Duurzame energie 1

Duurzame energie

De ellenlange discussies van de EU top rondom de CO2-uitstoot en het broeikaseffect – met als gevolg klimaatverandering – zijn tegenwoordig hot items. 

Onze fossiele brandstoffen raken zo zoetjes aan op, en daarom is duurzame energie zo ontzettend belangrijk voor ons allemaal. Over de hele wereld, maar ook in Europa en in ons kikkerlandje.

Maar wat bedoelen we nu precies met duurzame energie?

We noemen het ook wel groene energie en daarbij gaat het om energie waarover de mensheid altijd kan beschikken. Het leefmilieu en de volgende generaties worden met duurzame energie niet benadeeld. Denk bijvoorbeeld aan wind-energie of zonne-energie.

Welke energiebronnen in Nederland

Goed, duurzame ofwel groene energie wordt gehaald uit onuitputtelijke ‘groene’ energiebronnen, en dat is goed voor ons milieu. Gelukkig wordt er hoe langer hoe meer aandacht besteed aan het belang van deze energiebronnen, maar welke energiebronnen kennen we in Nederland?

De duurzame bronnen zijn:

  • zonne-energie
  • wind-energie
  • bio-energie
  • waterkracht
  • groen gas

We kennen in Nederland ook de zogeheten grijze energiebronnen, dit type energie is afkomstig uit bronnen die op den duur helaas wel opraken en bevordert jammer genoeg wel het broeikaseffect. Grijze energie komt uit grijze energiebronnen als:

  • steenkool (de meest milieuonvriendelijke)
  • aardolie (ook erg milieuonvriendelijk, en daarom worden de elektrische auto’s gepromoot)
  • aardgas (heeft veel lagere CO2-emissies dan kolen maar is duur)
  • kernenergie (zorgt voor radioactief afval)

Broeikaseffect

Bij de opwekking van de grijze energie komt er CO2 in de atmosfeer vrij, wat leidt tot de opwarming van de aarde; het broeikaseffect. 

Met name het gebruik van fossiele brandstoffen in de opwekking van grijze energie en het verkeer, dragen enorm veel bij aan het teveel aan CO2 uitstoot en andere gassen. 

Er worden concentraties van al deze broeikasgassen opgeslagen in de ozonlaag; een speciale laag in de atmosfeer. Deze concentraties zorgen ervoor dat onze aarde steeds verder opwarmt. Zonder dit broeikaseffect zou de temperatuur op aarde – volgens wetenschappers – ongeveer -18°C zijn. Nu is de aardtemperatuur gemiddeld 12 °C.

Het is belangrijk om te weten wat wij als Nederlanders tegen het broeikaseffect kunnen doen. Hieronder zullen we een aantal soorten groene energie vergelijken.

Oplossingen

Zonne-, wind-, bio- en waterkracht- energie hadden we al eerder genoemd. Nederland wordt steeds enthousiaster over zonne-energie en er zijn regelmatig windmolens te zien langs de snelweg of in de buurt van zee.  

Bio- energie komt van ons organisch materiaal zoals hout of groente-, fruit- en tuinafval, maar energie opgewekt uit waterkracht, dat halen we uit andere Europese landen. 

Een groene bron die in opkomst is, is lucht- en bodemwarmte; deze warmte kan niet alleen voor het verwarmen en koelen van onze woningen worden benut, maar kan ook warmte uit diepere aardlagen direct benutten voor het verwarmen van een complete wijk! 

Groen gas wordt gemaakt door mest en andere reststromen te laten vergisten, maar uit mestvergisting wordt ook elektriciteit opgewekt. Afvalhout echter, wordt verbrand in speciale biomassacentrales, terwijl huishoudelijk afval wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties. Vijftig procent van de stroom die hiermee opgewekt wordt, komt uit organisch materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts