fbpx

De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus; ze schelen slechts één teken van elkaar, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Om mede-iPhonefans te helpen met kiezen vergelijk ik in mijn blog twee modellen op hun belangrijkste verschillen: afmetingen, scherm, camera en batterijduur. En, uiteraard, de prijs.

Het scherm: smaken verschillen

Hou je van ruim en overzichtelijk, óf heb je liever een telefoon die prettig in de hand ligt? Met deze twee modellen biedt iPhone voor ieder wat wils: de 8 heeft een schermdiagonaal van 4.7 inch, die van de 8 plus telt maar liefst 5.5 inch. Tegenover het handzamere formaat van de 8 staat wel de hogere resolutie van de Plus: die van de 8 plus bedraagt namelijk 1920×1080 pixels (401 ppi), terwijl die van de 8 “slechts” 1334×750 pixels (326 ppi) is.

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus
Foto: MobileSyrup

Formaat en gewicht: de 8 plus is de grotere broer

Beide telefoons verschillen in afmeting. Zo heb je met de iPhone 8 een telefoon van 138.4×67.3×7.3 mm in de hand, tegenover de 158.4×78.1×7.5 mm van de 8 Plus. Het forsere formaat van de plus zorgt voor extra gewicht: met 202 gram is deze 54 gram (!) zwaarder dan de 8.

De camera: de plus gooit hoge ogen

Beide modellen hebben een hele goede camera, maar die van de 8 Plus kent z’n gelijke niet. Voor wie graag fotografeert (en twijfelt tussen beide modellen) zou dit dan ook een doorslaggevende factor kunnen zijn.  De 8 heeft een camera met tot 5x digitale zoom (zeer zeker niet slecht). De 8 Plus heeft daarentegen een dubbele camera met optische en tot 10x digitale zoom. Z’n groothoek- en telelens worden met elkaar gecombineerd. Door de portretbelichtingsfunctie en de mogelijkheid om te spelen met diepte kun je met het Plus-model de mooiste portretfoto’s maken.

Batterij en prestaties

Beide toestellen hebben dezelfde processor en zijn daarom aan elkaar gewaagd in gebruikssnelheid.  Op de seconde nauwkeurig schakelt de 8 Plus wel net iets sneller tussen verschillende apps. Met betrekking tot de batterijduur lopen de verschillen eigenlijk vooral op wanneer je graag muziek afspeelt. Een volledig opgeladen iPhone 8 leent zich voor 12 uur internetten, 13 uur videokijken en 40 uur muziek afspelen -bij het Plus-model is dat 13, 14 en 60 uur.

Het prijskaartje

Ondanks enkele grote verschillen zijn beide modellen in hun prijs verassend aan elkaar gewaagd; Apple’s adviesprijs voor een standaard iPhone 8 (met 256 GB geheugen) is 979 euro, voor de 8 Plus (ook 256 GB) bedraagt deze 1089 euro. Een 100 euro die goed besteed is!

Heb je een breder budget en ben je niet onder de indruk van de 8 Plus? Ga dan een treetje hoger met de iPhone x.