fbpx

Het kiezen van een mobiel abonnement is altijd lastig. Denk je dat je een goede deal hebt gevonden, hoor je van die ene kennis die nog een veel beter telefonie-abonnement heeft. Dit artikel probeert handvatten te geven om je keuze op te baseren. Zo helpen we je op weg naar een betere keuze.

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Soms is het lastig om alle opties te overzien. Vergelijkingssites helpen keuzestress te vermijden. Toch is het handig om eerst even een inventarisatie van je eisen te maken.

mobiel-abonnement

Huidig belgedrag

Pak eens pen en papier erbij en loop de volgende vragen door om een beeld te krijgen wat je verbruikt. Het makkelijkste is even te denken aan jouw bel-, sms- en surfgedrag van de afgelopen week. Als dat een doorsnee week was dan kun je dat gebruiken als ijkpunt.

Als je exact wilt weten wat je gebruikt, kun je dat bijhouden door middel van een app. Zowel voor Android als voor iOS zijn er apps verkrijgbaar die statistieken bijhouden van jouw belgedrag. Voor je dataverkeer zijn er standaard al functies op jouw mobiel die een overzicht geven.

Een overzicht van jouw gemiddelde belgedrag is natuurlijk mooi, maar slechts een eerste stap. Vaak vergeten mensen namelijk te kijken naar de variatie in hun belgedrag. Heb je bijvoorbeeld wel eens een week waarin je twee keer zoveel belt als normaal? Het is dan waarschijnlijk verstandig om de limiet van je bundel wat ruimer in te schatten. Als je slechts een keer in de paar maanden flink meer belt is dat misschien overbodig. Je moet dan eens gaan kijken naar de kosten die je maakt als je de bundel overschrijdt. Als je dat vergelijkt met de vaste maandelijkse kosten die een hogere bundel kost dan is het waarschijnlijk snel duidelijk wat de beste optie is.

Toekomstig mobiel gebruik

Is jouw huidige bundel al vroeg in de maand op, dan is het natuurlijk goed om te kijken naar een bundel met meer minuten. Het is echter niet gezegd dat jouw gedrag niet gaat veranderen. Daarom is het ook slim om naast een inventarisatie van jouw huidige mobiele telefoon gebruik na te denken over jouw toekomstige gebruik.

Als je het gemiddelde telefoongedrag van 5 jaar geleden vergelijkt met nu, zie je bijvoorbeeld dat veel mensen minder bellen en meer gebruik maken van WhatsApp en Facebook Messenger. Tegenwoordig heeft WhatssApp zelfs een belfunctie waarmee je over internet belt. De ontwikkelingen staan niet stil en daarom is het goed om na te denken over hoe je in de toekomst jouw smartphone wilt gebruiken.

Dit heeft niet alleen met belminuten en mb’s te maken. Ook de vraag wat voor soort internet je wilt gaan gebruiken is relevant. Wil je enkel whatsappen en mailen, dan volstaat 3G prima. Wil je meer en sneller surfen op internet, dan kies je voor 4G/LTE. Dat laatste is zeker belangrijk als je video’s kijkt en streaming muziekdiensten zoals Spotify gebruikt. Zeker nu steeds meer muziekdiensten hogere kwaliteit audio gaan bieden zoals .flac-bestanden.

Meer internetgebruik en hogere snelheden brengen natuurlijk ook hogere kosten met zich mee. Je reisgedrag is daarom ook belangrijk. Je kan namelijk op veel plekken gratis wifi-toegang krijgen. Als je vaak op een plek bent met goede wifi-toegang dan is 4G misschien helemaal niet nodig.

Het toestel

Niet onbelangrijk is natuurlijk het toestel waar je mee gaat bellen. Wil je een van de toptoestellen van het moment dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Laten we de HTC One M9 als voorbeeld nemen. Dit is een toestel met goede specificaties. Dit heeft effect op het gebruik.

htc-one-m9-frontDe HTC One M9 heeft een hoge kwaliteit scherm met “High definition” resolutie. Dit scherm is ook nog eens 5 inch groot. Op zo’n groot scherm ga je geen video’s in lage resolutie kijken. Houd er dus rekening mee dat je meer dataverkeer nodig gaat hebben. Waarschijnlijk wil je dan ook de hoge snelheid van 4G benutten. Dat gaat allemaal wat extra kosten.

Naast het gebruik is het toestel ook belangrijk voor het kiezen van het type abonnement. Kies je voor een “sim-only” of ga je liever voor een aanbieding met toestel? Er zijn verschillende providers die de HTC One M9 met abonnement aanbieden. In de meeste gevallen is het abonnement met toestel voordeliger. Toch moet je oppassen dat je het toestel niet twee keer afbetaalt door een te duur abonnement te nemen.

Een goede inschatting is het halve werk

De tips zoals hierboven beschreven geven hopelijk wat houvast in jouw zoektocht naar een nieuw abonnement. Het lijkt meer werk dan het is. Als je er eenmaal voor gaat zitten zal je merken dat je vrij snel een goede inschatting hebt van jouw toekomstige belgedrag. Als je dit goed inschat kan je een hoop geld besparen. Dus zeker de moeite waard om de tijd te investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*