Eerste indruk Grohe Sense

Het Internet of Things: een nieuwe trend waarbij werkelijk alles connected is. De Grohe Sense is zo’n IoT-apparaatje. Eigenlijk niet meer dan een sensor, maar wel een hele handige.

We zien de trend al een tijdje: sensoren met internet-toegang. Ook Grohe heeft met de Sense goed door waar deze techniek heen gaat. De Sense is een soort ijshockeypuck die je naast je wasmachine plaatst. De sensoren monitoren daar een aantal zaken constant: overstroming, vochtigheid en temperatuur.

De installatie is een fluitje van een cent. Klik de meegeleverde batterijen in de Sense en installeer de app. Met een paar minuten is het gedaan en kan je de Sense gebruiken. Er is ook een versie met een snoer, voor bijvoorbeeld vakantiehuizen waarbij je langere tijd niet in de buurt bent om batterijen te verwisselen, de Sense+.

Lekkage

Bij overstroming of lekkage krijg je een melding op je telefoon. We hebben dit getest in een gecontroleerde omgeving: de wasbak. De Sense doet precies wat Grohe belooft. Zodra er een klein laagje water gevonden wordt krijg je direct een melding. Je kunt hierdoor gelijk ingrijpen om fikse waterschade te voorkomen. Volgens Grohe krijgt meer dan de helft van de huishoudens ooit te maken met een overstroming die hiermee voorkomen had kunnen worden.

De Sense die wij testten stuurt alleen een melding, de duurdere Sense Guard kan ook water afsluiten.

Vochtigheid

De Grohe Sense kan niet alleen overstromingen detecteren, hij waarschuwt ook al de luchtvochtigheid in je washok of badkamer langere tijd te hoog is, waardoor je het risico loopt dat er schimmels ontstaan.

Temperatuur

Staat je wasmachine in je garage of schuur? Dan is het ook handig om daar een Sense te plaatsen. Je krijgt dan ook een waarschuwing als de temperatuur onder het vriespunt dreigt te dalen. Zo bescherm je je wasmachine ook tegen vorstschade.

De Grohe Sense is een handig apparaatje, al zal de toepassing voor iedereen anders zijn. Voor mij persoonlijk is het een uitkomst. In hartje Amsterdam is ruimte schaars, waardoor de wasmachine naar een kast op het balkon is verhuisd. De Sense houdt hier een oogje in het zeil. Een nacht met flinke vorst zoals deze dagen zorgt nu niet meer voor stress, omdat de Sense direct een melding geeft als het fout dreigt te gaan.

De Grohe Sense is onder andere te koop bij Bol.com.

Related Posts