iPad Mini Retina, must-have of overbodig?

Sinds oktober 2013 is de iPad Mini Retina op de markt. Vanaf het moment dat Apple’s compacte tablet verkrijgbaar is, is zo’n beetje het halve web er al over volgeschreven. Die storm aan reviews is inmiddels wel geluwd en daarom maken we na een paar maanden gebruik de balans op. Mag je de iPad Mini Retina echt niet missen?

De belangrijkste kenmerken

Het vorige model iPad Mini was een beetje een achtergesteld broertje van de grote iPad. Die achterstand haalt de iPad Mini Retina ruimschoots in dankzij het retinascherm en de A7-processor. De iPad Mini Retina is verkrijgbaar met 16 GB, 32, GB, 64 GB en zelfs 128 GB geheugen. En net zoals bij zijn voorganger is er zowel een Wifi-versie als eentje met Wifi en mobiel internet (4G).

Nagenoeg dezelfde buitenkant

Aan de buitenkant is de iPad Mini Retina niets veranderd ten opzichte van het vorige model. Alhoewel, schijn bedriegt. Het nieuwe model is iets dikker en zwaarder, al zijn de verschillen minimaal. Om precies te zijn is de iPad Mini Retina een verwaarloosbare 0,3 millimeter dikker. De wifi-versie (331 gram) en de iPad Mini Retina met wifi en mobiel internet (341 gram) zijn respectievelijk 23 en 29 gram zwaarder dan hun voorgangers. Beide modellen zijn leverbaar in spacegrijs en wit.

Is de iPad Mini Retina een must-have?

iPad Mini Retina onder de motorkap

Het Retinascherm

De belangrijkste nieuwe feature is natuurlijk het haarscherpe Retinascherm. De iPad Mini Retina heeft 4 keer zoveel pixels als het vorige model iPad Mini. Het 7,9 inch beeldscherm heeft met 326 pixels per inch zelfs een hogere pixeldichtheid dan de iPad Air.

De A7-processor

De iPhone 5s, de iPad Air en de iPad Mini Retina hebben een belangrijke overeenkomst. Ze zijn alle 3 uitgerust met Apple’s nieuwste A7-processor. De prestaties van de geavanceerde CPU zijn van bijzonder hoog niveau. Uit benchmarks blijkt dat de iPad Mini Retina bijzonder goed presteert. Afgezien van zijn afmetingen is er nauwelijks verschil met de iPad Air.

Batterijduur

De accu van de iPad Mini Retina mag niet onvermeld blijven. Opladen duurt eventjes, maar dan gaat hij met gemak ruim 10 tot 11 uur mee.

5 megapixel camera

Aan de camera is niets veranderd. De iPad Mini Retina heeft een 5-megapixel camera met dezelfde softwarematige functies (autofocus, gezichtsdetectie en HDR) als zijn voorganger. Niets nieuws onder de zon, maar gewoon een goed functionerende camera die prima foto’s maakt.

Software

iOS7, de laatste versie van Apple’s besturingssysteem voor iOS devices, draait als een trein op de iPad Mini Retina. Niet verwonderlijk natuurlijk, maar goed om te weten. Dat geldt ook voor apps die net wat meer rekenkracht vereisen. De iPad Mini Retina lijkt nergens moeite mee te hebben. Boeken lezen, films kijken of gewoon browsen, alles gaat even snel en vloeiend. Ook games spelen is genieten. Dankzij het Retinascherm zien ook de snelste games er superstrak uit.

Prijzen

De prijzen voor de iPad Mini Retina met wifi zijn als volgt:

  • 16 GB: €389,-
  • 32 GB: €479,-
  • 64 GB: €569,-
  • 128 GB: €659,-

Die van de iPad Mini Retina met wifi en 4G liggen iets hoger:

  • 16 GB: €509,-
  • 32 GB: €599,-
  • 64 GB: €689,-
  • 128 GB: €779,-

De iPad Mini Retina in de praktijk

Het belangrijkste is natuurlijk: hoe bevalt die iPad Mini Retina nou in de praktijk? Voor mij staat het als een paal boven water, de iPad Mini Retina is fijner dan “zo’n grote”. Ik wil geen andere meer. Dankzij zijn compacte afmetingen neem ik hem vaker mee en gebruik ik hem veel intensiever.

Het Retinascherm is haarscherp, maar dat kende ik al van mijn iPhone en MacBook Pro Retina. Pixels zijn met het blote oog niet zichtbaar en ook qua kleuren is het scherm prachtig.

De snelle processor went snel, heel snel. Dat merk ik eigenlijk alleen aan mijn oude iPad 2, want die lijkt nu tergend langzaam. Dit klinkt waarschijnlijk heel herkenbaar voor iedereen die al eens een iOS device vervangen heeft door een nieuwer model. De snelle A7-processor presteert meer dan voldoende voor alle toepassingen die je kunt bedenken. Hoewel deze iPad op zich natuurlijk niet het meest innovatieve product is, heeft Apple de lat wat prestaties betreft weer een stukje hoger gelegd.

Dat de camera onveranderd is, stoort me allerminst. Ik gebruik de camera van de iPad Mini Retina weinig. Is het een gemiste kans dat er in de iPhone 5s wel een betere camera is geplaatst? Ik weet niet, ze maken allebei mooie kiekjes, maar voor echte foto’s pak ik toch eerder een fototoestel. De camera is wat mij betreft dus absoluut geen reden om de iPad Mini Retina te laten liggen.

Zoek je een betrouwbare, krachtige en handzame tablet of wil je een fraai ontworpen en compact reismaatje voor onderweg? In beide gevallen gaat de iPad Mini Retina je perfect van dienst zijn.

Related Posts