savage

Altijd alles bij je met 128GB HyperX usb-drive

Leuk hoor zo’n usb-stick of -drive. Ik heb er ondertussen een hele hoop van weggegooid! Waarom? Omdat ze met 1 GB gewoon te klein zijn om enigszins bestanden op mee te nemen. Een beetje muziekverzameling is al gauw een gigabyte of 20, en dan heb ik het nog maar niet over films, grote computerbestanden enzovoort.

Gelukkig is er nu HyperX die met usb-drives komt, waar wel wat op kan worden gezet. Ik testte de 128GB grote HyperX Savage Drive.

Uiterlijk

De Savage is opvallend en voor een usb-drive aan de maat. Het is niet het model wat je aan de sleutelbos hangt. Wat prettig is, de behuizing is stevig en kan tegen een stootje. De dop is van plastic en voelt ook zo aan, de rest van de HyperX voelt stevig aan. Dat komt door het binnenwerk wat stevigheid geeft.

Platformen

De Savage is multiplatform en ondersteunt naast de standaard huidige computerplatformen zoals Windows 7-10, Mac OS X v.10.8.x+, Linux v.2.6.x+ en Chrome OS ook de bekende consoles als XBox (360 en One) en Playstation (PS3 en PS4). One device fits all, zo gezegd.

HyperX Savage usb-stick

Snelheid

Snelheid is iets subjectiefs. Wat de een snel vindt, kan een ander langzaam vinden. Daarom heb ik een aantal tests gedaan met de Savage om te zien of de snelheden die HyperX aangeeft ook gehaald worden. Ik haalde bij grote bestanden wegschrijven (tussen de 2 en 15 GB) een snelheid van circa 150MB per seconde. Dat is toch redelijk snel maar nog wel onder  het maximum wat HyperX aangeeft (250MB/s).

Wat doe je ermee?

Dat is natuurlijk een persoonlijke vraag. Ik gebruik hem om grote bestanden (met name z.g. virtual machines (volledig geïnstalleerde ontwikkelomgevingen) mee te nemen. Ook kan je er een mooie verzameling films of muziek opzetten. Mijn harddisk heeft slechts een grootte van 250 MB en met 125GB aan ontwikkelomgevingen is er naast Windows, Office en andere software weinig ruimte voor andere zaken.
Maar wat jij er mee doet, dat ligt natuurlijk aan jou. Hou wel rekening met het feit dat de usb-stick geen beveiliging heeft (geen encryptie of beveiligde partities). Iedereen kan de drive dus benaderen en de bestanden lezen. Natuurlijk kan je alles zippen met een toegangswoord van minimaal 15 tekens (A-Z, a-z, 0-9!@#$%^&*). Dan ben je wel je stick kwijt, maar het is niet zo 1,2,3 te benaderen omdat het een tijdje zal duren (understatement) voor iemand dat met brute force heeft gekraakt.

Oordeel over de HyperX

Een usb-stick moet een paar dingen goed doen:

  • data opslaan;
  • data laten uitlezen;
  • heel blijven (dat wil zeggen niet afbreken bij het lusje).

De HyperX doet tijdens de test al deze dingen. Mocht de stick toch kapot gaan dan is er een garantie van vijf jaar en een ‘levenslange’ technische ondersteuning. Al met al is het een goede usb-stick met voldoende opslagcapaciteit. Door de omvang niet zo geschikt voor de sleutelbos maar er is vast wel een plekje in de tas voor de HyperX.

Kosten

De usb-stick heeft een adviesprijs van  ongeveer € 80. Er zijn ook usb-drives van 64 GB en 256 GB van HyperX. Deze sticks koop je onder meer bij Coolblue.

Related Posts