fbpx

Wie is er niet verslaafd aan audiostreamen? Of het nu via Spotify, Deezer of Nederland FM is; streamen is handig en makkelijk. Het nadeel is natuurlijk wel dat als je dit via je mobiele databundel doet, je in veel hoger tempo door de MB’s gaat. ┬áZodra je meer dan de helft van je bundel hebt gebruikt dan ga je volgens onderzoek opeens heel anders je mobiel gebruiken. Veel meer WiFi gebruiken en soms dan maar even niet streamen als er geen goede WiFi-verbinding is.

dig
introductie T-Mobile Audiostreamen

T-Mobile vindt dat echt niet klant vriendelijk en introduceert voor klanten met een bundel van 6 GB of meer een gratis audiostreamingdienst. Dat klinkt goed … maar hoe werkt het en zijn er geen adders onder het gras?

Hoe werkt het?

Technisch gezien is het eenvoudig. T-Mobile heeft een platform ontwikkeld waar streamingdiensten zich kunnen aanmelden. De dienst geeft dan aan via welk IP-adres of URL de stream wordt verzonden en T-Mobile zorgt ervoor dat alle verkeer via dat kanaal niet in rekening wordt gebracht. Abonnees met een grote databundel wordt (6 GB of meer) kunnen dit gratis selecteren. Bij de diensten zitten alle grote spelers (ja, allemaal) of worden in de toekomst toegevoegd. Dit kan even duren voor kleinere diensten omdat eea moet worden ingeregeld.

Adders onder het gras?

Zover ik kan zien niet. Natuurlijk moet je een behoorlijke databundel hebben (het is niet beschikbaar voor klanten met een kleinere bundel) maar volgens T-Mobile gaat het toch om enkele 100.000 en klanten.

Ook is het een open platform waarbij niemand geweigerd wordt. Het kan alleen even duren voor dat je er op bent. Het gaat niet om videostreamen maar echt over audio. YouTube is dus voorlopig nog niet gratis maar ook daar heeft T-Mobile een onbeperkte databundel voor.

Het enige addertje is: dat het niet mag! Afgelopen dinsdag 11 oktober stemde de Eerste Kamer over een wet die dit niet toestaat. Op het spel staat netneutraliteit, het feit dat een telecomprovider niet mag kijken naar jouw internetverkeer. . T-Mobile weet dit natuurlijk ook en wappert met Europese wetgeving waar het WEL is toegestaan. Het blijft dus nog even spannend of dit binnenkort jouw leven (als je T-Mobile klant bent) een heel stuk muzikaler maakt! Het stomme is dat het in je voordeel lijkt (je gebruikt minder data) maar de tegenstanders zien dit als het begin van het einde waarbij de telecomprovider precies weet wat je op het internet doet. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Je hebt misschien niets te verbergen maar privacy is ook een heel groot goed.

Maar ik ben geen T-Mobile klant!

Stel dat het doorgaat met het gratis audiostreamen en je zit niet bij T-Mobile? Daar heeft T-Mobile wel een oplossing voor: overstappen. En daar helpt de klantenservice van T-Mobile je graag bij als je dat lastig vindt. Maar het goede is, en dat realiseren ze zich ook, dat ook andere providers dit kunnen doen. Technisch is het geen echt probleem en de grote 4G-netwerken kunnen dat wel aan (KPN en Vodafone zeker). Dus deze stap van T-Mobile zou best wel eens voor iedereen heel prettig kunnen uitpakken, mocht het toch mogen van de wetgever. In ieder geval komt er duidelijkheid wat wel en wat niet mag. Het klinkt natuurlijk wel goed (gratis audiostreamen) maar zoals we bij Google en Facebook zien, jij bent niet de klant … maar het product. Voor alle gratis diensten betaal je met je privacy.

T-Mobile lijkt nog niet deze kant op te gaan, tenslotte betaal je gewoon voor je abonnement met databundel en krijg je audiostreaming er bij (als het doorgaat). Maar ze weten wel wat jij via je smartphone of tablet voor muziek luistert en in theorie kan dat een profiel opleveren (jij luistert voornamelijk naar 100% NL en dus ben jij dit type luisteraar).

De toetsing door de wetgever (op nationaal en internationaal niveau) is dan ook van belang om niet alleen af te wegen of het mag, maar ook onder welke voorwaarden. Voor je het weet is een nog een provider die allerlei advertenties gaat voorschotelen.

dig

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*