Review: LG Optimus L7 1

Review: LG Optimus L7

De LG Optimus L7 is één van de eerste toestellen waar besturingssysteem Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) op draait. Tot nu toe hadden alleen de high-end toestellen zoals de Samsung Galaxy S3 dit. Het was alweer even geleden dat ik een telefoon mocht testen, dus ‘vond ik leuk’!

Uiterlijk

To my surprise, a white device came out of the box! Just a bit more original than black anyway. The device is quite sleek, but actually looks quite like the Samsung devices. The back has a kind of ridges (see also the photos below), which makes the whole feel a bit more convenient. Furthermore, there is a large screen, 4.3 inches and that is just as big as that of the Sony Xperia S that I tested before. The Optimus L7 ( specs here ) is just a bit wider, so you have to have big hands to grip it well. That doesn’t feel nice, and I already have quite big hands. Good to know: there is still a normal SIM card, so no hassle with microsim!

 

Android 4.0

Aan de binnenkant is het allemaal niet zo spannend. Zo op het eerste gezicht leek Android 4.0 weinig te verschillen van eerdere Android-veries. Toch is er wel degelijk onder de motorkap vanalles anders. Zo is het applicatiebeheer net wat overzichtelijker en de instellingen ook. Je kunt nu met een simpel schuifje zaken als bluetooth of wifi aan- en uitzetten. In het applicatiemenu heb je nu een duidelijk overzicht met daarin ‘alle apps’, ‘downloads’ en ‘widgets’. Vooral dat overzicht met widgets vind ik erg praktisch. Zo zie je meteen een voorbeeld van de widget. Wat ook net iets anders is, is de galerij. Delen van foto’s doe je met een knopje direct bovenin. In feite maak je met Android 4.0 meer gebruik van de touch-functies van je toestel en niet meer van menuknoppen.

Beeld

Het scherm van 4,3 inch groot heeft een resolutie van 400×800 pixels. Dat is niet bijzonder hoog en dat zie je terug. Als je goed naar de pictogrammen kijkt zie je duidelijk pixeltjes zitten. Uiteindelijk merk je daar niet veel van in de praktijk, maar als je het eenmaal weet, is het toch lastig negeren. Het scherm is wel heel helder, en dat is bij foto’s kijken een voordeel, en natuurlijk ook als je buiten in de zon loopt.

Camera

Over de camera kan ik eigelijk vrij kort zijn: die is best slecht. Hij maakt foto’s van maximaal 5 megapixels, maar maakt alleen goede foto’s in echt helder daglicht. Bij bewolking en bij lampenlicht kun je de ruis goed zien. De flitser maakt het ook niet beter. Kortom: voor de camera moet je hem niet kopen, maar als je af en toe een foto wilt maken of filmpje wilt schieten, bij daglicht, dan kan dat in elk geval wel.

LG’s eigen schil

Je kunt Android als fabrikant aanpassen naar je eigen stijl. Sommige fabrikanten, sterker nog, de meeste, doen dat door een soort eigen schil eroverheen te leggen. Zo heeft HTC Sense en Samsung Touchwiz. Hoe het bij LG heet weet ik eigenlijk niet, maar ook LG heeft er een eigen ‘laagje’ overheen gebouwd. Dit zorgt ervoor dat alles er heel fris uitziet. Toch is het minder handig dan je zou denken. Hoewel bepaalde functies echt tof zijn, zoals het vanuit lock-screen openen van apps die je vaak gebruikt, maakt het de boel ook trager dan je zou willen. Er zit een 1Ghz-processor in, maar ik heb meer dan eens gemerkt dat applicaties traag opstarten, of dat de galerij heel langzaam is. En dat heb ik eerder op toestellen van andere fabrikanten met zo’n ‘laagje’ ook gemerkt. Als het toestel deze merkbare vertraging niet had gehad, was het echt een toptoestel.

 

NFC

In de Optimus L7 zit ondersteuning voor NFC (Near Field Communication). Waar dat nu nog voornamelijk voor wordt gebruikt is het wisselen van audioprofielen bijvoorbeeld, maar in de toekomst (op zich kan dat al) zou je kunnen betalen via NFC. Zo ver is het echter nog niet. Bij de telefoon krijg je een tag, in mijn geval een tag voor in de auto. In de telefoon zit een standaard profiel hiervoor. Op het moment dat je telefoon de tag op hele korte afstand heeft, verandert je audioprofiel, gaat bluetooth aan, start Google Navigatie etcetera. Dit profiel kun je aanpassen. De tags van LG hebben allemaal een vaste functie. Je kunt wel besluiten dat je de tag voor in de auto ergens anders gebruikt, maar dat staat raar. Volgens een woordvoerder van LG wordt er echter nog gewerkt aan iets flexibeler te adresseren tags, zodat je ze bijvoorbeeld zelf een naam kunt geven.

 

Conclusie

De LG Optimus L7 is een mooi toestel om te zien. Echter, ik vind hem wat breed, zelfs voor grote handen. Verder kun je de pixels door de lage resolutie bijna tellen, is de camera niet erg goed en maakt de eigen interface van LG het toestel onnodig traag. Maar, en nu komt het, je koopt het toestel voor een adviesprijs van 299 euro. Dus in de praktijk is deze nog goedkoper dan dat en dit is echt een hele goede prijs voor dit toestel. Je krijgt veel functies, waaronder NFC, het werkt in principe prima verder en het ziet er nog goed uit ook. Prima middenklasse model dit.

Pluspunten

  • Groot scherm
  • NFC
  • Mooie interface
  • Mooi uiterlijk
  • Prima prijs!

Minpunten

  • Lage resolutie
  • Iets te breed toestel
  • Vertraging in het systeem
  • NFC-tags te specifiek

De LG Optimus L7 is onder andere te koop bij Bol.com (zwart / wit), Coolblue (zwart / wit) en Centralpoint (zwart / wit.

Related Posts