Review: iRobot Roomba 880 robotstofzuiger 1

Review: iRobot Roomba 880 robotstofzuiger

Nooit meer stofzuigen, dat zou toch ideaal zijn. En als je geen geld hebt voor een werkster is een robotstofzuiger een te overwegen alternatief. De Roomba 880 van iRobot is het topmodel uit de serie robotstofzuigers. Voor IntoGadgets testte ik deze robotstofzuiger in een huis met 2 kinderen (met bijbehorend kruimelwerk en speeltuinzand) en 3 katten in de rui.

Roomba 880 Soft Touch Bumper 2

Geen omkijken naar het stofzuigen

De Roomba 880 heeft een aantal functies die ervoor zorgen dat hij eenvoudig in gebruik is. Ten eerste kun je een schema instellen op welke dagen van de week en hoe laat hij moet gaan stofzuigen. Ik plande het zo in dat de Roomba doordeweeks om 10 uur aan de slag ging, als er niemand in huis was.
Om te zorgen dat de Roomba een deel van de kamer overslaat (bijvoorbeeld waar de Lego van de kinderen ligt, of het kattenvoer staat) gebruik je de Virtual Wall Lighthouses. De Virtual Wall zorgt ervoor dat de Roomba een signaal krijgt dat hij ergens niet mag komen. De Lighthouse-functie daarentegen zorgt ervoor dat de Roomba eerst de ene kamer doet en daarna naar de volgende wordt begeleid. Persoonlijk heb ik die niet gebruikt en liet de Roomba zelf zijn weg zoeken.

Stel dat je kinderen een beschuitje met hagelslag zitten te eten, terwijl de ene aan het kleien is en de ander met de strijkkralen speelt en de Roomba heeft net zijn ronde gedaan. Dan biedt de functie ‘Spot’ uitkomst. Zet de Roomba onder de eettafel, activeer de functie ‘Spot’ en de Roomba zuigt in steeds wijdere cirkels tot het vuil verdwenen is. Als hij klaar is, stopt hij vanzelf. Je kunt hem zelf terugbrengen naar de Home Base of je drukt op ‘Dock’ en hij vindt zelf zijn weg terug.

Tot slot zit er ook een afstandsbediening bij om de Roomba aan en uit te zetten en te besturen. Dat laatste vond mijn zoon erg leuk, maar zelf pakte ik de Roomba eerder op om deze te verplaatsen.

Onderstaande video geeft een goed beeld van de werking van de Roomba 880, van het moment dat hij volgens schema van start gaat en na afloop zijn Home Base weer opzoekt. Dat laatste doet hij overigens ook als zijn accu leeg raakt.

De techniek in de Roomba 880

De Roomba 880 is uitgerust met het Aeroforce-reinigingssysteem waarbij 2 rubberen borstels en zuigkracht zorgen voor het verwijderen van het vuil. Daarnaast is er een extern roterende borstel die in hoekjes en onder lage randjes het vuil naar de zuigmond werkt. En dat werkt prima.
Om te voorkomen dat de robotstofzuiger overal hard tegenaan stoot is hij voorzien van meerdere sensoren die de omgeving aftasten. Als de Roomba een object benadert, mindert hij snelheid en tast hij met de Soft Touch bumper het object af. Daarnaast is de Roomba voorzien van sensoren voor het detecteren van extra vuile plekken en is er een indicator voor een volle afvalbak.

De Roomba is voorzien van een afgedichte opvangbak met HEPA-filter. Deze bak is niet al te groot, dus even leegkloppen na iedere zuigbeurt is het devies, zeker met harige huisdieren. Knullig vind ik dat de Roomba wordt geleverd met een Amerikaanse aansluiting met drievoudige verloopstekker. Dat past niet altijd even lekker in het stopcontact.

EDIT: Het verloopstekkertje blijkt alleen een probleem met dit testexemplaar. Koop je hem nieuw in de winkel, dan krijg je er gewoon netjes een Europese stekker bij, zo meldde de dame van het PR-bureau van iRobot. Niks aan de hand dus!

 

Roomba 880 LighthouseiRobot-Roomba-880-onderkant Roomba 880 stekker

De oude stofzuiger bij het grofvuil?

Vervangt de Roomba 880 een gewone stofzuiger? Nee, dat niet. Dat pretendeert de Roomba overigens ook niet. Als je, net als ik, katten en kinderen hebt, dan zal je zo af en toe de gewone stofzuiger moeten pakken om stoelen en trap te zuigen. Daarnaast is de Roomba 880 minder krachtig dan een stofzuiger. Op vlakke vloeren als parket, steen en kortharig tapijt is dat geen probleem. In mijn huis ligt een eikenvloer met een flinke groef tussen de planken. De Roomba is niet krachtig genoeg om vuil uit de groef te zuigen.

Een aandachtspunt is dat je je kamer robot-klaar moet maken. De eerder genoemde Virtual Walls moeten strategisch geplaatst zijn, eventueel stoelen op de tafel en losse objecten die makkelijk vallen of bewegen moeten veilig gesteld worden. Ik kwam een keer thuis en toen lag er een opklaptafeltje op de Roomba, deze had hij omgereden…

Koopadvies

Mijn conclusie na de testweken: De Roomba 880 is net als een afwasmachine. Hij maakt het huishoudelijke werk een stuk eenvoudiger, hij bespaart tijd, maar het ontslaat je er niet van om af en toe zelf de handen uit de mouwen te steken. Persoonlijk vind ik deze stofzuiger een aanwinst. Lastig bereikbare plekken waar stof en vuil zich ophopen, worden door deze stofzuiger goed schoon gehouden en je hoeft niet steeds naar de kruimeldief te grijpen als de kids een beschuitje hebben gegeten.

De Roomba-serie is al verkrijgbaar vanaf € 299. Lees ook onze review van de iRobot Roomba 851. Het topmodel, de Roomba 880, heeft een adviesprijs van € 749. De Roomba’s koop je bij onder meer bij iRobot Roomba 880 of bij Coolblue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Review: Nuon E-manager 9
Lees meer

Review: Nuon E-manager

Early in the year I was asked if I wanted to try the Nuon E manager. This allows…