Review: 6 redenen waarom je de Samsung GALAXY Tab S moet kopen

Of ik mee wilde: een boottochtje over de Amsterdamse grachten ter ere van de introductie van de Samsung GALAXY Tab S. Natuurlijk, waarom niet. Zo gezegd, zo een middag vrij geregeld en ik met een glimmende tablet in mijn handen de grachten op. Zo werkt dat tegenwoordig. Op verschillende locaties in Amsterdam werd ons gevraagd iets te doen met de Tab S, zodat we de mooie, geweldige, prachtige, innovatieve features van dit apparaat konden ontdekken. Het was heel gezellig.

Maar de hamvraag is natuurlijk: bevalt ie nog steeds als je hem eenmaal thuis hebt liggen en alles ingesteld hebt? Kort antwoord: ja, maar…Lang antwoord lees je hieronder.

Uiterlijk

De Samsung GALAXY Tab S is een ultraslanke (want slechts 6,6mm), heel strak vormgegeven tablet, in dit geval de 10.5″ versie, in een bronskleurige kleur (we noemen het bewust maar niet bruin, want dat klinkt niet zo sexy). Uiteraard is het ding ook nog in het bekende Samsung-wit verkrijgbaar…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Opvallend is de home-knop die op de lange kant van het scherm in het midden zit, in plaats van op de korte kant, zoals met veel andere tablets vaak het geval is. Dat was voor mij best even wennen! De hele tablet is georiënteerd op het horizontaal vasthouden ervan en dat merk je ook aan de positie van alle knopjes en gaatjes aan de zijkanten van de Tab S en de positie van de webcam/selfiecam. Rechtop is dus helemaal uit de mode. Een beetje apart is wel dat juist de korte kanten dunnere bezels (randen) hebben gekregen. Ik vind dat niet zo fijn als ik de Tab S wil vastpakken. Mijn duimen zijn weliswaar niet heel dik of breed, maar ik merk dat ik toch al snel iets aanraak op het scherm, wat weer zorgt voor verstoring van de gebruikservaring.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Voor de rest lijkt het apparaat mooi in de hele serie nieuwe producten van 2014 te passen, met kenmerkende vorm van de camera achterop, het grid aan de achterkant voor betere grip en de manier waarop de randen en “hoeken” zijn vormgegeven.

Hardware

Ein-de-lijk heeft Samsung weer eens fatsoenlijk scherm in een tablet gestopt. Een prachtig (echt!) amoled-scherm met een resolutie van 2560×1600 pixels, wat weliswaar op dit formaat (10.5 inch) niet enorm veel is, maar alsnog wel behoorlijk. En dat zie je er ook gewoon aan af. Scherp, reageert lekker, ververst goed. Dus wil je een tablet met een tof scherm, tadaa!

De rest is niet spectaculair, maar gewoon heel oke. De processor is snel genoeg, de 3GB aan RAM zorgt ervoor dat alles vlotjes verloopt en dat is dan wel weer prettig. De Touchwiz-skin, die er om bekend staat wat traagheid te veroorzaken, vormt hier geen enkel probleem.

De camera aan de voorkant (8MP) is niet slecht, maar bij wat donkere omstandigheden hoef je hem niet uit je tas te halen. Plus dat het sowieso wat gek staat om met je tablet foto’s te staan maken (ik moet elke dag hard lachen om toeristen die dat wel doen…).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Software

Als je al een Samsung-product in bezit hebt, dan ken je de meeste dingen van Samsung wel. Samsung biedt een aantal standaard apps van zichzelf aan, waar je als Nederlander lang niet altijd iets aan hebt. Maar verder leert ook Samsung de kunst van het handig bundelen en is er nu Samsung Gifts. Zo kun je het één en ander aan services van derden tijdelijk gratis proberen (denk aan Netflix) of krijg je korting op allerlei zaken. Zo word je niet direct met allerlei apps van derden geconfronteerd, maar heb je zelf wat meer controle over waarvan je gebruik wilt maken (weet je nog dat je zo’n 2 jaar geleden overal gratis Dropbox bij kreeg?). Aardig he? Ook ken je de Magazine UX ongetwijfeld, een manier om à la Flipboard nieuws te lezen. Best mooi, maar wel een beetje kermis.

Uiteraard kun je daarnaast gewoon uit de Play Store apps installeren en gebruiken.

Maar waarom moet je hem nou kopen?

1. Omdat je dan handig Netflix op de bank of in bed of in de trein kunt kijken (of NPOgemist, of YouTube)

2. Omdat je niet voor elk wissewasje je laptop open wilt klappen. Met een handige cover met toetsenbordje eraan kun je heel makkelijk e-mails tikken of teksten bewerken

3. Omdat je op deze tablet meerdere accounts kunt aanmaken en dus elk gezinslid zijn eigen omgeving op de Tab S kan creëren

4. Omdat in de Kids Modus zelfs de kinderen veilig op de tablet kunnen zitten en jouw bestanden veilig zijn

5. Omdat je met behulp van de vingerafdrukscanner de tablet kunt beveiligen én kunt betalen (via PayPal)

6. Omdat je graag e-books leest (en dat kan met dit scherm ook in de zon heel prettig!)

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Kids modus…

En wanneer kun je hem beter laten liggen?

1. Als je niet van plan bent veel filmpjes te kijken

2. Als je geen kinderen hebt die een tablet willen om op te spelen of filmpjes op te kijken

3. Als je er foto’s mee wilt maken (want koop daar maar een echte camera voor)

4. Als je e-books lezen sowieso niet prettig vindt

5. Als je e-mails lezen en internetten net zo lief op je pc of laptop doet (bijvoorbeeld omdat die ook altijd aan of in stand-by staan)

6. Als je van het geld dat je ervoor betaalt liever een weekendje weg gaat

7. Als je van plan was het ding voor oma te kopen. Tenzij je de Kids Modus aan zet, is het echt teveel kermis voor dat arme mens.

De Tab S 10.5 komt met alleen Wi-Fi of in een Wi-Fi en 4G-variant met 16 GB intern geheugen (uit te breiden met MicroSD tot 128 GB) voor een verkoopadviesprijs vanaf € 499,-.

[bol_product_links block_id=”bol_551a86fd90b3d_selected-products” products=”9200000028885382,9200000029116354,9200000028885476″ name=”galaxy tab s” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts