fbpx

Ze vliegen je om de oren, nieuwe bordspellen. Toch zitten hier zeker een paar pareltjes tussen. Een daarvan is Chartered: The Golden Age, een nieuw spel van Nederlandse makelij. Vanaf vandaag is via Kickstarter het spel aan te schaffen.

Chartered: The Golden Age is ontwikkeld door twee Nederlandse vrienden en is niet té ingewikkeld gemaakt. De makers hebben fun en strategie geprobeerd te combineren tot een spel dat makkelijk te leren is, maar wel uitdagend blijft. Als we Nox (zie de video hieronder) mogen geloven is dat behoorlijk goed gelukt.

Het spel draait om de Amsterdamse handel in de gouden eeuw. Een tijd waarin de Nederlandse economie met dank aan de VOC en later ook de West-Indische Compagnie als een speer draaide. Amsterdam en de grachtengordel in het bijzonder was hierbij een zeer belangrijke handelsplaats.

De grachten op het speelbord voorzie je gaandeweg het spel van steeds grotere en hogere pakhuizen. Elk pakhuis is een bedrijf, waarbij elk bedrijf 1 specifiek soort grondstof verhandelt. Hoe groter het pakhuis, hoe meer waarde een bedrijf heeft.

Je kunt bedrijven overnemen, investeren en natuurlijk winst maken. Het spel is een mix van fun en tactiek, wat je snel door hebt maar wel uitdagend is. In een uur tot negentig minuten heb je Amsterdam vol gebouwd en kom je tot de eind afrekening. Wie heeft de beste keuzes gemaakt? Welk bedrijf is het hardst gegroeid? Wie heeft het meest verdiend? Uiteindelijk wint de koopman met het meeste geld.

Je kunt Chartered: The Golden Age vinden bij de uitgever JollyDutch.