunt de grote foto’s ook alleen via je pc ‘downloaden’, dus ga je alleen delen via social media, dan wordt er dus met de Pro Cam elke keer een pakweg 10MB weggeschreven op je geheugen terwijl je die niet gebruikt, behalve om eventueel in de apps nog nabewerking te doen voor de uiteindelijke 5MP foto, let daar wel op! (zie verderop)

Scherpe foto’s

Goed, aantal megapixels daargelaten: maakt ‘ie nou goeie foto’s of niet? Ja en nee. Op het oog leek de beeldstabilisatie erg tegen te vallen. Ik heb meerdere foto’s gemaakt tijdens het wandelen van en naar mijn werk en ik vond de foto’s alsnog bewogen overkomen ondanks dat ik wel geprobeerd heb de camera zo stil mogelijk te houden. Als ik in een onrustige omgeving met veel beweging dus een foto probeer te maken is de kans wel erg aanwezig dat ie mislukt (of dat ik serieus na moet bewerken). Edit: ik las een artikel van Techradar over pixel count, legt wel goed uit waarom foto’s snel bewogen zijn/lijken.

1:1 uitsnede van 5MP foto, gemaakt tijdens wandelen
1:1 uitsnede van 5MP foto, gemaakt tijdens wandelen

 

Maar, toegegeven, in weinig licht, of zelfs donker, en met iets stabielere factoren, maakt de Nokia Lumia 1020 wel de scherpste en helderste foto’s. Al vind ik wel dat er relatief veel ‘donkere’ delen in de foto zitten, als je die naast een foto van de Sony Xperia Z1 legt. Maar, die krijg je met wat goede fotobewerking in Photoshop wel een stuk helderder heb ik me laten vertellen.

Foto in het donker met Lumia 1020, scherp, maar minder licht
Foto in het donker met Lumia 1020, scherp, maar minder licht

 

Foto gemaakt met Sony Xperia Z1, lichter, minder scherp
Foto gemaakt met Sony Xperia Z1, lichter, minder scherp

 

Wat verder opviel was dat de foto’s van overdag wat flets/donker leken, maar dat vond ik lastig vast te stellen. En ook dat is met wat bewerking achteraf prima bij te werken. Wel zijn de kleuren redelijk kleurvast, als in, wit is wel witter dan bijvoorbeeld het wit van de Xperia Z1, die er een soort rozige waas overheen legt (zal ik tzt in de review daarvan laten zien).

Foto van 9:00u 's morgens, gewoon normaal daglicht.
Foto van 9:00u ‘s morgens, gewoon normaal daglicht.

 

Ik heb er geen filmpjes mee gemaakt trouwens. Mocht je toch nog heel graag een filmpje willen zien, dan verwijs ik je even door naar de review van de mannen van Tweakers.

Software

Behálve die ontzettend dikke camera erin is het ook gewoon een kastje met software waarmee je kunt bellen. Over bellen kan ik kort zijn: kraakhelder. De software is Windows Phone 8, met alle functies van dien. En, omdat het toch een cameratelefoon is, zitten er wel 5 camera-apps op! Beetje overkill, ik had ze liever gewoon samengevoegd gezien, of gereduceerd naar twee. Nu heb je de standaard camera-app waarmee je ook kunt filmen, de Nokia Pro Cam, Smart Cam, Cinemagraph en Panorama. Met Nokia Pro Cam maak je dus altijd de grote foto van 38MP (alleen via de pc te downloaden) én een kleinere van 5MP om snel te kunnen delen en in deze app kun je ook dingen als witbalans en macro-settings aanpassen. Smart Cam maakt een serie van enkele foto’s en kiest automatisch de beste foto uit. Die foto kun je daarna ook achteraf bewerken in Pro Cam en je kunt door die serie foto’s ook een soort snelheid toevoegen aan de foto.

Edit: as we speak wordt een update uitgerold naar de Nokia Lumia 1020, waarmee 3 van de 5 camera-apps worden samengevoegd tot Nokia Camera.

Met Cinemagraph kun je wat grappige trucjes uithalen met foto’s en filmachtige beelden, zoals een soort timelapse en kleuren en elementen toevoegen in delen van de foto. Ik vond het een wat lastige app om te begrijpen, dus echt uitgebreid heb ik hem niet getest. Met Panorama kun je uiteraard panorama’s maken.

Wat zit er verder nog op? HERE Drive+, HERE Transit en HERE Maps uiteraard, gratis navigatie en een kaart, ook offline te gebruiken nadat je ze via wifi hebt gedownload. En je kunt nog tig apps downloaden uit de Store en ik moet zeggen dat er wel steeds meer apps bij komen, en dat is prettig. Tegenwoordig kun je zelfs ook handig screenshots maken (aan/uit-knop en home-knop tegelijk indrukken), ten tijde van de Nokia Lumia 800 en 900 kon dat niet zonder je telefoon te hacken ofzoiets. Wel ontbreekt nog steeds uitgebreide integratie van Google-diensten, Google ontwikkelt zelf geen apps voor Windows Phone helaas, dus het hele systeem werkt vlotter en beter als je alles met Microsoft-diensten doet. Maar goed, dat verhaal kennen we van Google en Apple. Je kunt in elk geval wel je Gmail lezen, dat is iets. En, in een volgende versie van Windows Phone komt ook eindelijk een notificatiecentrum, en dat is hard nodig, want ik mis zo vaak Whatsapps, tweets, berichten op Facebook en meer van die, omdat de meldingen maar heel eventjes in beeld blijven. En ik heb ze niet allemaal in een tegel op mijn homescreen staan.

wp_ss_20131027_0002wp_ss_20131030_0001

Hardware

Heel spannend qua specificaties is de Nokia Lumia 1020 verder niet. Geen voorloper, geen super-amoled scherm (“slechts” 1280×768 pixels), geen allersnelste processor, geen uitbreiding op de micro sd-kaart, wat ik wel echt heel stom vind, met zoveel megapixels in de camera. Idee is natuurlijk dat iedereen SkyDrive actief gaat gebruiken, maar toch. Verder is de 1020 best fors te noemen, maar dat komt met name door de uitstulping aan de achterkant van de camera. Ook is de batterij met 2000mAh best snel leeg bij veelvuldig gebruik. Dat is ook de reden waarom ze een batterypack hebben ontwikkeld die je er als case omheen kunt doen. Alleen wordt de 1020 daar nog groter van en das wellicht ook niet helemaal wat je wilt.

nokia-lumia-1020-achterkant

Conclusie

In de basis komt het neer op de vraag: neem je gewoon een kleine compactcamera mee als je goeie foto’s wilt, of wil je echt alles in je smartphone hebben? In dat laatste geval is dit momenteel wel je beste optie. De Samsung GALAXY S4 Zoom heeft ook een toffe camera, maar is wel zo monsterachtig dik dat het meer een camera is die ook nog kan bellen. Zijn goede foto’s voor op sociale media en wellicht voor op je website het doel, dan kun je prima toe met bijvoorbeeld de Sony Xperia Z1 of Samsung Note 3. De Nokia Lumia 1020 is in dit segment wel de beste combinatie van alles, en ik heb me door een professionele fotograaf laten vertellen dat dit wel een toestel is dat fotografen graag op zak hebben naast hun tas vol met spiegelreflexcamera’s en lenzen.

[koopgids product=”Nokia Lumia 1020″]

Comments are closed.

Related Posts
WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro! 15
Lees meer

WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro!

We doen dit jaar nog 1 grote winactie! Groter dan dit wordt het niet. We geven namelijk een KERSTPAKKET weg ter waarde van ruim 1200 euro!! Dat zijn nog eens prijzen. Je moet er wel heel wat voor doen, lees het artikel goed door. SUCCES!