Nikon presenteert de Df. Een SLR-camera met retro-look.

De geruchten bleken gedeeltelijk te kloppen. Dinsdag 5 november heeft Nikon de Df officieel aangekondigd. Het blijkt echter geen hybride camera te zijn. Het is een echte SLR (single lens reflex) met een full frame sensor en uitgevoerd in een prachtige retro-look.

Beeldsensor

De sensor heeft het full frame formaat en is gelijk aan de beeld chip in de Nikon D4. De sensor produceert 16 megapixels en door het grote formaat is het mogelijk om te fotograferen met zeer hoge ISO-waarden zonder dat het veel beeldruis oplevert. Full frame betekent dat de sensor de zelfde grootte heeft als een traditionele 35 mm film. Als fotograaf hoef je daarom geen rekening te houden met een cropfactor, een lens van 100 mm is dus echt 100 mm.

ISO-bereik

De Df  is in te stellen op ISO-waarden van 100 tot 12.800 en kan softwarematig nog veel hogere ISO-waarden bereiken. In combinatie met de CMOS full frame beeldchip is fotograferen in zeer donkere omstandigheden mogelijk hoewel je daarvoor natuurlijk ook een lichtsterke lens nodig hebt. Bijvoorbeeld de nieuw ontworpen AF-S 50mm f 1.8 g met dezelfde retrolook als de camera.

LCD-scherm, sluiter en autofocussysteem

De Df beschikt over een AF-systeem waarmee op maar liefst 39 verschillende punten wordt scherp gesteld. De sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/4000 seconde en kan maximaal 5,5 beelden per seconde schieten. Het LCD-scherm is 3,2 inch groot en heeft 921.000 beeldpunten. Hierop is fotograferen met live view mogelijk zoals we dat ook van compactcamera’s en smartphones kennen. Vanzelfsprekend is er een optische zoeker aanwezig. Deze heeft 100% beelddekking.

Nikon-Df-02-300x300

De body

De body heeft een magnesium legering aan de boven en onderkant. Alle openingen zijn goed afgedicht en dat maakt dat deze camera tot het topsegment behoort. Stof en vuil hebben weinig kans. Volgens Nikon is hij daarin net zo goed is als de semiprofessionele Nikon 800 D SLR. De grote mechanische draaiknoppen boven op de body versterken het gevoel van degelijkheid.

Schoonheidsprijs

Hoewel dat natuurlijk heel persoonlijk is ben ik van mening dat deze camera er fantastisch uitziet. De retro-look gecombineerd met de grote mechanische knoppen en verkrijgbaar in de kleuren zwart of zilver met zwarte accenten zorgen er voor dat deze camera het verschil maakt vergeleken met alle andere SLR-camera’s en de betere compactcamera’s.

tech-nikon-df-camera-3

Geen videomogelijkheden!

Heel opvallend is dat er met de Df niet gefilmd kan worden. Dat heeft te maken met het feit dat de Df is ontworpen voor pure fotografie, aldus Nikon zelf.  Verder is de accu is van een lagere capaciteit om het gewicht beperkt te houden. Voor video is een sterke accu wenselijk.

Prijs en beschikbaarheid

Verwachting is dat de Df vanaf 28 november verkrijgbaar is. De adviesprijs in een kit met de AF-S 50mm f 1.8 g ligt op €3.059,-. Maar er zijn al prijzen gespot van rond de € 2.800,-

Zoals ik al eerder schreef mijn oude D70 is aan vervanging toe en deze Df zou zeker een prachtige opvolger zijn. Maar de relatief hoge prijs in het (semi) professionele segment en het ontbreken van video-opties doen mij toch naar een ander model uitkijken. Dat de Df met zijn schitterende retro-look de schoonheidsprijs wint doet daar niets aan af.

Nikon-Df-front

Related Posts
Lees meer

Zin en onzin op CES Unveiled

Tijdens CES Unveiled kun je al diverse productdemonstraties zien voordat de beurs begint. Nu is CES weliswaar klaar, maar Rob verzamelde nog wat video's van fabrikanten die ook best wat leuke dingen hadden, al voordat het allemaal begon. Kijk even mee!
Lees meer

Sony Playstation 5

De geruchtenmolen draait op volle toeren, maar nu is het eindelijk bevestigd door Sony zelf. De Playstation 5…