fbpx

Omdat kleur tegenwoordig uit geen enkele presentatie of videoweergave is weg te denken, is het erg belangrijk dat de kleuren zo trouw mogelijk worden weergegeven. Het ligt dan ook voor de hand dat we bij het vaststellen van de helderheid van een projector niet alleen het witte licht meten, maar ook het gekleurde licht. Om deze reden vermelden toonaangevende 3LCD projectiefabrikanten, met in het bijzonder Epson, sinds enige tijd de Colour Light Output (CLO)-waarde van een projector. Dit biedt potentiele kopers betrouwbare informatie met betrekking tot de kleurhelderheid en daarmee ook tot de kwaliteit van een projector.

Waarom CLO?

De kleurhelderheid is bij veel projectoren veel lager dan de uitvoer van wit licht, waardoor het beeld in zijn geheel veel doffer overkomt. Een doffer beeld zorgt voor minder duidelijkheid en dat komt de kwaliteit van een presentatie of een filmvertoning niet ten goede. Om deze reden gaan mensen die een projector willen aanschaffen op zoek naar projectoren die meer lumen bieden dan feitelijk nodig is, enkel om een betere kleurweergave te krijgen.

Afbeelding: De projector aan de linkerkant (2700 lumen) heeft een lagere kleurenuitvoer (700 lumen) terwijl rechts de kleuren- en witte uitvoer hetzelfde zijn (beiden 2800 lumen).

Kleuren lichtuitvoer samen met witte lichtuitvoer is dus een hoofdindicator van de beeldkwaliteit. Onderzoek van TFCinfo laat zien dat beeldkwaliteit en helderheid de belangrijkste aankoopcriteria zijn voor projectoren. Helaas wist slechts een vijfde (21%) van de ondervraagden dat de meeste fabrikanten alleen de witte lichthelderheid noemen, terwijl het resterende deel in de veronderstelling was dat lumen ook betrekking had op de uitvoer van gekleurd licht. Wanneer er wordt gevraagd of de kleurhelderheid van invloed zou zijn op het aankoopgedrag, antwoordt de meerderheid van de personen (91 procent) hierop bevestigend. Deze specificatie is zelfs zo belangrijk dat de meeste consumenten gemiddeld rond de 19 procent extra zouden willen betalen voor heldere kleuren. Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het voor fabrikanten is om de kleurhelderheid van hun producten te meten en te publiceren. Gelukkig is er nu een standaard meetproces beschikbaar dat fabrikanten kunnen gebruiken en dat speciaal ontwikkeld is om kopers van projectoren een leidraad te bieden voor de helderheid van Colour Light Output.

epson-kleur

De moderne methode

Colour Light Output wordt gemeten met een standaardmethode, die in mei 2012 is uitgebracht door de Society for Information Displays (SID), een wereldwijd erkende organisatie die bestaat uit zo’n 5.000 display-professionals. Deze methode kwalificeert de hoeveelheid rode, groene en blauwe kleuruitvoer. Dit zijn de primaire kleuren die door computerschermen en digitale projectoren worden gebruikt om beeld te genereren. In het ideale geval zou het aantal lumen voor de CLO en de witte lichtuitvoer hetzelfde moeten zijn, of dicht bij elkaar moeten liggen, om de kleuren zo helder en levendig mogelijk weer te geven. Helaas maken veel fabrikanten nog altijd alleen de witte lichtwaarden bekend. Gebaseerd op de gebruikte beeldtechnologie in een specifieke projector kunt u in dat geval echter wel enkele aannames maken. Dit zullen we hieronder nader toelichten.

DLP versus 3LCD

Op enkele uitzonderingen na zijn er twee technologieën die in moderne digitale projectoren worden gebruikt: DLP of 3LCD. Deze technologieën werken op fundamenteel verschillende manieren wat betreft het genereren van beeld, in het bijzonder bij het verwerken van kleur. Verschillen die van groot belang zijn op de kleurhelderheid. Het gros van de DLP-producten heeft maar één chip en is er een apart kleurwiel nodig om de benodigde RGB-kleuren te genereren. Een nadeel van zo’n draaiend kleurwiel is dat er maar één kleur per keer kan worden geprojecteerd. Bij de weergave van groen licht, worden de andere kleuren (blauw en rood) dus weg gefilterd, dit licht wordt als het ware weggegooid en komt dus niet ten goede aan het geprojecteerde beeld.

Zoals de naam al suggereert, hebben 3LCD-projectoren een set van drie aparte LCD-panelen: één voor elke rode, groene en blauwe component van een kleurenbeeld. Alle 3LCD-projectoren hebben overeenkomende lumenwaarden voor het witte en het kleurenlicht, wat geen verrassing zal zijn, want 3LCD werkt met wit licht dat wordt gegenereerd door drie kleurcomponenten. Standaard DLP-projectoren met één chip bieden kleurenlicht dat rond een derde van de witte lichthelderheid zit en produceren daardoor minder felle kleuren dan 3LCD-projectoren. Dit komt door de beperkingen van deze technologie. Met een 3LCD-projector krijgen consumenten drie keer fellere kleuren dan met vergelijkbare DLP-projectoren met één chip met hetzelfde aantal lumen, omdat de witte en kleuren lichtuitvoer hetzelfde zijn.

Belangrijke criteria bij aanschaf

Er zijn natuurlijk meer factoren die van belang zijn bij de aankoop van een projector, zoals resolutie, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en draagbaarheid. Toch worden beeldkwaliteit en –helderheid steeds als de belangrijkste criteria genoemd. Helderheid uitgedrukt in lumen is niet meer de beste specificatie om projectoren te vergelijken, maar er is nog een lange weg te gaan voordat de impact van kleurenlicht op beeldkwaliteit wordt meegewogen bij de aankoop. Heldere kleuren worden een steeds belangrijker aspect van de beeldkwaliteit, dus de markt is niet alleen klaar om over te stappen op een nieuwe standaard, maar heeft er zelfs dringend behoefte aan.

 

Dit is een bijdrage van Oscar van der Linden, Country Manager Epson Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*