Review: HTC One

Een nieuwe telefoon is altijd een feestje. Er kan altijd weer meer dan de vorige keer, maar je weet ook dat je er in principe lang mee moet doen. Zelf wil ik altijd een telefoon die bij de beste van dat moment hoort. Ik ben fan van Android en heb getwijfeld tussen verschillende “vlaggenschepen”: Nexus 4, de Sony Xperia Z, de Samsung Galaxy S4 en de HTC One. Ik heb gekozen voor de HTC One en heb er geen moment spijt van gehad.

De HTC One is bij de lancering erg goed ontvangen en zou HTC uit haar dip trekken. Dit bleek echter helaas van korte duur, maar aan het toestel zelf ligt het niet.

Waarom een HTC One?

Waarom heb ik gekozen voor de HTC One? Ten eerste wilde ik een nieuwe, snelle, vlaggenschip Android-telefoon (een van de snelle jongens van dat moment, met de beste specs). De Samsung Galaxy S4 viel af, omdat ik hem te plasticy vindt. Ook vind ik de Samsung TouchWiz UI niet heel prettig. Eerder had ik wel een S2, daar heb ik snel een custom ROM geïnstalleerd om van TouchWiz af te zijn. De Nexus 4 was mijn vorige telefoon. Deze was ontzettend kwetsbaar, volledig van glas, voortdurend kleine kraakjes. Je durfde hem haast niet zomaar op tafel neer te leggen. Binnen 2 maanden is dat toestel ook in scherven gevallen. De Sony Xperia Z heeft een scherm dat tegenvalt als je ‘m van opzij bekijkt, daarnaast is dit toestel minder snel en redelijk hoekig, wat minder prettig vast houdt. De HTC One ligt lekker in de hand, voelt superrobuust aan en heeft een fantastisch 1080p Full-HD scherm.

HTC-One-Black

Mijn ervaringen tot nu toe

Mijn HTC One heb ik nu anderhalve maand. Ten eerste, dit is een briljante telefoon, hij is snel, reageert snappy en de accu gaat gewoon een dag mee met zwaar gebruik. Mijn uitvoering is van mat-zwart geanodiseerd aluminium, wat hem erg stijlvol en slijtvast maakt. Tot nu toe heb ik geen gebruikssporen of krasjes op de telefoon, terwijl ik geen hoesje gebruik. Van collega’s begreep ik overigens dat eerdere HTC’s een soort zwarte coating hadden bij zwarte toestellen, die wel langzaam sleet, dat lijkt hier tot dusver niet het geval te zijn.

Nadelen?

Er is wel een aantal punten te noemen die als nadeel kunnen worden gezien. Ten eerste is de accu niet vervangbaar, kan het toestel niet draadloos (met Qi) worden opgeladen en kan het geheugenkaartje niet vervangen worden. Daarnaast is het het duurste Android-toestel van dit moment en kan hij erg warm worden (zwart metaal, zomer, je weet wel 🙂 ).

Software

De HTC wordt geleverd met HTC Sense versie 5. Dat is een softwarelaag over Android heen, waarmee HTC het toestel van een eigen look-and-feel voorziet. Op zich prima, maar dit is niet mijn smaak. Sommige opties zitten verstopt op onlogische plaatsen, het menu is niet zo snel als zou kunnen en het homescherm is voorzien van een niet uit te schakelen “Blinkfeed”. Dat is een toevoeging waarmee je gemakkelijk nieuws, social updates, etc. kunt volgen. Ik houd dat soort functies liever bij daarvoor bedoelde apps. Gelukkig kun je met Android ook je eigen launcher installeren. Ik maak nu gebruik van Nova Launcher, deze is sneller dan Sense en lijkt meer op de “echte Android” (Vanilla).

Camera

HTC heeft bij de camera iets bijzonders gedaan, namelijk aandacht geschonken aan de kwaliteit van de foto’s in plaats van het aantal pixels. De HTC One beschikt over een 4MP camera, maar wel een die heel lichtgevoelig is (F 2.0) en gebruik maakt van optical image stabilization. Zo kun je ook in donkere omstandigheden nog goede foto’s maken.

De camera is supersnel en er zitten veel mogelijkheden op. Je kunt “Zoe’s” maken, dat zijn korte clipjes van 3 seconden, waarbij je het beste frame kunt bewaren als foto. Ook kun je bij een groep zorgen dat iedereen lacht, door het juiste frame per persoon (!) te kiezen, objecten te verwijderen of gezichten nog even aan te passen.

Je kunt video’s maken en tegelijkertijd foto’s maken. Je kunt HDR video maken, of slow motion video’s. Er zitten veel bewerkingsopties op, waarbij de mooiste misschien nog wel “Video Highlights” is. Als je foto’s en video’s maakt dan maakt je telefoon zelf een videootje met een samenvatting van wat je gedaan hebt. Dit gaat best wel goed en levert leuke resultaten op.

HTC-One-Camera HTC-One-Beats-Audio

Geluid

“Beats Audio by Dr. Dre”. Ik dacht dat het een marketing-iets was, maar het werkt wel echt. Er zitten speakers aan de voorkant, zodat het geluid gaat naar waar jij zit te kijken (best wel logisch eigenlijk). Daarnaast zorgt de Beats Audio equalizer voor relatief (voor wat mogelijk is op een telefoon) briljant geluid. Ik verbaas me nu nog steeds wel eens als ik een videootje aan zet van het geluid dat op mij afkomt.

Rooten?

Is rooten nodig? Sommige Android-fans willen hun telefoon rooten om ze bv. van custom roms te voorzien. Het voordeel kan zijn dat je eerder over de laatste Android-versie beschikt of van door de fabrikant geïnstalleerde software af kunt zijn. Met de HTC One heb ik de behoefte om te rooten nog niet gehad, wel heb ik een custom launcher geïnstalleerd. Er is overigens wel een HTC Vanilla ROM, waarmee je de “echte Android” op je telefoon kunt zetten.

Conclusie

Na naderhalve maand ben ik nog steeds onwijs blij met mijn HTC One. Hij is bliksemsnel en werkt zoals hij moet werken. Features als Zoe zijn leuk, maar gebruik ik in de praktijk niet heel veel. Wel word ik soms verrast door een video-highlight die voor me klaar staat. Als ik nu een nieuwe telefoon zou uitzoeken, zou ik zeker weer de HTC One nemen en dan vooral voor de looks, de snelheid, het scherm en de speakers.

Pluspunten

  • Camera, doet het goed in het donker
  • Prachtig scherm
  • Zeer goed geluid
  • Premium feel door mat-zwarte metalen afwerking.
  • Snel!

Minpunten

  • Camera, is maar 4MP
  • Accu kan niet vervangen worden en geen geheugenuitbreiding mogelijk
  • Opladen is niet mogelijk via Qi (draadloos)
  • Kan erg heet worden
  • De prijs
Related Posts
Lees meer

WIN: 2x iTuneskaart met 25 euro tegoed

Liedjes kopen op iTunes kost geld, en je moet met je creditcard betalen. Door via iTuneskaart.nl een kaart te kopen, hoeft dat niet meer met je creditcard. Sinterklaas verloot 2x een iTunes Gift Card van 25 euro. Kijk hoe je kans maakt!