fbpx
Bordspel:
Erik
Price:
€ 39,-

Reviewed by:
Rating:
5
On 8 december 2017
Last modified:30 oktober 2018

Summary:

Captains of the Golden Age is een bordspel van Nederlandse makelij, zónder geluk maar juist volledig gebaseerd op strategie. Of we dat willen proberen? Hell yeah!

De naam zegt het al, dit spel speelt zich af in de gouden eeuw. Een tijd waarin handel en oorlog hand in hand gingen. Het doel van het spel is simpel: op een van de vier eilanden kan je grondstoffen inladen (hout, doek, koper of rum). Deze grondstoffen kan je gebruiken om je schip op te waarderen. Je kunt ze echter ook ruilen voor peper die je vervolgens weer kunt ruilen voor een aandeel. Wie het eerst vier aandelen heeft verzameld wint het spel. Klinkt simpel en dat is het in de basis ook.

Captains of the Golden Age

Je kunt naast het opwaarderen van je schip en het handelen in goederen ook je tegenstander aanvallen. Dit kan op twee manieren. Je kunt het schip enteren en de lading stelen, of je schiet het schip kapot en vist eventuele verloren lading uit de zee.

0% geluk

Andere spellen gebruiken vaak een dobbelsteen of een stapel kaarten om een bepaalde mate van toeval en dus geluk toe te voegen. Captains of the Golden Age niet. In plaats daarvan is het spel heel eerlijk. Als je beter speelt dan je tegenstander win je.

Het klinkt als een kleine wijziging, maar in de praktijk blijk het ontbreken van een dobbelsteen best wat gevolgen te hebben. Waar je in andere spellen meer op het spel leunt om de balans tussen spelers te nivelleren moet je dat nu zelf doen. Zo ging het eerste spel er vrij zachtzinnig aan toe. Een paar goederen verzamelen, het schip upgraden en wat aandelen scoren. Simpel.

Captains of the Golden Age bordspelDat veranderde in het tweede en vooral derde potje. Toen duidelijk was dat we echt op onszelf waren aangewezen ging het los. Aanvallen en het schip van de tegenstander kapot schieten, de lading stelen of op slinkse wijze proberen de piraat in te zetten. In dit spel moet je het echt zelf doen.

Interactie

Het gevolg hiervan is dat het spel veel meer open laat. Er zijn talloze tactieken die allemaal kunnen werken en je hebt veel meer interactie met je medespelers. Dit zorgt voor bijzondere situaties. Je moet continue op je medespelers letten. Wat is hun strategie? Waar varen ze heen en wat is hun lading? Wie ligt er voor en moeten we misschien samenwerken om zijn of haar peper te pakken?

Het effect is dat je echt met elkaar bezig bent. Een aanval waarbij je peper kwijtraakt is een harde klap waar een andere speler 100% voor verantwoordelijk is, zonder verzachtende omstandigheden als een dobbelsteen of een ongelukkige hand. Dit zorgt voor een hele andere dynamiek tijdens het spelen.

We speelden Captains of the Golden Age met twee en drie spelers. Met drie spelers heb je meer interactie met je andere spelers en is het spel echt leuker.

Conclusie

Waar je normaal gesproken tegen het spel én je tegenstander speelt is Captains of the Golden Age een blank canvas waar de spelers kleur aan geven.

Dit spel spelen met een vriend die niet tegen zijn verlies kan? Geen aanrader. Heb je echter wat meer sportieve vrienden dan is dit een geniaal spel. Iedereen vaart letterlijk zijn eigen koers, maar botsen hoort bij het spel en geeft een extra laag die andere spellen niet hebben.

Captains of the Golden Age is onder andere te koop bij Bol.com.