Review: Huawei Ascend Mate 1

Review: Huawei Ascend Mate

Het gat tussen een mobiele telefoon en een tablet wordt steeds kleiner. De telefoon groeit en de tablet krimpt. Maar eigenlijk hoef je nu al geen keuze meer te maken. Je kiest voor de Phablet.

HuaweiAscendMate2

Met dit verschrikkelijke woord wordt verwezen naar de gigantische telefoons die qua grootte bijna niet onderdoen voor een tablet. De telefoons die het stretch-vermogen van je broekzak op de proef stellen. Ik ben al een tijdje aan het kijken of zo’n ding ook iets voor mij zou zijn. Ik heb een iPad die ik net wat te groot vind en een iPhone die ik net wat te klein vind. Toen de Huawei Ascend Mate op mijn pad kwam leek het dan ook op de perfecte compromis tussen beide. Geen iOS, maar dat maakt niet uit. Android doet tegenwoordig niet meer onder.

Wennen

Natuurlijk moest ik wel even flink wennen aan de Mate. Man, wat is dat ding eigenlijk groot. Met een scherm van 6,1 inch vraagt ‘ie om flink wat ruimte en ik was dan ook blij dat de gigant bijna helemaal in mijn broekzak paste. Ook is het een telefoon die je eigenlijk nooit met één hand aanstuurt, zoals je dat wel met een kleiner model doet. Niet zozeer omdat het niet kan, want dat kan wel. Huawei heeft allerlei software-tweaks in het OS gepropt om dit mogelijk te maken, maar meer omdat het niet goed voelt. Het voelt veel fijner om met één hand de Mate stevig vast te houden en met de andere het scherm aan te raken. Niet alleen heb je dan wat meer zekerheid dat de telefoon niet uit je hand klettert, ook kan je in een keer het hele scherm bedienen in plaats van net aan 75%. Een puntje bij het aanraken is wel dat de telefoon soms ietwat slecht reageert. Of dit aan het scherm of aan de software ligt is mij niet helemaal duidelijk, maar het is iets wat af en toe een beetje frustrerend kan zijn.

HuaweiAscendMate3

Overigens heeft Huawei ervoor gekozen niet de standaard Android-interface in takt te laten. Altijd jammer als een fabrikant hiervoor kiest, want meestal gaat het er niet op vooruit. Maar goed, Huawei heeft gekozen voor de Emotion UI. Dat wil zoveel zeggen als geen hoofdmenu meer met al je apps op alfabetische volgorde, maar alle apps verdeeld over meerdere startschermen. Eigenlijk een verkapte iOS-skin met wat extra functionaliteiten van Android. Persoonlijk vind ik het heerlijk werken, maar dat komt misschien omdat ik erg gewend ben aan iOS.

Het grote scherm van de Mate heeft een resolutie van 1280×720. Dat wil dus zeggen dat je films in HD kunt afspelen op de Mate. Geen Full HD, maar ik vraag me af of je het verschil zult zien op zo’n klein scherm. Zeker als je bedenkt dat je het verschil tussen 720p en 1080p op een TV ook pas vanaf 32 inch duidelijk kunt gaan zien. Maar hoe meer pixels, hoe scherper het beeld en dat is een puntje. Een klein puntje want zoals ik al vertelde, merk je er weinig van. Het blijft een mooi scherm om mee te werken. Daarnaast heeft de Mate een 8MP camera aan de achterkant die overdag prima foto’s weet te maken. Wanneer er schemering in het spel komt is dat helaas al snel aan het verminderen.

HuaweiAscendMate4

Gigantisch

Maar het meest geweldige aan deze telefoon is toch wel de gigantische accu. Achter het 6,1 inch scherm zit een lading stroom (4050mAh) die ervoor zorgt dat je niet aan het einde van elke dag je telefoon aan het infuus hoeft te hangen. Bij normaal gebruik deed ik er zeker anderhalve tot twee dagen mee. Dat gaat natuurlijk onderuit wanneer ik ga gamen, dat is logisch. Overigens is gamen op deze telefoon niet echt een aanrader. De processor in deze phone houdt niet erg van zware grafische opdrachten en zal dat laten merken wanneer je een 3D-game wilt spelen.

HuaweiAscendMate5

Conclusie

Na een flinke tijd met de Mate rondgelopen te hebben, was ik toch erg gewend aan de grootte van het scherm. Simpelweg heerlijk om zoveel schermruimte altijd bij je te dragen. Surfen is makkelijker, films kijken lukt beter en met gamen zitten je duimen lang niet zo in de weg. Dankzij de grote batterij hoefde ik ook ineens niet meer bang te zijn of ik de dag wel zou halen met de enkele lading. Natuurlijk zitten er wat kleine minpuntjes aan deze telefoon, maar ze zijn niet onoverkomelijk en zeker niet als je naar het prijspunt van de Mate kijkt. Deze ligt toch beduidend lager dan zijn directe concurrenten (adviesprijs was 449 maar inmiddels voor rond de 300 euro te vinden).

Related Posts