Het reinigen van een koffiemachine met reinigingstabletten

Je wilt zonder zorgen genieten van een lekker kopje koffie. Dan is het wel zo fijn als je machine schoon is en de optimale kwaliteit weet te leveren. Veel merken koffiemachines hebben een ingebouwd reinigingsprogramma. Hoe werkt dat? We leggen het uit!

De instructies zijn te vinden in de handleiding en/of via het display van de machine. Vaak is het slechts een kwestie van een reinigingstablet in de vulopening van de koffiemachine te stoppen om het reinigingsproces te starten. Daarvoor moet je vaak wel eerst de machine spoelen, om koffie- en melkresten te verwijderen en de leidingen schoon te maken.

In het geval van een koffiemachine zonder automatisch programma, moet je eerst de zetgroep handmatig schoonmaken. Vervolgens los je het tablet op in het waterreservoir van de machine en daarna spoel je de machine handmatig door. Zo wordt het vuil ook uit de uitloop verwijderd.

Waarom is reinigen belangrijk?

Koffiebonen zijn vet en bevatten olie. Deze stoffen kunnen zich ophopen in de zetgroep en het leidingsysteem van de koffiemachine. Na verloop van tijd kan er schimmel ontstaan wat niet alleen de smaak van de koffie zal aantasten, maar ook ongezond is. Als de machine niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen er verstoppingen plaatsvinden en kan de zetgroep vastlopen. De duurzaamheid van je koffiemachine zal zo al snel afnemen.

Gelukkig zijn de meeste machines dus voorzien van een reinigingsprogramma, en door gebruik te maken van de juiste reinigingstabletten zul je ervoor zorgen dat de machine in perfecte toestand blijft en de koffie optimaal blijft smaken.

Hoe vaak moet je reinigen met tabletten?

Over het algemeen zou je na elke 100-150 kopjes koffie je machine schoon moeten maken met speciale reinigingstabletten voor koffiemachine. Het fijne is dat veel machines zelf aangeven wanneer het weer tijd is voor een reiniging. Hoe vaak je moet reinigen met tabletten, hangt overigens ook af van de soort bonen die worden gebruikt. Hoe vetter de bonen, hoe meer vervuiling en hoe vaker je moet reinigen.

Om het niet al te moeilijk te maken, kun je het beste in ieder geval eens in de 2-3 weken je koffiemachine met reinigingstabletten schoonmaken. Zo voorkom je dat koffieresten gaan schimmelen.

Extra tips

Mensen proberen vaak alternatieven te zoeken voor reinigingstabletten. Ze kiezen dan huis-tuin-en-keuken oplossingen, waaronder (verdund) azijn. Dit raden wij af omdat dit jouw koffiemachine zou kunnen beschadigen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Azijn werd misschien vroeger vaak gebruikt voor het reinigen van koffiemachines, maar is tegenwoordig zeker geen goed advies meer. De machines van nu zijn veel complexer en er wordt vaker gebruik gemaakt van kunststoffen die niet tegen azijn kunnen. Azijn kan ervoor zorgen dat er kalkschilfers in de leidingen van de machine blijven hangen, wat de doorgang zal blokkeren en verstoppingen kan veroorzaken.

Ook is het handig om in je achterhoofd te houden dat het gebruik van reinigingstabletten verkalking niet tegengaat. Gebruik daarom antikalk tabletten om verkalking te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts