Acer Swift 3 : lichtgewicht krachtpatser

Pc’s en laptops in allerlei soorten en maten van een eenvoudige instap PC tot een high-end game PC en eigenlijk alles wat er tussen ligt. Maar wat voor pc heb je nodig als je bijvoorbeeld gaat studeren aan de universiteit? Dit voorbeeld hadden wij aan de hand omdat mijn oudste zoon, je raadt het al, gaat studeren aan de universiteit. Een goede nieuwe PC is dan wel een vereiste.

Een nieuwe PC

Er was een compleet lijstje waaraan de pc moest voldoen en in dit blog kijk ik naar een PC die daar mogelijk aan. Zo zou voldoen. De Acer Swift 3 met Intel core I7 10e generatie met Iris Plus grafische kaart. 500GB SSD-kaart en 16 GB intern geheugen, voldoet deze dan?

cpu64bits
ram4gb of meer
opslag128gb (linux) 256 GB Windows liefst ssd
schermdiagonaal11″
resolutie Full HD
wifimultiband 2.4GHz en 5GHz, geen broadcom chipset
webcam intern of extern
eisen aan de PC

De Swift 3 voldoet hieraan, en zelfs meer dan dat. Naast deze eisen zijn er ook eisen aan het gewicht, batterij en zo voort. Die specs zijn ook geweldig. De Swift weegt 1,37 kg en met de batterij kan je tot 17,5 uur werken. Na 30 minuten laden kun je weer 4 uur verder mocht je toch een bijna lege batterij hebben.

Ook de mogelijkheid om op te laten via USB C is prettig. Via één (Thunderbolt 3) aansluiting kun je razendsnel gegevens overbrengen opladen of externe schermen aansluiten (maximaal twee 4K-schermen of één 8K-scherm). De webcam zit boven in het scherm en is miniscuul.

Hier een benchmark van Novabench. Zoals je op het laatste scherm ziet is de CPU goed tot zeer goed en de grafische kaart minder maar dat is logisch voor een laptop met onboard grafische kaart.

Full HD is een prima resolutie voor een dergelijke schermgrootte, 4K is wat mij betreft niet zinvol op zo’n klein scherm. Het is zowel in de hoogte en breedte een verdubbeling en dat komt gewoon niet echt tot zijn recht.

Ook de ondersteuning van WiFi 6 (802.11ax) is prettig omdat je dan, als het netwerk het ondersteunt meer vbandbreedte hebt. Daarnaast zitten er nog twee USB poorten op, de HDMI poort, een aansluiting voor koptelefoon een een oog om de laptop aan een kabel vast te zetten.

Acer Swift 3 bovenop Dell, aangesloten op 32″ monitor

Natuurlijk ben ik de enige die de test de de test van de student zelf is natuurlijk ook van belang om de doodeenvoudige reden dat hij daarmee moet werken de pc kwam binnen volledig geïnstalleerd met Windows. Voor veel gebruikers is Windows prima, het is een OS voor zakelijke toepassingen zoals tekstverwerking, Powerpoint en zo voort. Voor software ontwikkeling, wordt echter meer gebruik gemaakt van Linux, in dit geval Ubuntu.

Het BIOS is even wennen omdat je als je aan het werk gaat met andere OS je vaak het een en ander moet aanpassen zoals bijvoorbeeld het wijzigen van de boot sequence. Het is niet een heel uitgebreid bios en met een beetje googlen kom je een heel eind.

Linux vs Windows

De PC werd binnen no-time omgezet naar Linux. Het had even wat voeten in de aarde, daar de machine standaard met Windows wordt uitgeleverd en Windows en Linux wel in dual boot mode kunnen maar het is wel even puzzelen. Maar dat kan je een student artificial intelligence wel toevertrouwen, voor ik het wist was de Windows partitie weg en Ubuntu geïnstalleerd. In de testweek heeft hij hem aan de tand gevoeld en het oordeel was duidelijk. Prima PC en meer dan voldoende voor de studie.

Windows

De Windows installatie is natuurlijk een standaard installatie met een aantal applicaties toegevoegd door Acer. Windows 10 is een prima OS maar wat erg vervelend is, is de verplichting om met een account te installeren (dat will zeggen een email account / microsoft account of telefoonnummer). In het verleden kon je ook gewoon een lokaal account aanmaken wat prettiger is. Het is mogelijk dat je na een online account je een lokaal account aanmaken maar het is bijzonder jammer dat dit zo moet.

Dit is natuurlijk iets wat Microsoft doorduwt, niet zozeer Acer.

Conclusie

De Swift 3 is lichtgewicht (een trend die oorspronkelijk door Intel gestart is met de ultrabook specificaties jaren geleden. Daarvoor waren laptops en notebooks aanzienlijk groter. Acer laat al jaren zien dat ze lichtgewicht notebooks en laptops kunnen maken met goede specificaties naast natuurlijk ook de dikke Acer Predator gaming notebooks. De specificaties zijn niet alleen goed voor een student maar ook als zakelijke laptop is dit een prima keuze. Voldoende opslagcapacititeit, lichtgewicht en de mogelijkheid om externe apparaten aan te sluiten via USB, Thunderbolt en HDMI.

Prijzen

De door ons geteste Swift 3 heeft een adviesprijs van EUR 949 en onder andere te koop bij ACER.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Lees meer

Review: Sony DSC-HX60V

De Sony DSC-HX60V compactcamera is een krachtpatser op zakformaat. Met 20.4 megapixels, 30x optische zoom en een prima…