Dyson houdt het koel en schoon 1

Dyson houdt het koel en schoon

Dyson kennen we van de stofzuigers maar ook van de andere producten. Onder andere lampen, haardrogers en stylers en bijna ook van de autos (het project om een auto te ontwikkelen is stilgezet een aantal jaar geleden).

In blog geval wil ik het hebben over de Dyson Purifier Humidify + Cool. Dit is een apparaat dat naast luchtreiniging ook bevochtiging doet van de ruimte en ook verkoelt. Volgens Dyson verwijdert het 99,95% van de zeer fijne deeltjes.

Dyson houdt het koel en schoon 3

Het kwam ook op een goed moment. Onze afzuigkap begaf het twee dagen na het test exemplaar van Dyson binnen kwam. Nu is een nieuwe afzuigkap niet iets wat je snel vervangt dus de Dyson kan aan het werk,

De Dyson is trouwens een flinke jongen, bijna een meter hoog, met een diameter aan de onderkant van 31 cm.

Dyson houdt het koel en schoon 5
Je kunt nog zo vaak tegen de kat zeggen dat het geen touchscreen is, luisteren ho maar

Dyson is de verpakkingskoning

Als je een Dyson product gekocht hebt dan weet je hoe veel verpakkingsmateriaal er bij zit en hoe ingenieus dit in elkaar zit. Ik betwijfel of het het er ooit nog weer in zou kunnen krijgen.

Dyson houdt het koel en schoon 7

Uiteindelijk hou je dit aan materiaal over.

Dyson houdt het koel en schoon 9

Onderdelen

Wat zijn dan de onderdelen? Natuurlijk de ventilator zelf maar ook de Waterbak aan de onderkant van het apparaat die voor bevochtiging zorgt en die eenvoudig weg losgeklikt kan worden en gevuld. Het deksel past er maar op een manier op dus is snel een eenvoudig te verwisselen.

Dyson houdt het koel en schoon 11
Vijf liter waterbak voor bevochtiging gedurende een of meerdere dagen (afhankelijk van stand een aantal uren per dag)

Daarnaast zijn er de filters die de lucht reiningen. Het Hepa filter zal je van tijd tot tijd moeten vervangen, afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Dyson houdt het koel en schoon 13
Het Hepa Filter

Er

Dyson houdt het koel en schoon 15
Handleiding, stroomkabel en adapter en afstandsbediening.

Functionaliteit

Wat doet de Dyson precies? Op hoofdlijnen is dat de lucht reinigingen, verkoelen en bevochtigen. Dyson praat heel duidelijk over de functionaliteit. Op een vraag of het ook iets deed met het Corona virus (dat zich ook door de lucht verspreid) werd gezegd dat er geen uitspraken over gedaan werden. Het influenza griepvirus H1N1 wordt wel gevangen. De lucht reiniging is getest door Dyson in een kamer met een inhoud van 81 m3 en de luchtbevochtioging in een kamer van 41 m³. Op het display aan de voorkant kan je de verontreiniging ook zien.

Dyson houdt het koel en schoon 17

Natuurlijk heeft de Dyson een App op je mobiel (Android en iOS, voor versies zie Dyson site) waarop je kunt zien hoe het met de temperatuur, lochtvochtigheid, deeltjes in de lucht, VOC (vluchtige organische compounds), NO2 en Formaldehyde (HCHO) staat. Heel duidelijk is te zien de piek gisteren rond lunch tijd wqaarbij het echt een tijd duurde voordat de lucht en verontreiniging weg waren.

Dyson houdt het koel en schoon 19

Met de app kan je het apparaat ook besturen.

Dyson houdt het koel en schoon 21

Er is natuurlijk de beroemde afstandsbediening, maar met de app gaat het ook. De afstandsabediening ligt standaard boven op de Dyson (magnetisch).

Dyson houdt het koel en schoon 23

Je ziet dat er een nachtmode is (dus ook in een slaapkamer te gebruiken)

Reinigen

In ons geval, een kapotte afzuigkap merk je gelijk wanneer je aan het koken bent want de Dyson slaat gelijk aan. Het is een open keuken dus geen deur tussen de keuken en kamer waardoor kookluchten zich snel verspreiden.

Het is trouwens niet alleen dat maar ook stofddeeltjes en Formaldehyde en andere koolwaterstof verbindingen. Volgens Dyson zit Formaldehyde in heel veel dingen in huis, o.a.:

 • verf en vernis
 • luchtverfrissers;
 • meubilair;
 • huishoudelijke schoonmaakmiddelen;
 • tapijten;
 • spaanplaat en multiplex

Als je de Dyson op Auto zet zal deze zelf aanslaan als het nodig is. Dit is de meest handige stand.

Dit is nog maar een deel van de lijst! Het neemt wel af als producten ouder worden, een bankstel na een aantal jaar zal minder Formaldehyde zit onder andere in meubels als je ze net hebt gekocht). Ook wordt formaldehyde gebruikt voor het prepareren van lichamen, bijvoorbeeld voor de opleiding van studenten Medicijnen.

Dyson houdt het koel en schoon 25

Bevochtiging

Met het reservoir van 5 liter kan je wel een dag of paar dagen uitkomen. Het water reservoir is snel te verwijderen en te vullen. Je krijgt een signaal als dit nodig is. Ook luchtbevochtiging kan in de Auto stand worden gebruikt en zal dan zelfstandig aan de slag gaan. Als je je zorgen maakt over verspreiding van bacteriën in het water, het water wordt blootgesteld aan ultraviolet licht wat 99,5% van de bacteriën doodt.

Verkoeling

Het nadeel van een test in de winter is dat de verkoeling of ventilator functie eigenlijk niet goed te testen is. In het algemeen geldt dat een ventilator verkoelt maar niet koelt. Ik heb deze dan ook niet echt getest want het is nu dat ik eerder verwarming nodig heb dan verkoeling.

Conclusie

Zelden kwam een product zo op tijd als de Dyson. De afzuigkap brandde door en een nieuwe laat op zicht wachten. Om te zorgen dat kook luchten zich niet uren lang in de kamer ophopen staat de Dyson nu gewoon beneden in de woonkamer. Het is geen klein apparaat en je kunt het ook niet ergens in een hoek zetten want een goede luchtstroom en circulatie is belangrijk voor een goede werking. Het snoer van 1.8 meter had langer gemogen maar het is geen show stopper.

Maar wie heeft er nu iets aan? Niet iedereens afzuigkap in de keuken is kapot. In het algemeen iedereen die prijs stelt op schone lucht binnens huis. Zeker in de wintermaanden en veel thuiswerken met corona levert een sterk verminderde luchtkwaliteit op. Zelfs de beste afzuigkap (zo ver is weet) haalt iet alle geuren weg dus ook met een functionerende afzuigkap valt er voor Dyson nog wat te doen. Maar het zijn ook andere verontreinigingen die worden weggehaald. Het zal je verbazen hoe vaak in huis de Dyson aanschiet (in de auto stand) om de lucht te reinigen. Ook met een open haard valt er nog wel wat werk te doen.

De Dyson Purifier Humidify + Cool is een typisch Dyson product. Heel goed afgewerkt, goede functionaliteit tot in de perfectie van wat mogelijk is. Over alles is nagedacht, verpakking, vormgeving, gebruik en ja ook over de prijs. Dyson producten zijn niet goedkoop en ik denk dat iedereen dat wel weet. Wat er tegen die prijs tegenoverstaat is een design product dat doet wat het moet doen.

De Dyson Purifier Humidify + Cool is te koop voor 799 EUR bij Dyson.

2 comments
 1. Hallo blogschrijver,
  Dank voor het verhelderende artikel over de Dyson luchtreiniger. Ik probeer een budgetkeuken samen te stellen zonder afzuigkap (want niet heel fraai in mijn piepkleine open keuken) en zonder dure kookplaat met ingebouwde afzuiging. Zou ik deze Dyson kunnen gebruiken *in plaats van* een afzuigkap, zoals jullie dus een tijdlang gedaan hebben? Is de Dyson voldoende? Hij is natuurlijk best groot, maar altijd nog kleiner dan een afzuigkap lijkt me.
  Bij voorbaat dank voor het antwoord,
  Vriendelijke groet,
  Marjolein

  1. Als permanente oplossing zou ik toch wat anders aanraden. Als ik mijn afzuigkap schoonmaak is die altijd behoorlijk vet, hoe de Dyson daarmee omgaat weet ik niet. Qua geur zou het zeker kunnen, dat gaat erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Lumia 640 en Lumia 640 XL half april beschikbaar 32
Lees meer

Lumia 640 en Lumia 640 XL half april beschikbaar

Microsoft kondigede op het Mobile World Congress de Lumia 640 en Lumia 640 XL al aan. Deze nieuwe, krachtige modellen zorgen ervoor dat je klaar bent voor elke situatie: op het werk of privé.
Sony vernieuwt draadloze multi-room aanbod 34
Lees meer

Sony vernieuwt draadloze multi-room aanbod

Sony heeft het aanbod van multi-room apparaten compleet vernieuwd. Nieuwe draadloze luidsprekers, sound bars, TV base-luidsprekers, AV-receivers en micro hifi-systemen moeten zorgen voor hoge kwaliteit audio altijd en overal.